CARLO HERMANN Afp
REAKCIJE NAKON DERBIJA

Sarri: ‘Pokazali smo da smo jaki psihički; Garcia: ‘Remi bi bio bolji, a moji momci jedno moraju naučiti ‘

Lazio se trijumfom podno Vezuva vratio u život nakon poraza od autsajdera
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 03. rujan 2023. 13:59

Već u 3. kolu derbi talijanskog prvenstva odigrali su Napoli i Lazio, aktualni prvak i doprvak. Napolitanci su u novu sezonu ušli s pobjedama protiv Frosinonea i Sassuola te su u dobrom raspoloženju i sa statusom favorita dočekali rimsku momčad, no gledatelji na stadionu Diega Armanda Maradone nisu imali razloga za zadovoljstvo nakon što je sudac Colombo označio kraj susreta.

Slavio je Lazio pogocima Luisa Alberta u 30. i Daichija Kamade u 52. minuti, u oba navrata asistirao je Felipe Anderson. Za Napoli je izjednačio Piotr Zielinski u 32. minuti, a gostima je u nastavku VAR zbog zaleđa poništio još dva gola. Iako je imala prednost u posjedu lopte i veći broj udaraca (22-6, 4-2 u okvir), momčad Rudija Garcije na kraju je doživjela prvi ovosezonski poraz.

Lazio se trijumfom podno Vezuva vratio u život nakon što je u uvodna dva kola upisao poraze protiv autsajdera Leccea i Genoe, pa je ‘momentum‘ u ekipi trenera Maurizija Sarrija sad potpuno drugačiji nego prije ogleda u Napulju.

- Odigrali smo dobro. U prvom poluvremenu bili smo pod pritiskom, ali mislim da smo dominirali u nastavku. Dvaput smo zabili za 3:1, novi pogodak visio je u zraku, šteta je što su nam oba gola poništena. Rekli su mi da su kod prvog u pitanju bili centimetri, a o drugome bismo mogli raspravljati cijelu noć – komentirao je Sarri, stručnjak koji je vodio Napoli od 2015. do 2018. godine.

I prije derbija 64-godišnji je stručnjak tvrdio da se uvodni prvenstveni posrtaji ne mogu pripisati slaboj tjelesnoj kondiciji, a tvrdi kako je sad uvjereniji nego ikad da je bio u pravu.

- Naše drugo poluvrijeme dokazuje da razina spremnosti nije bila u pitanju. Bilo je to pitanje psihe, a mi smo protiv Napolija pokazali da smo i u tome jaki. Izdržali smo pritisak, zadržali fokus čak i nakon dva poništena pogotka, i vratili se kući s pobjedom. To je bio mentalitet kojeg nismo pokazali u prve dvije utakmice. Obrana je pitanje usredotočenosti, duha žrtvovanja i koncentracije, stoga je to osobito povezano s pravim mentalnim stavom – smatra Sarri.

Trofejni trener Luciano Spalletti je nakon osvajanja prvenstva napustio klupu Napolija i u međuvremenu postao talijanskim izbornikom, a na klupi talijanskog prvaka naslijedio ga je Rudi Garcia.

- Zaslužili smo voditi na poluvremenu jer smo igrali jako dobro u početku, ali nismo stigli do pogotka kojeg smo zaslužili. Oni su poveli iz gotovo jedinog izleta na našu polovicu. Mi smo izjednačili, ali smo u nastavku bili znatno manje uspješni u dodavanjima i stvaranju prilika. Gledajući samo drugo poluvrijeme, Lazio je zaslužio pobjedu, ali prema prikazanom u cijelom susretu mislim da bi remi bio bolji. Momci moraju naučiti da, kad ne možemo pobijediti, barem ne smijemo izgubiti – poručio je Garcia nakon prvog prvenstvenog poraza.

Linker
29. travanj 2024 01:35