FILIPPO MONTEFORTE Afp
HEROJ FIRENCE

Srpski hit napadač ruši velikane i bilda cijenu! Na stolu ima ludu ponudu od 70 milijuna funti...

Hit napadač presudio Milanu Prvi poraz "rossonera" ove sezone u Serie A
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 21. studeni 2021. 12:01

"Kada smo posljednji put u Firenci protiv Milana izgubili 2-3, iskoristio sam priliku i zatražio dres od Ibrahimovića. On je moj idol iz djetinjstva. Potpisao mi je dres, fotografirali smo se, i na našem jeziku rekao mi je da samo tako nastavim", rekao je Dušan Vlahović prije nekoliko dana u najavi novog derbija Fiorentine i Milana. Srpski hit napadač onda je u subotu u repriznom programu zasjenio velikog "Ibru", i s dva gola pobrinuo se za prvi poraz "rossonera" u tekućem prvenstvu.

Vlahović sve jasnije izrasta u veliku priču Serie A, a u perspektivi možda i u senzaciju svjetskog nogometa. S dva gola Milanu ispisao je povijest kluba kao igrač s najviše golova u kalendarskoj godini: stigao je do brojke 27, i tako izjednačio 60 godina star rekord Kurta Hamrina, ali pred Vlahovićem je još mjesec dana igre i prilika da ostane sam na vrhu.

Trenutačno je drugi najučinkovitiji napadač u velikim europskim ligama, iza Lewandowskog, ali ispred Haalanda, s kojim ga često uspoređuju.

21-godišnjak iz Partizanova inkubatora stigao je u Firencu prije tri godine za dva milijuna eura, a danas, prema opreznoj Transfermarktovoj procjeni, vrijedi 50 milijuna. Odbio je produžiti ugovor s "violama" dalje od ljeta 2023., i zbog toga se našao na ciljniku bijesnih navijača. Jasno je da će slijediti istu karijernu krivulju koju su prije njega ulovili Federico Bernardeschi i Federico Chiesa, a davno prije i Roberto Baggio: zvijezde Fiorentine obično se skrase u Juventusu, iako je, prema posljednjim vijestima, jedan drugi bogataš u crno-bijelom spreman još dublje zagrabiti u blagajnu.

Newcastle vidi Vlahovića kao ključnog igrača u obnovi momčadi, i spreman je platiti 70 milijuna funti. Gdje god da produži sljedećeg ljeta, Vlahović će sasvim sigurno srušiti klupski transferni rekord u vlasništvu Ruija Coste (41 mil. eura). Zgodna cveba ako znate da prije samo godinu dana Vlahović nije bio standardni igrač Fiorentine, treneri baš i nisu bili zaluđeni njegovim talentom, čim su iz Rusije doveli napadača Kokorina koji se, međutim, nije najbolje snašao u talijanskom okruženju.

Dok Firenca slavi novog heroja, u Milanu pokušavaju dokučiti kako su u ranoj fazi utakmice završili u minusu od dva gola, premda momčad nije izgledala loše.

- Vrlo neobična utakmica. Nismo igrali loše, a gubili smo 0-2. Nogomet je ponekad okrutan. Ne iskoristiš prilike i odmah plaćaš kazne. Na kraju smo primili četiri gola, iako je Fiorentina pet puta pucala na naš gol. Naučit ćemo nešto iz ovog poraza - komentirao je gostujući trener Stefano Pioli, koji je ovom prilikom momčad, silom prilika, komponirao bez jedanaestorice važnih igrača, među njima bez Rebića, Romagnolija, Tomorija i Calabrije.

Linker
06. svibanj 2024 20:50