Nikola Vlašić

 HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
ZAPETLJANA PRIČA

Talijani: Raste neizvjesnost oko Vlašićeve budućnosti, ovo je novi plan. Pojavio se i klub koji želi Tudora

Torino će do našeg reprezentativca pokušati doći drugim putevima, a ne uspiju li, bit će ‘svega‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. ožujak 2023. 20:29

Godinama unazad u Torinu se govori o financijskim problemima. Oni ne djeluju strašno kao u slučaju nekih drugih, ‘većih‘ klubova, ali svakako su svojevrsna kočnica u poslovanju ekipe pod vodstvom Ivana Jurića. Tako će, čini se, biti i u slučaju Nikole Vlašića, čija je bliska budućnost sada nešto neizvjesnija, a time se dovodi u pitanje i Jurićev angažman u idućim sezonama. Nadalje, u zapetljanoj priči spominje se i Igor Tudor kao želja Torinjana, no krenimo redom.

Ograničena sredstva

Naime, prema pisanju lokalnog torinskog medija Toro, klub će teško pronaći 15 milijuna eura za otkup Vlašićevog ugovora. Hrvatski reprezentativac početkom sezone kod Jurića je stigao u vidu posudbe iz West Hama. U londonskom klubu nije pronašao svoje mjesto, ali u Torinu je praktički neizostavni prvotimac.

image
MARCO ALPOZZI/LAPRESSE/PROFIMEDIA

Jurić ne krije da želi zadržati Vlašića i nakon završetka sezone, no financijski problemi taj potpis dovode u pitanje. U redovima Torina nalazi se i Aleksej Mirančuk (posuđen iz Atalante), koji se također iskazao i trebao bi biti napadačka opcija i iduće sezone. To je Jurićeva želja, za ruskog napadača potrebno je izdvojiti 12 milijuna, a uz dodatne financijske obveze prema Ivanu Iliću i Nemanji Radonjiću, klupska sredstva poprilično su ograničena.

- Više sam nego ambiciozan. S moje strane postoji želja da se prate Jurićeve ideje. Morat ćemo razmotriti što možemo učiniti, svijet nogometa u teškoj je fazi - kazao je predsjednik kluba Urbano Cairo.

Unatoč svemu, torinskom klubu, čini se, prioritet je zadržati Vlašića, pa će to pokušati učiniti alternativnim putem. Na ljeto će s West Hamom pokušati dogovoriti nešto nižu cijenu, a ne uspije li taj pokušaj, zatražit će novu posudbu na dodatnih godinu dana, pa ga eventualno otkupiti krajem iduće sezone. Treća je opcija da se ovog ljeta otkupi samo jedan igrač, dakle ili Vlašić, ili Mirančuk.

Neće biti lako

Talijanski mediji naznačuju da to neće biti lako postići, ali klupsko vodstvo "bacit će se na posao u narednim tjednima" u nadi da pronađe soluciju koja odgovara svim stranama. No, to nije jedina novost iz torinskog tabora. Ugledni mediji poput ESPN-a, pozivajući se na La Repubblicu, pišu da je Igor Tudor stavljen na listu mogućih nasljednika Ivana Jurića.

image
LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/Ddp Usa/Profimedia

O čemu se radi? Prvo, Juriću se ne "trese stolica". Štoviše, klub mu je nedavno ponudio opciju produženja ugovora iako mu važeći istječe tek na ljeto iduće godine. Predsjednik kluba kazao je da Jurić može potpisati novu suradnju kad god odredi da je pravo vrijeme, ali hrvatski stručnjak to još uvijek nije učinio. I on ima neke uvjete:

- Ne želim izgubiti igrače koje imam. Ako zadržimo ove dečke i dodamo poneko pojačanje, onda ostajem s velikom snagom, uvjerenjem i ponosom. Kad izgubim sedam igrača, kao prošlog ljeta, onda su stvari mnogo teže i osuđen si boriti se za sredinu ljestvice - govorio hrvatski trener nakon nedavnog poraza od Juventusa.

image
AGOSTINO GEMITO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ipak, vidimo da to možda neće biti slučaj, a to znači da bi Jurić dvaput mogao razmisliti o nastavku angažmana u Torinu. Toro jasno piše da hrvatski stručnjak traži od kluba da podigne ljestvicu i omogući mu borbu za Europu. Sjetimo se da je Hellas Veronu 2021. napustio upravo zbog, kako je procijenio, nezadovoljavajućeg poslovanja klupskog vodstva.

Kako je Torino dovoljno samosvjestan, izgleda da je krenuo u potragu za novim menadžerom u slučaju da Jurić "otkaže". Otud dolazi ime Igora Tudora na listu užeg izbora. Što ne čudi, jer radi sjajne stvari u Marseilleu.

Dakle, trenerska stvar daleko je od bilo kakve akcije, a kamoli realizacije. Izgleda da mnogo toga ovisi o slučaju Vlašić - Mirančuk.

Linker
19. travanj 2024 01:15