Igor Tudor

 Domenico Cippitelli/ipa Sport// Imago Sportfotodienst/Profimedia
DEFINITIVNI RAZLAZ

Tudor je sam odlučio otići. Na sastanku je tražio i više nego potrebnu stvar, ali predsjednik je rekao - ne

Prema aktualnoj verziji priče, Splićanin i rimski klub zajedničkom su odlukom raskinuli ugovor
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. lipanj 2024. 21:38

Kraj priče, Lazio je i službeno potvrdio odlazak Igora Tudora s klupe. Kada je bivši Vatreni stigao u Lazio sredinom ožujka, glavni cilj koji mu je naložila klupska vrhuška s Olimpica bio je europski nogomet u idućoj sezoni. Tudor im je to i ponudio, omanji preporod viđen u osam ligaških utakmica pod vodstvom hrvatskog stručnjaka rezultirao je bijegom s devetog na sedmo mjesto Serie A, odnosno Europskom ligom. Nije to bilo dovoljno da se avantura nastavi u skladu s inicijalnim planovima, odnosno do ljeta 2025. godine. Tudor je naložio svom agentu Šeriću da raskine ugovor s klubom.

‘Kruh naš svagdašnji‘

"Neizvjesnost je kruh naš svagdašnji", napisao je jučer Corriere dello Sport, prvenstveno okrenut zbivanjima u Rimu, oslikavajući prevrtljiva vremena na Olimpicu. I pogodio je "u sridu". Tudor je početkom tjedna prekinuo godišnji odmor i iz Splita se zaputio na sastanak u Rim. S predsjednikom Lotitom i sportskim direktorom Fabianijem dogovarao je ključne stavke ljetne strategije, a nakon toga mediji s Čizme jednoglasno su utvrdili da je Tudor siguran na klupi Lazija, no nisu u potpunosti htjeli odbaciti mogućnost obrata. Eto, s pravom su se ograđivali, Tudor je bivši nakon samo 11 odrađenih utakmica s Biancocelestima, koje je vodio u šest pobjeda, tri neriješena ishoda i dva poraza, što broji i ispadanje iz polufinala Kupa Italije protiv Juventusa. Gdje je pukla ljubav, ako je uopće postojala?

image

Igor Tudor

Allshotlive/actionplus/profimedia

Navodno hrvatski stručnjak nije uspio pronaći zajednički jezik s predsjednikom Lotitom, inače poznatim tvrdim pregovaračem. Tudor je zahtijevao da se Lazio baci u ljetni šoping, želio je nekoliko značajnih pojačanja, prvenstveno marokanskog reprezentativca Sofyana Amrabata (Manchester United) i nizozemskog veznjaka Calvina Stengsa (Feyenoord). Lotito i sportski direktor Fabiani imali su drukčija viđenja, smatrali su da se Tudor može osloniti na raspoloživi kadar i očito im se u nadolazećim mjesecima baš i ne ulaže u proširenje istog. Prema dosadašnjim informacijama, upravo se to pokazalo točkom pucanja.

Hrvata bi mogao naslijediti Marco Baroni, aktualni trener Hellas Verone, ili pak Miroslav Klose, koji je trenutno na burzi, a ranije je trenirao Altach i Bayern U-17, te asistirao Hansiju Flicku u prvoj momčadi Bavaraca i Joachimu Löwu u reprezentaciji Njemačke. Čuveni napadač umirovio se upravo u Laziju, dobro poznaje sredinu i to bi mu mogao biti plus u odnosu na Baronija.

Nakon ružne poruke

Premda ne moraju postojati uzročno-posljedične veze, važno je napomenuti i da Tudorov odlazak stiže neposredno nakon što je na ulici Rima osvanuo transparent s natpisom "Kao trenera ga tek treba ocijeniti. Kao osoba, Tudor je govno od čovjeka", a potpisuju ga ultrasi Lazija. Očito se Splićanin nije svidio dijelu tamošnjih navijača, a vjeruje se da pogrdna poruka stiže ususret glasinama da Tudor nije u dobrim odnosima s pet-šest svojih nogometaša. Treba kazati i da glas tamošnjih ultrasa nije nužno i glas ostalih navijača, sudeći po komentarima ispod objave neugodnog transparenta, ustvari je razvidno da su mnogi ostali začuđeni vrijeđanjem trenera pitajući se "jesmo li nešto propustili". Na istom mjestu kola teška i - napomenimo - neprovjerena teorija o "Lotito boysima".

image

Igor Tudor

DOMENICO CIPPITELLI Nurphoto Via Afp

Naime, dio navijača Lazija smatra da se među ultrasima krije ekipa koja djeluje po nalogu predsjednika kluba. Njihovo je stajalište da je Lotito pripremio teren u slučaju da poželi smijeniti trenera - ako bi glas navijača, kojeg će kakti ispromovirati "Lotito boysi", bio usmjeren protiv Tudora, onda predsjednik može mirno spavati čak i ako mu uruči ispisnicu. Ponovo, to je teorija zavjere koja može imati jednako smisla koliko i rupa, ali na koncu nije ni potrebno ulaziti u dubinu budući da se Tudor, prema aktualnoj verziji priče, sam povukao iz kluba.

Što se tiče Tudorovih zahtjeva o izlasku na tržište, potpuno su logični, potrebni i razumni. Lazio će sigurno ostati bez Luisa Alberta, Mattea Guendouzija i Daichija Kamade, odlazak su najavili sami igrači, a egzodus tu vjerojatno neće stati. Inače, odlazak Kamade (vjerojatno u Crystal Palace) Tudoru se nije svidio jer uvelike je računao na njega i u idućoj sezoni.

- Želio sam ostati i nisam tražio puno, ali predsjednik Lazija jedan je od najtežih pregovarača - objasnio je Japanac.

Što je Tudor u takvoj situaciji trebao tražiti ako ne obogaćivanje kadra? Završno, znamo i da Tudora prati reputacija žešće persone, ali ako su rezultati jedino mjerilo, Lazio nije mogao pronaći pregršt mana, kao ni prethodno Marseille kojeg je također svojevoljno napustio. A oni naši "stručnjaci" s kauča, koji nanovo podvlače Splićanina kao "prevaru od trenera", mogu to ustvrditi samo ako u životu nisu pogledali Tudorov Lazio, a posebice Marseille.

Linker
05. lipanj 2024 21:39