Udinese's Croatian head coach Igor Tudor gestures during the Italian Serie A football match Udinese vs AC Milan on August 25, 2019 at the Friuli stadium in Udine. (Photo by Miguel MEDINA/AFP)
 MIGUEL MEDINA Afp
PREKRETNICA KARIJERE

Tudor je naslijedio trenera koji je doživio najgori pad u Europi, evo zašto je Verona za Hrvata - ključna

Tudor ima u Veroni i sjenu prijatelja Ivana Jurića, koji je tu napravio velike stvari
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. rujan 2021. 13:41

Ima 43 godine, od kojih je 12 trener. Staž mu je značajan za tu dob, jer Igor Tudor je potpisom za Hellas Veronu sjeo na klupu 7. mu kluba. No, to je ujedno i 13. angažman, jer je bio u više navrata trener omladinskih kategorija i seniora Hajduka, bio je pomoćnik i na Poljudu, u reprezentaciji i Juventusu, a imao je više epizoda u istim klubovima (Hajduk, Udinese...).
Kad je u pitanju ovaj angažman dogodio se prilično neočekivano.

Stiže Mourinho

Mediji su već u kasno proljeće, kada je postalo jasno da će Ivan Jurić otići, baratali Tudorovom kandidaturom za nasljednika na klupi Verone. Dojam da je to bilo samo medijsko naklapanje potvrdio je i sam Tudor. Izbor Eusebija Di Francesca činio se dobar za veronski klub. U pitanju je 52-godišnji trener, koji je u prvim godinama karijere radio jako dobre stvari, pogotovo na planu igre, sa Sassuolom. No, kada je otišao na razinu više, u Romu, gdje je nekoć igrao, Di Francescova karijera je krenula u krivom smjeru.

I to, zanimljivo, nakon što je Roma u fantastičnom uzvratu s Barcelonom nadoknadila veliki minus (1:4) i pobjedom od 3:0 izborila polufinale Lige prvaka, umjesto velikih iskoraka počeo se događati pad. Nesretni Di Francesco, koji je otkazom u Veroni postao prvi trener u ligi Petice koji je smijenjen, upisao je tako 4. otkaz u 4 sezone. Nakon Rome sličnu je sudbinu doživio u Sampdoriji, Cagliariju i Veroni!

Njegov je pad u periodu od 2017. godine do danas tretiran najgorim od svih trenera u Europi...


Igor Tudor je svjestan da ga u Veroni čeka težak posao, bez obzira što je u prvih par dana emitirao pozitivne tonove o kvaliteti kadra, raspoloživosti igrača i ispunjenju ciljeva. Maurizio Setti, vlasnik Verone, nije sklon trenerskim ranim mijenama, ali je očito vrlo nezadovoljan kada je Di Francescu otkazao nakon četiri kola i samo dva mjeseca rada. Verona ima 1 od mogućih 12 bodova, 3 poraza, gol razliku 3:7.

Raspored koji slijedi za Tudorovu eru nije nimalo obećavajući. U nedjelju im stiže zahuktala Mourinhova Roma, u kojoj euforija vlada na svim stranama. Nakon toga slijede dva gostovanja, u Salernu i Genoi...


Tudor će igrati, kako je najavio, svojim standardnim sustavom 3-5-2 s manjim varijacijama. U kadru je zatekao bivše mu igrače iz Udinesea (Lasagna, Barak), iz Galatasaraya (Günter) ali i suigrača iz davnih dana Nikolu Kalinića. Kojeg smatra napadačem koji jamči kvalitetu i kojem će sigurno dati prostora da to potvrdi. Tudor je istaknuo da je jako važno da momčad kvalitetno diktira pasove (posjed) ali i puno trči bez lopte kako bi igrač u posjedu lopte imao više rješenja, ili kako bi se intenzitetom Verona kvalitetno pretvarala iz napadačke u defenzivnu akciju, te obratno...

Jurićeva sjena

Nakon ne baš vesele epizode u Juventusu, gdje je asistirao Andrei Pirlu, nakon što je dva puta spasio Udinese od ispadanja ali se unatoč tome nije duže zadržao u tom klubu, Verona je nova velika prilika da se Tudor etablira kao trener u Serie A. Možda je ovo i ključna etapa trenerske mu karijere, odnosno ona koja će usmjeriti putanju kojom će krenuti. Tudor je imao podosta klubova ali i nedovršenih suradnji u PAOK-u, Karabüksporu, Galatasarayu, Hajduku i Udineseu. S 43 godine stekao je puno iskustva i sada je trenutak da to kapitalizira. Prije svega na planu zrelosti promišljanja, taktičke elastičnosti, odmaka od isključivosti i napose od promjena raspoloženja i doživljaja igrača, što utječe na manjak stabilnosti momčadi.


Uspješnost s Veronom može ga uzdignuti u razine trenera koji će idućih desetak godina imati posla u Serie A, kao što ga neuspješnost tog angažmana može svrstati među trenere koji nisu dugoročnija opcija. Posljedično im takva fama može biti veliki hendikep za nove projekte...


Tudora će u Veroni pratiti i sjena prijatelja mu Ivana Jurića. Današnji trener Torina, koji s tim klubom već ponavlja sjajne stvari koje je činio u Veroni, postavio je neke standarde u Hellasu, te će usporedbe za Tudora biti neumitne, koliko god nisu baš fer. Ovo je ipak drugačija Verona. No, u calciu tako ide. Uostalom, zato je nakon četiri kola otkazano Di Francescu...

Linker
24. travanj 2024 18:19