Alen Bokšić

 GERARD JULIEN Afp
STRAŠAN NOGOMETAŠ

Talijani se prisjetili ‘hrvatskog vanzemaljca‘: ‘Njegova fizička moć je bila nadljudska‘

Večeras se u Serie A susreću Lazio i Juventus, klubovi u kojima je svojedobno igrao Alen Bokšić
Piše: SNObjavljeno: 19. listopad 2024. 16:37

Hrvatski napadač Alen Bokšić je ostavio veliki trag u talijanskom nogometu, a uoči večerašnjeg sraza između Juventusa i Lazija, klubova u kojima je on igrao, talijanski Il Giornale se sjetio Bokšića, ‘hrvatskog vanzemaljca‘ kako su ga nazvali zbog igre riječima Alen/alien.

Tekst počinje s ljetom 1993. kada Marseille zbog transfera s namještanjem utakmica napuštaju sve zvijezde, a među njima i Bokšić koji je postigao 23 gola u 37 utakmica francuskog kluba u toj sezoni. Njegova sljedeća destinacija je Lazio koji ga kupuje za tada velikih 13 milijardi lira.

‘Alen je oduševljen, jer na klupi sjedi Zdeněk Zeman, trener koji zna kako maksimalno iskoristiti napadače. Međutim, već od prvih utakmica jasno je da mu je golgeterski gen iznenada zakazao. Gospodar na terenu za tu momčad može biti samo jedan: Beppe Gol, odnosno Giuseppe Signori. Bokšić to razumije i prihvaća, postajući njegov pouzdani pomoćnik. Dominira cijelim napadačkim prostorom, često krećući s krila demonstrirajući fizičku moć koja ga čini nadljudskim, barem tri koplja iznad prosjeka. Za sve, Alen postaje "Alien"‘, piše Il Giornale i nastavlja:

U 95% vremena s loptom, on je najbolji igrač na svijetu. Šteta za onih preostalih 5%, rekao je svojedobno Nesta

‘To što ne zabija toliko često ne mora se nužno shvatiti kao degradacija njegove figure. Bokšić nije klonuo duhom i svaku utakmicu odrađuje s neuobičajenom borbenošću, doslovno parajući protivničke obrane svojim nezaustavljivim prodorima s loptom. Izgleda poput projektila koji će srušiti bilo koji objekt ili osobu koja mu se nađe na putu. Protivnici ga udvajaju i utrostručuju u obrani, ali to nije dovoljno. Očajni su. Međutim, kada napokon dođe pred gol, Hrvat se izgubi. Njegova specijalnost postaje snažan udarac – jer Alen uvijek puca izuzetno jako – ravno u vratara. U najgorim slučajevima lopta pogodi stativu ili završi na tribinama.‘

image

Alen Bokšić

GERARD JULIEN Afp

Il Giornale citira i Alessandra Nestu koji je o Bokšiću svojedobno rekao:

- U 95% vremena s loptom, on je najbolji igrač na svijetu. Šteta za onih preostalih 5%.

Iako je u Laziju Bokšić u 67 nastupa postigao samo 17 golova, to nije spriječilo Juventus da pošalje ponudu za njega tešku 25 milijardi lira. Transfer se realizirao 1996., a Bokšićeva golgeterska statistika se nije popravila - u 33 nastupa postigao je sedam golova. Osvaja Scudetto, Europski superkup i Interkontinentalni kup, ali poput ostalih doživljava razočaranje u Münchenu, kada Juventus u finalu Lige prvaka gubi od Borussije iz Dortmunda.

Zbog zdravstvenih problema Bokšić se nakon samo jedne sezone vraća u Lazio, ovaj put pod vodstvo Svena-Gorana Erikssona. U dresu Lazija provest će još tri godine prije nego je otišao u engleski Middlesbrough.

Linker
19. listopad 2024 17:47