ANDREAS SOLARO Afp
DRUGA PRILIKA

Sve je spremno za najluđu, povijesnu napuljsku noć: ‘To je poklon našeg svetog Maradone...‘

Danas i u četvrtak je na rasporedu 33.kolo Serie A, a u nogometom zaluđenom gradu sprema se slavlje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. svibanj 2023. 15:11

U Napulju je poseban temperament tamošnjih stanovnika, pogotovo unutar nogometnog puka. Bilo je sve spremno u nedjelju za veliku proslavu trećeg scudetta. Ne samo na stadionu, koji nosi ime Diega Armanda Maradone, sveca napuljskog življa od kada je prije više od tri desetljeća donio prva dva naslova prvaka Napoliju. No, Salernitana našeg Domagoja Bradarića pokvarila je slavljenički dnevni red i golom u završnici utakmice (za 1:1) odgodila je promociju.

- To je poklon našeg svetog Maradone, koji se gore brine da još guštamo u iščekivanju onog što je neizbježno - sukus je reakcija navijačkog svijeta podno Vezuva...

- Ovaj scudetto je naslov poštenja. Da je bilo manje neregularnosti prošlih sezona bilo bi ih više - u svom je polemičnom stilu, čak i u najljepšim trenucima bavljenja nogometom, izjavio vlasnik kluba Aurelio De Laurentiis.

image
ANDREAS SOLARO Afp

U utorak je bio na dogovoru s gradskim čelnicima i prefekturom, radi usuglašavanja kako će se Napulj pripremiti za vjerojatnu proslavu u četvrtak navečer. Tada Napoli igra u Udinama i dovoljan mu je bod da potvrdi treći scudetto. No, opet je i to nesigurno, jer jedini teorijski pratitelj u trci za naslov, Lazio, koji je na minus 18 bodova, može igrati neriješeno (ili izgubiti) u srijedu u Rimu protiv Sassuola, pa da Napolitanci slave naslov. Sve scenarije prošli su u gradskoj vijećnici, gdje organizaciji proslave poklanjaju izuzetno veliku pažnju. Kako smo rekli u uvodu, temperament življa podno Vezuva je takav da će fešta sigurno biti među najtežim sigurnosnim izazovima za odgovorne institucije. Osim visoke stope kriminaliteta i maksimalnog iskorištavanja ovakvih masovnih okupljanja, problem je što je oko 3 milijuna stanovnika u okruženju Napulja najgušće naseljena urbana stvarnost Italije. Kad se ljudi potpuno opuste, a nema dvojbe da će se treći naslov nakon 33 godine burno proslaviti, tada može biti svašta.

Na Maradoni 50.000 ljudi

Gradski oci i De Laurentiis, kao i šefovi policije, do detalja su dogovorili sve opcije. Ako Lazio pobijedi u srijedu onda će se program fokusirati na četvrtak do dugo u noć. Utakmica se u Udinama igra od 20.45 sati, a momčad se vraća, nadaju se barem uz bod, oko 2 u noći u Napulj. Dok će publika, njih 50-ak tisuća gledati utakmicu na stadionu Maradona, vjerojatno će tamo dočekati momčad, a onda će se fešta nastaviti u gradu...

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Pobjeda Napolija u ovoj sezoni je posve zaslužena, iako posljednjih tjedana osjeća se pad energije u momčadi. Ona je igrala spektakularno, ali je na pragu polufinala Lige prvaka osjetila svu težinu favoriziranosti, te je podbacila s Milanom. Napoli je u sezonu ušao s redizajniranom momčadi, pušteni su (prodani) većina senatora, dovedeni relativno nepoznati igrači i naposljetku je zadržan Luciano Spalletti. Predsjednik De Laurentiis je uveo nove kriterije plaća, bitno smanjenih (vrh je 3 milijuna eura), te je kazao da želi poletnu, neopterećenu momčad koja će igrom zabaviti publiku. Plasman je bio definiran ambicijom za Konferencijsku ligu, a ispalo je na kraju da s nikad jeftinijom momčadi Napoli nikad uvjerljivije dođe do titule!

