SPORTIMAGE LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Sportimage Ltd/alamy/alamy/profimedia
TALIJANI U DELIRIJU

Sahrana s 19 križeva samo je početak: Vulkan će gorjeti, kreće neviđena ludnica, nitko ih ne može zaustaviti

Iz grada poručuju da su svi presretni zbog povijesnog uspjeha, ali upozoravaju na moguće probleme
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. travanj 2023. 10:01

Mrtvi, ne znate što propuštate - na zidovima napuljskog groblja tog svibnja 1987. osvanuo je grafit nakon što je Napoli prvi puta osvojio Serie A. Diega Maradonu su nosili na rukama. Bio je tada, a ostao i do danas, božanstvo, predmet iracionalnog obožavanja.

U kapelici sazidanoj nogometnom bogu u čast (u kojoj je među "relikvijama" i vlas Maradonine kose), a koja je u međuvremenu postala jedan od najprepoznatljivijih motiva grada, svakodnevno se mole nogometni vjernici. A molitve su očito konačno urodile jer slavni dani su se vratili. Legendarni Rubén Sosa efektno je prije nekoliko dana poentirao: "Ovo je godina Diega Armanda Maradone, Argentina je svjetski prvak, a Napoli prvak Italije". Posljednji puta to su ostvarili u Maradoninoj eri.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Transparenti ponosa

Jedna pobjeda, samo još tri boda dijeli Napoli od toga da osigura naslov prvaka, čak šest kola prije kraja sezone. Doduše, za matematičku potvrdu titule Napoliju treba da Inter na svome terenu u nedjelju uzme barem bod Laziju. A i u slučaju pobjede Lazija neće se puno promijeniti je Napoliju će u idućih šest utakmica trebati samo jedan bod.

Grad se priprema za proslavu prve titule nakon više od tri desetljeća, prvu još od 1990. Kuće su ukrašene nebesko plavim trakama, zastave se vijore s prozora, po gradu su ponosno istaknuti transparenti koji najavljuju ono što neminovno slijedi ""Campioni d‘Italia". Prvaci Italije! Uključile su se čak i lokalne vlasti koje su tražile da se utakmica protiv Salernitane, koja se prvotno trebala igrati u subotu pomakne za nedjelju. Gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi je želio izbjeći trodnevni tulum na ulicama svoga grada, odmah u subotu nakon utakmice, pa u nedjelju ako Inter ne izgubi protiv Lazija te ponedjeljak koji je državni praznik.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Euforiju nitko ne može zaustaviti, čak ni oprezni Luciano Spaletti koji je poručio kako još nije vrijeme za otvaranje šampanjca. Prvo treba pobijediti Salernitanu. Međutim, njegove riječi ne dopiru do navijača koji čitav tjedan slave titulu, još otkako je Raspadori zabio u sudačkoj nadoknadi za pobjedu protiv Juventusa u Torinu.

Dva dana prije utakmice skupina navijača napravila je morbidni ulični performans i organizirala sahranu za rivale iz Serie A. Postavili su 19 križeva, na svakom je bio istaknut grb jednoga kluba, a čak su donijeli i lijes kojeg su ukrasili sa šalovima protivničkih momčadi. U svojoj instalaciji išli su do kraja odglumivši suze. No i ta "proslava" izgleda benigno naspram one koja se sprema, a koju vlasti pod svaku cijenu žele spriječiti. Erupciju oduševljenja nakon povijesne titule 1987. nemoguće je nadmašiti, no nove generacije navijača Napolija žele i da se proslava titule 2023. dugo pamti. Ideja je da se bakljama osvjetli Vezuv, vulkan koji gleda na južni dio Napulja.

image
ANDREAS SOLARO Afp

‘Klonite se Vezuva‘

Navijačima je, međutim, rečeno je da se klone Vezuva koji je trebao svjetliti u talijanskim nacionalnim bojama, a uprava Nacionalnog parka tu je zamisao nazavala opasnom. Nije baš pametno "provocirati" još uvijek aktivni vulkan koji je 79. godine zbrisao Pompeje.

- Naravno da smo svi presretni zbog uspjeha Napolija. Naslov prvaka donijet će čast našoj regiji i veliku radost ljudima, ali proslave moraju ostati u granicama građanskog ponašanja - rekao je povjerenik parka Vesuvius Raffaele De Luca.

Odgovor na pitanje hoće li navijači poslušati njegov apel doznat ćemo u nedjelju navečer. Iz čuvene Curve B poručili su svim navijačima koji će doći na stadion Diega Armanda Maradone da ponesu dvije zastave, "jednu za sebe, a drugu za one koji više nisu s nama".

image
ANDREAS SOLARO Afp

Predsjednik Napolija Aurelio De Laurentiis, doduše, neće uživati u svome životnom djelu utopljen u masi navijača. Misija kontroverznog gazde, filmskog producenta koji je na čelo kluba sjeo 2004. nakon što je bankrotirao zbog 70 milijuna eura duga i završio u Serie C, napokon se ostvarila, ali baš je u sezoni koja će napokon imati happy end zakrivio s najvatrenijim navijačima, prvo zbog cijena ulaznica, a onda i redukcije broja transparenata na tribini. Svađa je došla do točke da je prije nekoliko tjedana dobio čak i stalnu policijsku zaštitu.

Nevjerojatno je kako se sezona okrenula za Napoli. U momčad koja je dominantno osvojila titulu do prije samo sedam-osam mjeseci malo tko je vjerovao. Svega nekoliko tisuća navijača razočaranih i skeptičnih nakon prijelaznog roka u kojem su momčad napustili Koulibaly i Ruiz, a doveden nepoznati Khvicha Kvaratskhelia kupilo je godišnje ulaznice. Spektakularnog Gruzijca danas će mnogi staviti na prvo mjesto do Maradone.

Linker
10. svibanj 2024 01:42