REUTERS
OKUPIRALI I OSVOJILI ITALIJU

SERIE A PRIČA - HRVATSKI! Samo su Brazilci i Argentinci ispred, a nekadašnji član Juventusa otkriva razloge čudesnog 'booma' iz Lijepe Naše

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. siječanj 2017. 22:17

Serie A priča - hrvatski! Nakon kratke, na Čizmi već tradicionalne stanke oko Božića i Nove godine, u subotu se nastavlja talijansko prvenstvo, koje će i u svom drugom dijelu imati jaki hrvatski potpis.

Nešto što je prije pet-šest godina bilo nezamislivo, budući da su u Serie A igrala tek dva igrača, Igor Budan u Ceseni i Vedran Celjak u Sampdoriji, danas je postalo realnost. Hrvatski nogometaši sve su brojniji u Serie A, ali što je još važnije i itekako cijenjeni, budući da imaju važnu ulogu u najjačim klubovima i s pravom im se tepa da su među najboljim strancima u talijanskom nogometu.

Brojke kažu da su Hrvati u Serie A treći stranci po broju nastupa (157) iza Argentinaca i Brazilaca, sa 25 pogodaka drugi po broju postignutih golova, odnosno sa 16 asistencija četvrti u ovoj kategoriji. Sasvim dovoljno za ilustrirati važnost koju imaju u svojim klubovima i status koji uživaju u talijanskom nogometu.

Važna uloga

Hrvatski golgeterski “boom” u Serie A počeo je u sezoni 2014/15., nakon što je sezonu ranije 13 igrača postiglo tek tri pogotka (Marko Livaja 2, Ante Rebić 1) u 112 nastupa. A onda se sve zakotrljalo... Sve veću ulogu počeli su igrati Kovačić i Vrsaljko, počeo je zabijati Čop, Badelj i Brozović tražiti svoje mjesto u Fiorentini i Interu, što je bila samo najava sezone 2015/16. kada su dolaskom Mandžukića, Perišića i Kalinića Hrvati ponovo počeli igrati itekako važnu ulogu u talijanskom nogometu.

Ukupno 38 golova u 219 nastupa prošlosezonske su brojke koje bi do kraja aktualnog prvenstva lagano mogle pasti. Golgeterska forma Mandžukića i Kalinića, doprinos Perišića, Brozovića i Perice, uz priliku koju bi trebali dočekati Pjaca, Rog ili Budimir, trebali bi biti impuls koji će sezonu 2016/17. učiniti, za Hrvate, najuspješnijom u Serie A.

- Mišljenja sam da je ulazak u Europsku uniju bio ključan trenutak da nam se ponovo otvore vrata Italije. Talijanima smo uvijek bili interesantni, blizu smo im, a imamo talentirane igrače koji se lako uklope u njihov nogomet - kaže Zoran Ban, koji je u Juventus otišao 1993. godine kada su se Hrvati u Italiji mogli nabrojati na prste jedne ruke, budući da su uz njega i Bobana tamo igrali još Alen Bokšić i Robert Jarni.

Bitno je biti prisutan

Prema podacima kojima raspolaže transfermarkt, od 1971. godine do danas u Serie A je bio 81 hrvatski nogometaš (nisu svi nastupili), koji su u 2634 nastupa postigli 324 pogodaka. Najviše Igor Budan (44) i Alen Bokšić (34)...

- To je samo pokazatelj da hrvatski igrači u Italiji vrijede. Mislim da smo se u to mogli uvjeriti posljednjih 25-30 godina, od Zvonimira Bobana do danas. Znamo što je Serie A, a naši su igrači svojim igrama dokazali da ne trebamo podcjenjivati hrvatski nogomet. Talijani su taktički jako dobro pripremljeni, puno toga baziraju na obrambenoj igri, a Hrvate dovode ciljano kako bi unaprijedili igru prema naprijed - govori Ban.

Poput Bobana, Bokšića ili Budana nekada, danas glavne role u Serie A imaju Mandžukić, Kalinić, Brozović, Badelj, Perišić...

- Što uopće reći o njima nakon onoga što iz tjedna u tjedan gledamo. Njihove dobre igre su potvrda vrijednosti. Za hrvatski nogomet je važno da je tako, da smo prisutni, da igramo dobro, jer samo tako se otvaraju vrata drugima koji će doći.

Ono što je posebno važno istaknuti je uloga Hrvata u klubovima koji se bore za vrh Serie A, Juventusu, Milanu, Interu i Fiorentini...

- Mandžukić je dokazana klasa. Kad treba uvijek je tu, kada su svi protiv njega on se uvijek izdigne, daje svoj maksimum u svakom trenutku i sama činjenica da ponekad igra ispred Higuaina dovoljno govori koliko znači Juventusu i Allegriju. Zabio je dosta golova, ali Juventusu je puno vrjedniji od toga. Jednako važnu ulogu ima i dvojac u Interu. Brozovića treba svakako istaknuti, kod prijašnjeg trenera je prošao neke “torture”, uvijek je bio pod nekim upitnikom, ali sada pokazuje koliko vrijedi Interu. Taktički se jako dobro uklopio, zabija važne golove, asistira i postao je jedan jako bitan kotač, ne kotačić, u Interu. Klasa je i Perišić iako je i on imao nekih problema.

Posavec iznenadio

Iako se Fiorentina nije uspjela pozicionirati u vrhu Serie A, iako nije ni daleko, ovdje ključnu rolu imaju Nikola Kalinić i Milan Badelj.

- Kalinić je nastavio potvrđivati kvalitetu, golovi koje je zabio i način na koji to radi je dokaz, a koliko su cijenjene igre Badelja najbolje govore interes klubova koji se pojavljuje. Tu je i Milić, kojem će trebati još malo vremena da se prilagodi, ali i on će dati svoj doprinos. Pašalić u Milanu? Došao je u jako veliki klub u kojem konkurencija nije naročito velika, počeo se dizati nakon ozljede i može puno napraviti.

Možda najveće iznenađenje od svih Hrvata u Serie A je Josip Posavec, vratar Palerma.

- Brani jako dobro, uz Nestorovskog je stvarno svjetla točka Palerma, koji opasno visi iznad drugoligaškog ponora. Imao je neke pogreške, ali u globalu stvarno brani jako dobro. Svaka čast tim dečkima jer igraju na ozbiljnoj razini, a nadam se da će još više prilika dobivati i Perica, Pjaca, Rog, Budimir i Strinić koji su sigurno kvalitetni igrači. Neki ne igraju puno i moraju pronaći najbolje rješenje, ostati ili otići negdje gdje će igrati. I Boban je bio na posudbi u Bariju prije nego je igrački eksplodirao - zaključio je Zoran Ban.

------------------------------------------------------------------

BROJ STRANACA U SERIE A

Brazilci............................37

Argentinci.......................33

Hrvati.............................19

Francuzi.........................16

Srbi.................................14

Linker
16. travanj 2024 21:12