Fabio Paratici i Pavel Nedved

 MASSIMO PAOLONE/LAPRESSE/PROFIMEDIA Massimo Paolone/lapresse/profimedia
SLIJEDE JOŠ VEĆE POSLJEDICE?

U Juventusu bi se trebali opasno zabrinuti! Evo što čeka posrnulog velikana: ‘Ovo je tek početak...‘

Prave razloge odluke koju je sud donio, a bila je stroža od zahtjeva tužiteljstva, tek ćemo saznati.
Piše: SNObjavljeno: 20. siječanj 2023. 23:17

Federalni žalbeni sud Italije kaznio je Juventus oduzimanjem 15 ligaških bodova u aktualnoj sezoni, a vodeća imena sada bivše uprave suspendirana su na višemjesečno razdoblje. Rezultat je to financijskih malverzacija u bliskoj povijesti kluba, a sada glavno pitanje nije prošlost, već budućnost Stare dame. Što će biti s Juventusom i kada ćemo saznati detalje tek dokazane prevare?

Talijanski list Tuttosport piše da će proći još neko vrijeme dok razlozi ovakve sudske odluke ne izađu u javnost. Naime, Federalni žalbeni sud ima rok od 10 dana da drugostupanjskom tijelu saveznog pravosuđa obznani razloge svoje presude, koja je nadišla čak i zahtjeve tužiteljstva. Tražili su 9, a ne 15 bodova dedukcije, te kraće razdoblje suspenzije dijela uprave. No, Tuttosport navodi da su materijalni dokazi istrage rezultirali ovakvom odlukom. Kažu da bi se u Juventusu trebali opasno zabrinuti, jer gotovo udvostručena kazna nije rijetka pojava u ovakvim slučajevima.

"Ova odluka mogla bi biti izrazito opasan pokretač: ako su spisi takvi da su potaknuli Sud da obnovi suđenje u kojem je Juventus ranije bio oslobođen, te gotovo pa udvostručio zahtjeve tužitelja, briga u Torinu može biti samo na najvišoj razini", stoji u kratkom osvrtu Tuttosporta na aktualnu situaciju.

La Gazetta dello Sport iznosi da klub ima pravo žalbe na donesenu odluku u roku od 30 dana, pritom će se morati obratiti Sportskom jamstvenom kolegiju, posljednjoj razini po pitanju sportske pravde. Očekuje se da će u roku od mjesec dana od predstavljanja žalbe stiči konačna odluka. Jamstveni odbor ne može ukinuti ili smanjiti donesenu odluku, već ju samo vratiti na ponovnu raspravu u slučaju nedostatka dokaza.

Osim toga, Juventus mora što prije pronaći novog sportskog direktora. To je nužna uloga za sve profesionalne klubove, a spominju se tri imena: Cristiano Giuntoli, Frederic Massara i Giovanni Manna.

Ovom odlukom Juventus je s trećeg pao na 10. mjesto talijanske Serie A, te sada umjesto 37 broje 22 ligaška boda, koliko su prikupili Empoli i Bologna. Do maloprije je trener Massimiliano Allegri mogao razmišljati o borbi za titulu, ali čini se da će prioritet biti borba za jedno od mjesta koje garantira iduću sezonu u europskom natjecanju.

Linker
25. travanj 2024 00:43