MARCO BERTORELLO Afp
NAVIJAČI TRAŽE OSTAVKU

Stara dama dotakla je dno, ali slavni trener i dalje ima siguran posao. Razlog se krije u pozamašnom iznosu

Massimiliano Allegri nalazi se u okolnostima u kakvim bi vjerojatno svaki trener već bio bivši
Piše: JL.Objavljeno: 12. listopad 2022. 22:37

Massimiliano Allegri nalazi se u okolnostima u kakvim bi vjerojatno svaki trener već bio bivši. Njegov Juventus na osmom je mjestu Serije A s 13 bodova, odnosno svega tri pobjede uz četiri remija i dva poraza. Alarmantno stanje kakvo u krugu torinskog velikana ne pamte dugi niz godina, a dodatno je pogoršano 2:0 porazom od Maccabi Haife, jednog od najvećih autsajdera Lige prvaka. Staroj dami potrebno je čudo za nokaut, a ‘visi‘ im čak i Europska liga, sama po sebi poražavajuća za klub visokih ambicija.

Glas navijača Stare dame jasno poručuje "Allegri out", a ni ostalim pratiteljima talijanskog prvenstva nije jasno što stručnjak iz Toskane još uvijek radi na klupi Alianza jer, čini se, loš start Juventusa u novu sezonu nije bio nikakva slučajnost, nego potpuno realna slika kapaciteta ‘na papiru‘ odlične, a u stvarnosti vrlo blijede momčadi. U ovom trenutku, apsolutno ništa nije na strani iskusnog 55-godišnjeg stručnjaka. Ništa i nitko, osim onih čija je riječ zadnja.

"Sram me zbog svega što se događa, razumijem gnjev navijača i želim im se ispričati. Ovo je najteži trenutak, trenutak u kojemu treba preuzeti odgovornost i zato sam danas ovdje", započeo je predsjednik kluba Andrea Agnelli za Sky Sport Italiju nakon poraza od Izraelaca u LP.

Jasno, nije mogao izbjeći pitanje o budućnosti trenerske stolice Stare dame. Stav uprave je jasan - Allegri ostaje, i to bez ikakve dvojbe.

"U ovakvoj situaciji nije riječ o jednoj osobi, bio to trener, igrač, liječnik ili fizioterapeut. To je problem svih nas, problem grupe. Ne može svaki neuspjeh biti krivica menadžera. Ostaje li Allegri na svojoj poziciji? Apsolutno da. Juventus radi provjere na kraju sezone, dotad će Allegri sigurno ostati", potvrdio je Agnelli na žalost većine "Juventina".

Ugledni talijanski list La Gazetta dello Sport ipak je odlučio detaljnije se pozabaviti tom temom, pa su iznijeli informacije koje naznačuju da glavni razlog Allegrijeva ostanka nije povjerenje uprave u njegove planove. U pozadini je nešto potpuno drugo. Naime, Allegri je pod ugovorom do 2025. godine te zarađuje 7 milijuna eura (uz dodatne bonuse) po sezoni. Ako bi klub odlučio raskrstiti puteve, sukladno važećem ugovoru morali bi mu isplatiti čak 25 milijuna eura odštete, a zbog nezgodne financijske situacije to si nikako ne mogu dopustiti.

Drugi razlog je činjenica da većina vrhunskih trenera s tržišta trenutno nije slobodna. Moguće opcije su Zinedine Zidane i Thomas Tuchel, ali osim što i njihov angažman zasigurno ne bi bio jeftin i ugodan po klupsku blagajnu, uprava misli da je preriskantno napraviti tako veliku promjenu usred sezone.

Pomalo labav argument, jer ne bi bili ni prvi ni zadnji koji su to učinili. Upravo je Tuchel jedan od svježih primjera, kada je na polovici sezone 2020/2021 zamijenio mjesto Franka Lamparda na klupi Chelseaja, pa osvojio Ligu prvaka četiri mjeseca kasnije.

Kako bilo, Allegri očito može mirno spavati, premda su neumoljivi Talijani već "iščupali" nekolicinu željenih imena ako bi se rezultati na Allianzu u potpunosti srozali. Tada Claudio Ranieri, koji je autor ponajveće senzacije ovog stoljeća, odnosno osvojene Premier lige s Leicesterom (2015/16.), ima dobre šanse za posao u Torinu. Uz njega, još se spominje i Španjolac Paulo Sousa, koji je svojevremeno također trenirao Leicester, kasnije Basel, Fiorentinu, Basel, poljsku reprezentaciju, završno s brazilskim prvoligašem Flamengom.

Linker
19. svibanj 2024 07:39