Rebić je Udineseu zabio dva gola

 MIGUEL MEDINA Afp
OPET JE KLJUČAN

San Siro se naklonio HR genijalcu! Rebić je svima samo još jednom otkrio tajnu svog uspjeha

Samo je na njemu da odabere put kojim će ići. Do sada je uvijek birao sam.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 22:09

Priča je stara koliko i njegova seniorska karijera. Dakle 11 godina, od dana kada je iz juniorske prešao u seniorsku momčad RNK Splita, pa putem Fiorentine, RB Leipziga, Verone, Eintrachta stigao do Milana, Ante Rebić je svoj status gradio i razgradio svojim (ne)raspoloženjima. Kad je fokusiran i maksimalno logičan u svojem pristupu igri, Rebić je igrač koji čini razliku. Bilo je tako u Splitu, bilo je tako po klubovima, a vrlo očito se pokazivalo u reprezentaciji Hrvatske. Bog je tom stasitom Imoćaninu podario fizičku moć iznad prosjeka i unutar europskih kriterija nogometa. Rebić je snažan, izdržljiv, hitar, zato je u igri prodoran i okomit. No, život je Rebiću nadogradio promjenu raspoloženja i bljeskove koleričnih reakcija zbog kojih je vrlo često zasjenio svoje objektivne nogometne kvalitete i učinke. Mogli bismo o toj simbolici kroz reprezentaciju. Gdje je Rebić donio Vatrenima upravo ono što joj danas, 14 mjeseci od njegove abdikacije, najviše nedostaje - ofenzivna fizička moć i prodornost. Zašto Rebić više nije dio reprezentacije? Zato što je pod utjecajem velikog neraspoloženja izletio javno s deplasiranim "društvenim" objedama na račun igre reprezentacije i njenog izbornika. Klasična Rebićeva priča, bljesak neracionalnog pristupa, a potom zatvaranje u svoj svijet, prevlast taštine i uporno izbjegavanje situacija (iskreni razgovor sa izbornikom i isprika) koje bi pomogle da se taj "incident" prevlada.

Ante Rebić iskoračio je u nogometu jer je jedan trener, tipično folklorno u nas podcijenjen od površnih (pogotovo) medija, imao svoju ideju nogometa od koje nije odstupao ni pod naletima novinarskih kameleona. Niko Kovač je vjerovao u Rebića kad nitko nije, dao mu je šansu i u reprezentaciji, dao mu je povjerenje karijere i u Eintracht Frankfurtu. Kad je došao u Milan, više kao predmet razmjene i Milanovog rješavanja skupog Silve, Rebić nije odmah stekao povjerenje. U jesenjem dijelu 2019.godine bio je neprilagođen, krivog pristupa dokazivanja.

image

Ante Rebić protiv Udinesea

SOFA SCORE

Statistika: SofaScore za SN

Kad je u siječnju 2020. godine, nakon desetodnevne blagdanske pauze došao na trening u Milanello, odmah su svi istakli, od trenera Stefana Piolija, preko igrača do kroničara, da je to neki drugačiji Rebić. I rezultati su se vidjeli u proljeće. Tresao je mreže, vukao Milan prema zoni Lige prvaka i zaslužio je otkup ugovora i novi potpis za Milan na dužu stazu.

Rebićeve promjene počele su se prepoznavati po njegovim koleričnim bljeskovima, prema sucima ili suparnicima, nastavku žetve kartona (67 žutih, 8 isključenja u klupskoj karijeri), a i neraspoloženjima u radu. Bilo je ozljeda, peha, korone, i sve je to vjerojatno pojačalo njegove letargije. Trener Stefano Pioli, njegov najveći pobornik, branio ga je u javnosti, u klubu, iako je s novinarima u off record razgovorima znao emitirati iritiranost Rebićevim pristupima. Kad je potpuno "unutra" to je igrač koji čini razliku, kazivao je Pioli, kad nije onda postaje teret sebi i drugima. Nadam se da će to promijeniti...

Prošle sezone bio je to promjenjivi Rebić. Samo dva gola, status alternative i igrača kojem se moguće priprema transfer. No, onda se ovog ljeta, kažu opet isti akteri (trener, suigrači, kroničari), Rebić na pripremama pojavio 100% fokusiran. Bio je jedan od tri najbolja igrača pripremnog perioda, drugi strijelac s tri pogotka, ali prvi po iznimnim akcijama prodornosti i okomitosti u igri. Taj Rebić, kako je opet povjerio Pioli, je definitivno pojačanje za Milan i ne želi ga se lišiti. To je kazao i u klubu, a da govori ono što iskreno misli, pokazao je trener uvrštenjem Rebića u prvu postavu protiv Udinesea. I to na mjestu centarfora.

Rebić je odgovorio na top način. Postigao je dva pogotka u pobjedi 4:2, onaj koji je donio prvo vodstvo (2:1) i onaj koji je donio sigurnost (za 4:2).

"Ovakav Rebić je snaga Milana, igrač koji čini razliku. To znam ja, ali to zna i Rebić!" - kazao je Pioli novinarima nakon utakmice, i između redaka da se nazrijeti poruka koji je poslao hrvatskom igraču. Trener ga u stvari voli kao igrača i osobu, ali ako može razumjeti neke promjene raspoloženja osobe, ne može prihvatiti amplitude forme igrača Rebića. Jer nema razloga da Rebić ne igra u kontinuitetu onako kako je bilo protiv Udinesea, na startu sezone.

image

Na kakvog Rebića u Milanu mogu računati?

MIGUEL MEDINA Afp

Pred 70.197 gledatelja, što se nije dogodilo od 2009.godine u startu prvenstva, Rebić je igrao "svojom" energijom, dakle do daske. Bio je devetka, otvarao prostore, davao dubinu, k tome je dva puta pogodio gol. Zanimljivo je to, bili su mu ovo prvi golovi na Meazzi nakon 482 dana, od utakmice s Genovom odigrane 18.4.2021. godine. Pioli mu je dao mjesto startera prvi put nakon 16.listopada prošle godine.

Ante Rebić, i to je bitno naglasiti, u Piolijevoj je vrlo uspješnoj eri u Milanu, drugi strijelac kluba. Prvi je Zlatan Ibrahimović s 33 pogotka, a sada se Rebić dodatno približio s 26 golova! Ovacije 70 tisuća navijača, koji su ga uvijek doživljavali kao simpatiju, bez obzira na njegove promjene raspoloženja i učinka, još je jedna potvrda da Rebić može biti igrač prevage u velikom Milanu i na prestižnim nogometnim scenama. Hoće li konačno tu moć pokazivati u kontinuitetu ovisi najviše o njemu samome. Jednom je prilikom lani legendarni Milanov centarfor Marco Van Basten, na upit što misli o Rebiću, uzvratio...

"Mi pare un osso duro!". Čini mu se kao tvrda kost, što su kroničari preveli kao priznanje njegovoj nogometnoj moći ali i tvrdoglavosti...

Neovisno što će dalje biti, šteta je da Hrvatska takvog fizički nadmoćnog igrača nema u svojim redovima. No, tome je najmanje kriva reprezentacija.

Linker
21. srpanj 2024 14:22