Mike Hewitt/Getty Images / Getty Images
BORBA S HIGUAINOM I DYBALOM

TRENER JUVEA ODUŠEVLJEN NOVIM HRVATOM 'On može biti što god nam u ofenzivnom dijelu igre treba'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. kolovoz 2016. 20:11

Mario Mandžukić kao tigar bori se za mjesto pod novim Juventusovim suncem, a Marko Pjaca odigrao je jučer prvih pola sata za Staru damu.

Trener Massimiliano Allegri dao je Mandžukiću šansu na službenom otvaranju West Hamova domaćinstva na London stadionu, asistirao je pa zabio, igrajući samo prvih 45 minuta. U revijalnom susretu, u kojem je Slaven Bilić napravio devet zamjena, a Allegri promijenio baš svih jedanaest igrača, Bijelo-crni dobili su golom Zaze u 87. minuti 3:2. Mandžukić se odlučio “pohrvati” s Gonzalom Higuainom u Torinu, nije ga uhvatila malodušnost niti je pobjegao u sigurnost nekog od klubova s manjim ambicijama koji nude lagodnu minutažu.

Allegri mu je kao prošlosezonskom starteru iskazao poštovanje i krenuo u utakmicu s tandemom koji se profilirao u minuloj sezoni Dybala - Mandžukić. West Ham je dugo čekao novi dom, veći i moderan, rani poslijepodnevni termin nije omeo navijače da napune London stadion, no čak i ovakav Juventus, koji se zasad slaže, vidljivo prednjači po igračkoj klasi.

Velika iskušenja

Tek što su “krštene” tribine, od kojih dvije nazvane po legendama Trevoru Brookingu i Bobbyju Mooreu i razišli su prigodni balončići, Mandžukić je prvi put zaprijetio glavom, u tom času golman Adrian je bio na mjestu. U 17. minuti je Enner Valencia pogodio okvir gola na dobru loptu mladog irskog veznjaka Josha Cullena, i to je bio najbolji trenutak Bilićeve momčadi u prvih pola sata.

U 18. minuti Argentinac je zabio za 0:1 za dodavanje Hrvata, samo tri minute kasnije zamijenili su uloge. Juve je u tom dijelu dominirao, posjedom i šansama, obrana Slavena Bilića povijala se kao da na vratu držati tonu tereta, pogotovo je pucao stoper Reid. Kod prvog gola Dani Alves je ubacio s desne strane, Mandžukić nadskočio Reida kraj crte peterca, spustio glavom za Paula Dybalu koji utrčava iz drugog plana i s desetak metara poentira. U novoj akciji Dybala lomi kralježnicu Reidu, a Mandžukić ostaje sam na šest metara za laganu guranje lopte u mrežu. Glasan uzvik i stisnuta šaka govorili su koliko mu je to značilo.

U 34. je Carroll smanjio na 2:1. Na centaršut s lijeve strane Buffon mu je zaustavio šut glavom, ali lopta se odbija od vratnice, a Carroll je dotrčao i popravio. Juventus je imao super šansu da poveća prednost iz gužve preko Alexa Sandra i Benatije, da bi se utakmica u drugom dijelu razvodnila. Ipak, Andy Carroll je glavom poravnao i poslao snažnu poruku novom izborniku Samu Allardyceu.

Od nogometnih vragolija “na policama” su ostali tek slobodanjak Hernanesa i u konačnici bijeg Zaze na dubinsku loptu, izašao je sam na golmana i donio pobjedu Talijanima. No, Higuain nije doveden da bi sjedio na klupi, jučer mu je trener dao drugih 45 minuta umjesto Mandžukića, uskoro će ga gurnuti u prvi plan, a onda će se vidjeti koliko će prostora ostati hrvatskom reprezentativcu.

Higuain u prvom planu

Na talijanskim portalima dominirao je naslov “Higuainov debi”. Bez obzira što je Pipita bio samozatajan. On i Dybala, tandem koje se smatra predestiniranim za glavne role, skupa je na travnjaku boravio svega 15 minuta. Opet, za prvi put nije presudno. Za Juventus je premijerno zagirao i Marko Pjaca, od 59. minute umjesto Dybale. Bio je aktivan, opasan, “prodao” tunel i nekoliko lijepih poteza, a jednom je pao u šesnaestercu, možda je sudac Taylor mogao pokazati na bijeli točku. U domaćoj momčadi pojavio se i Payet, dovoljno se odmorio od Eura. Juventusov trener pohvalio je pojačanja:

- Svi su dobro odigrali. To su internacionalni igrači koje je lako pustiti na teren jer znaju što trebaju raditi.

Napadači su davali golove.

- To je dobar znak. Imamo vrsne napadače, a tu je i Pjaca koji može biti i špica i vezni, što god nam u ofenzivnom dijelu igre treba.

Slaven Bilić je konstatirao:

- Dobar test za nas protiv suparnika svjetske klase, malo smo bili umorni od utakmice Europske lige u četvrtak, ali smo se vratili i izjednačili rezultat.

Linker
19. svibanj 2024 07:06