MIGUEL MEDINA/AFP
DUGI OPORAVAK

U klubu priznali: Patimo bez Marija Pašalića!; Vatreni bi mogao biti spreman tek za sudar s Modrićem...

Na Poljudu je igrao protiv Portugala i još četiri dana kasnije za klub. A onda su krenuli problemi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. siječanj 2021. 10:29

Atalanta pati bez Marija Pašalića, o tome govore u klubu i pišu mediji. No, ekipa iz Bergama morat će se strpjeti do povratka hrvatskog reprezentativca, koji će propustiti još desetak utakmica, i bude li sve prema najavama na teren bi se mogao vratiti u drugoj polovici veljače. Kako 24. veljače igraju na svojem terenu prvu utakmicu osmine finala Lige prvaka s Real Madridom možda će tada biti na raspolaganju za dvoboj s Lukom Modrićem i Kraljevima.

Pašalić je ove sezone odigrao osam utakmica u Serie A i tri u Ligi prvaka. Dao je jedan gol i ima dvije asistencije. No, zadnji nastup odradio je odmah nakon reprezentativne akcije koja ja završila splitskim dvobojem s Portugalom, u kojem je bio u startnoj postavi. Nekoliko dana kasnije, 21. studenoga, na terenu je bio jedno (drugo) poluvrijeme na gostovanju kod Spezije. Završilo je 0:0.

Najbolji izbor

Zbog upale pubične kosti krenuli su problemi. Preskočio je dvoboje s Veronom i Fiorentinom, htio se bolova “sportske hernije“ riješiti konzervativnim putem, međutim, nakon dodatnih pretraga u Milanu konstatirano je kako je nož najbolji izbor. Mogao se mučiti i “kiseliti“, a pitanje je kad bi igrao i koliko spreman ako muke ne bi otišle. Tako je sredinom prosinca obavljena operacija s procjenom stanke od dva mjeseca. Zaključeno je kako je bolje da “odleži“ svoje i potom zdrav krene u godinu u kojoj su pred njim brojni izazovi, nego da pati tko zna dokad.

Nije igrao ni s Juventusom, Romom i Bolognom, a njegova je momčad u tih pet ogleda imala šarolike rezultate, te osvojila osam bodova. Zbog poremećenih odnosa između trenera Gian-Piera Gasperinija i glavnog špilmahera Papua Gomeza, ali i drugih problema, Pašalić još više nedostaje.

U Italiji se igra u jakom tempu, Atalanta već ove nedjelje dočekuje Sassuolo u Serie A, a tijekom siječnja igrat će i Kup s Cagliarijem. Do kraja prvog mjeseca 2021. godine ima čak osam službenih nastupa, a do sredine veljače još dva. Potom dolazi 21. veljače Napoli u domaćem ligaškom okršaju i Real Madrid u Europi. Zato će Pašalić dosta toga propustiti...

Iza Pašalića je naporna, ali uspješna 2020. godina. Odigrao ju je bez prave ljetne stanke. S klubom je bio u četvrtfinalu Lige prvaka, gdje je zabio gol PSG-u, no u finišu utakmice su ispali. U prvenstvu su osvojili treće mjesto. U novoj sezoni izborili su prolaz u Ligi prvaka, a u Serie A su ovog časa na sedmoj poziciji. U 13 odigranih utakmica osvojili su 22 boda. On je u 2020. godini u talijanskom prvenstvu i Ligi prvaka postigao sedam golova i imao šest asistencija.

Tijekom jeseni konačno je zaigrao bitnu ulogu i u službenim utakmicama reprezentacije, te stekao bolju poziciju uoči kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, kao i Eura u lipnju. Biti na Euru i tamo odigrati nešto glavni mu je cilj s nacionalnom vrstom, jer još nije imao šansu doći na veliko natjecanje. To je i jedan od razloga što je želio biti sigurniji u oporavak. Da je nastavio s terapijama, a bez operacije, tko zna u kakvom bi stanju dočekao kraj sezone i pripreme Vatrenih.

Prije više ofenzivni, sada više defenzivni vezni

U prvom dijelu godine, zaključno s kolovozom, Pašalić je u klubu uglavnom bio ofenzivni vezni i tada je više zabijao, dao je šest golova, a u drugom mnogo češće defenzivni vezni, što se vidi i po statistici jer zabio je jedan pogodak.

Imao je nekoliko posebnih utakmica, a protiv Brescie je 14. srpnja dao tri gola u pobjedi 6:2. U aktualnoj sezoni Serie A nema toliko postignutih pogodaka, ali kreirao je niz prilika, po susretu ima 1,1 ključno dodavanje iz kojih nastaje šansa, s prosjekom od 91 posto točnih dodavanja po statistici SofaScorea.

U Ligi prvaka drži sličnu razini što se tiče stvorenih prilika, s nešto manje preciznih dodavanja u tri nastupa do ozljede.

Linker
09. svibanj 2024 00:05