Brozović vraćen u život

Uspješnost kluba s Juga u kontekstu scudetta, te druga pozicija Lazija, istovremeno je veliki udarac egu bogatijih i statusno moćnijih klubova sa Sjevera. Milan nije obranio titulu, kao ni Inter godinu prije, ali dva milanska kluba mogu se utješiti velikim europskim come backom. Sučelit će se u polufinalu Lige prvaka, što se u Italiji doživljava kao veliki povratak calcia. Stvari ipak nisu toliko “tradicionalne” (moći) kao što bi netko mogao pomisliti imajući u vidu sjajne dosege apeninskih klubova posebno u 1990-im i 2000-im godinama. Istina je da ovosezonski rezultati u Europi hrabre. Dva kluba (Milan, Inter) su u polufinalu LP-a, dva su i u polufinalu Eurolige (Juventus na Sevillu, Roma na Bayer Leverkusen), a jedan je (Fiorentina protiv Basela) u polufinalu KL. Talijani će dakle imati sigurno finalista Lige prvaka i Eurolige, a moguće i Konferencijske. Realnije gledano, talijanski klupski nogomet bitno zaostaje kvalitetom u odnosu na Englesku i Španjolsku, pa i Njemačku...

Brozovićev Inter, dojam je, došao je u formu u najvažnijem dijelu sezone. Navijači se hrabre da je to dobar znak i za Milan odnosno finale LP-a (nakon 13 godina od osvajanja) te finale Kupa Italije s Fiorentinom, a pogotovo što je trener Simone Inzaghi uspio momčad podignuti u trenutku kada se činilo da je ona potonula (u prvenstvu), i on zajedno s njom. Simbolika te priče, osim trenera, mogu biti i Romelu Lukaku i Lautaro Martinez, koji su sve efikasniji i najavljuju da će obilježiti kraj sezone na pravi način. Nakon što su u postmundijalskoj fazi bili letargični i doprinijeli padu momčadi, Belgijanac i Argentinac djeluju kao u danima kada su postali miljenici navijača. No, Inzaghi je vratio u “život” i našeg Marcela Brozovića, koji je zapravo najviše platio ceh ozljedama i umoru od napora u Kataru. Milanski mediji nastavljaju s tezama kako će Brozović na kraju sezone otići iz Intera (Barcelona), ali ako je do jučer bio tretiran kao igrač kojeg se što prije Inter želi riješiti, sada se u LGDS-u ističe “Brozo će otići u velikom stilu”... Tipični medijski populizam.

Šest kola prije kraja Italija još ne zna koliko će imati predstavnika u idućoj sezoni Lige prvaka. Kvota od četiri kluba može se podignuti na pet, koliko pravila UEFA-e dozvoljavaju, ukoliko bi jedan od klubova osvojio LP ili Euroligu, uz uvjet da nisu među prva tri tablici.

Što će biti s Juventusom

Dok je naslov praktično riješen, u borbi za ostanak, pored otpisane Sampdorije, nominalno su još Cremonese, Verona, Spezia, Lecce, Empoli i Salernitana. Dojam je da su Sampdoria i Cremonese out, a da će jedan između Verone i Spezije biti treći putnik za Serie B.

U posljednjih šest kola trka za Ligu prvaka, pozicije 2, 3 i 4, vrlo je napeta i po mnogočemu neizvjesna. Naime, Lazio je djelovao uvjerljivo drugi, ali je s dva uzastopna poraza bitno otežao svoj put. Na bod im je došao Juventus, a na četiri su im Milan, Inter i Roma, dok je Atalanta na minus šest. Kako je u opticaju još 18 bodova, može tu biti još svakakvih obrata. Jedan od tih je administrativni. Juventus naime ima hipoteku procesa zbog “namještanja poslovnih bilanci i prijevare za licencu”, a zbog čega su u prvom stupnju bili kažnjeni s minus 15 bodova.

Vraćen je proces na novo “sportsko suđenje”, ali jasno je i potvrdom kazne čelnicima kluba da će Juventus sigurno biti kažnjen i drugi put. Visina bodova, po njihovom pravilniku, mora biti odraz “zaslužene kazne zbog varanja”, odnosno mora izgubiti važan natjecateljski doseg. Dakle, Juve će biti kažnjen oduzimanjem bodova koji će garantirati da će izgubiti vizu za Ligu prvaka. Što ako bi Torinezi osvojili Euroligu i stekli automatsko pravo nastupa u LP?

U tom slučaju nije važan plasman u Serie A, no UEFA je ta koja mora donijeti odluku da li kazna iz Italije treba biti izražena i u europskom natjecanju...

Linker
24. travanj 2024 21:25