Andrea Belotti i društvo lani su pod vodstvom Jurića napravili značajan iskorak

 MARCO BERTORELLO Afp
SILNO RAQZOČARAN

Talijani pišu o velikim svađama: ‘Hrvat je ogorčen, pa zar treba dati ostavku da se pokrenete!?‘

Dočekao je u kampu sportskog direktora i njegovog asistenta, pa im je sve sasuo u lice...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. srpanj 2022. 22:59

U posljednjih nekoliko dana torinski sportski list Tuttosport se raspisao o velikim svađama u Torinu. Kroničari tog lista ističu da je u temelju svega ogorčenje trenera Ivana Jurića zbog slabog učinka klupskog vodstva u prijelaznom roku. U posljednjem izvještaju iz Bad Leonfeldena, austrijsko idiličnog mjesta, istaknute su sve nervoze unutar kampa granatiera, najmanje je idile...

U La Gazzetti dello Sport, uglednom milanskom sportskom dnevniku, priča je sasvim drugačija. Ne treba čuditi jer je vlasnik RCS, izdavačke kuće u čijem je portfelju i slavna sportska tiskovina, ujedno i vlasnik Torina. Urbano Cairo je, kažu svi analitičari, sposoban poduzetnik. No, kao i svaki poduzetnik ima svoje postulate vođenja tvrtki i biznisa.

image

"Gdje su pojačanja?", pita se Jurić

LISA GUGLIELMI Nurphoto Via Afp

Jedan od njih je i slatkorječivost, odnosno moć uvjeravanja nekog da bi se ostvario neki poslovni interes. Prošle godine Cairo je privolio Ivana Jurića da iz Hellas Verone dođe u Torino. Želio ga je i prije dvije godine, ali se Juriću tada nije išlo iz Verone zbog osjećaja respekta klubu koji mu je pružio važnu priliku. Jedan od razloga zašto je prošlog ljeta preuzeo Torino bio je to što mu je Cairo obećavao nešto što u Veroni nije uspijevao dobiti. Dakle, investiranje u kadar, a ne samo dovođenje manje afirmiranih ili uopće neafirmiranih igrača, s kojim će Jurić napraviti natjecateljski pothvat a klub prodajom tih igrača onda zaraditi ogroman novac.

No, Cairo nije ni u prošloj godini ispunio ta Jurićeva očekivanja, iako je Torino s hrvatskim trenerom napravio prvi pravi iskorak nakon više godina razočaranja i navijačkih frustracija.

image

Urbano Cairo

LORIS ROSELLI Nurphoto Via Afp

Ljubav navijača prema klubu, nekad velikanom u natjecateljskom smislu a ne samo po tradiciji, definitivno nije logične razine za ovakav život Torina. I taman kada su u prvoj Jurićevoj sezoni osjetili da momčad napreduje, te pretpostavljali da će i zbog toga Cairo ovog ljeta učiniti iskorak u prijelaznom roku i dodatno potaknuti natjecateljski napredak, eto suprotnih situacija...

Do austrijskog mjestašca stiglo je prošlih dana tek 10 navijača. Jest da je Bad Leonfelden udaljen 870 kilometara, ali za torinske navijače to nije bila nikad prepreka da stignu masovnije podržati momčad. Ovaj put kao da su i oni pokazatelj razočaranja. LGDS ne piše o tome jer to ne bi bilo lijepo za vlasnika, no Tuttosport otkriva što se događa. Ivan Jurić je dočekao u kampu sportskog direktora Davide Vagnatia i njegovog asistenta, i njima je sasuo u lice sva nezadovoljstva. Navodno im je i kazao "što trebam javno zaprijetiti odlaskom pa da se nešto pokrene...".

Jurić naravno neće odstupiti. Ima ugovor do 2024.godine, u kojem prima 2 milijuna eura neto po sezoni, pa iako je on nekonvencionalan tip, takvi ugovori su prilično "teški" da bi ih se čovjek odrekao. Vjerojatno se i dalje nada da će se nešto promijeniti, ali kako sada stvari stoje, nema optimizma. Poznavajući temperamentnog trenera, kojeg navijači Torina obožavaju (skandiraju mu svaku utakmicu), uvjereni smo da je zapravo silno razočaran. Jer ako mu je jedne sezone predsjednik "prodao priču", nije to očekivao i ovog ljeta.

image

Prodaja Gleisona Bremera trebala bi odrediti dolazak pojačanja

FEDERICO PROIETTI Dppi Via Afp

Koji je ključan problem Cairove pasivnosti u mercatu? On stalno ponavlja, a to prenosi sportski direktor, mora se prvo prodati Brazilca Gleisona Bremera, za kojeg Torino očekuje 40 milijuna eura. Bremer je jako tražen, ali cijena je previsoka, smatraju to i u Juventusu, koji u Bremeru vide alternativu za odlazak De Ligta.

U međuvremenu Torino su napustili Pobega, kapetan Belotti, Mandragora, Praet, Brekalo, Pjaca, a ima još barem 3-4 igrača iz užeg kruga Jurićevih izbora, koji su u procesu rješavanja odlaska. Trener je istakao prije početka priprema da Torinu treba barem 10 novih igrača i to pojačanja, jer ako ne, slijedit će opet grčevita borba za ostanak.

Torino je doveo tek dvojicu, Radonjića i Bayeyea. Juriću treba kvalitetan vratar, stoper koji će zamijeniti Bremera, 2 dinamična vezna igrača, tri back up igrača za polušpice i prva devetka. Činjenica da Torino debitira u prvenstvu 13. kolovoza, i to u Monzi, koja kao debitant nakon 110 godina postojanja odrađuje zvjezdani mercato, dodatno iritira Jurića i navijače.

U klubu uzvraćaju da na pripremama ima 32 igrača, ali to je klasična priča za medije i javnost, jer velikim dijelom tu grupu čine igrači Primavere i juniori, neki anonimusi na provjeri i nekolicina igrača koji žele i vjerojatno će otići.

Linker
20. travanj 2024 09:42