Ivan Jurić
 ALBERTO GANDOLFO/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
PRED NOVIM IZAZOVOM

U slavnom talijanskom klubu velike nade polažu u hrvatskog stručnjaka, očekuje se puno promjena

Povjerili su mu klupu na tri godine s ugovorom vrijednim dva milijuna eura po sezoni
Piše: I. KneževićObjavljeno: 03. lipanj 2021. 08:41

Splićanin Ivan Jurić je u petak i službeno predstavljen kao novi trener Torina. Bikovi su Juriću povjerili klupu na tri godine s ugovorom vrijednim dva milijuna eura po sezoni. Jurića nakon dvije sjajne sezone s Veronom čeka novi izazov, vratiti Torino u gornji dio tablice Serie A nakon dvije vrlo slabe sezone u kojima su se borili za ostanak.

Torino je, nakon što se 2012. vratio u Serie A, stekao ugled momčadi sa sredine tablice koja se u nekoliko navrata približila samom vrhu i borbi za Europu. Na kraju 2019. su čak i uspjeli do Europe, plasirali su se za kvalifikacije za Europsku ligu u kojima su svladali i Debrecen i Šahtjor iz Soligorska, ali ispali u posljednjem kolu od Wolverhamptona. Malo tko je nakon te sjajne sezone i 7. mjesta na tablici mogao predvidjeti situaciju u kojoj se klub nalazi danas.

Posljednje dvije sezone završili su na 16. i 17. mjestu. U ovome su se periodu izmijenila čak 4 trenera: preko Mazzarrija, Longa, Giampaola i Nicole sada su stigli do Jurića s kojim se nadaju ući u nešto stabilniji period kluba. Štoviše, talijanski mediji cijeli vikend pišu o nekakvoj revolucijskoj atmosferi u Torinu. Očekuje se puno promjena, a prije svega bi mercato trebao biti pun događaja.

Jedan od velikih prioriteta bit će pojačanje obrane koju mnogi nazivaju Torinovom Ahilovom petom. U ove su dvije sezone zajedno primili čak 137 ligaških pogodaka, dok Jurićeva Verona u istom periodu nije primila niti 100. Od mogućih pojačanja spominje se dvojac kojeg je imao na raspolaganju u Veroni. Koray Gunter je velika želja Jurića, a Nijemac je već jednom pošao za Jurićem u novi klub (iz Genoe u Veronu). Isto bi tako Jurić htio i Federica Dimarca koji je zapravo Interov igrač, pa bi se mogla dogovoriti nova posudba. Talijani još spominju i Hajdukovog 19-godišnjaka Marija Vuškovića kao moguće pojačanje.

image
Ivan Jurić
NurPhoto via AFP


Najviše se promjena međutim očekuje u napadu. Trebalo bi biti puno odlazaka koje će se onda trebati i nadomjestiti. Sigurno će u klub stići nekoliko novih napadača i razigravača. Glavno pitanje međutim ostaje status Andree Belottija koji ulazi u posljednju godinu ugovora. Belotti po svemu sudeći nema namjeru produžiti pa s toga mora otići što prije kako bi izbjegli situaciju da igrač te kvalitete otiđe besplatno. Predsjednik Cairo je postavio svoju cijenu - 30 milijuna eura. Zainteresirani su za sada Milan i Roma, ali oba kluba još nisu ponudili to što Torino traži. Milan može dati nekih 22, 23 milijuna eura te uz to ponuditi Contija ili Gabbiju, a sličnu ponudu šalju i Rimljani. Dinamov Amer Gojak se nakon posudbe vraća u Zagreb, dok se Torinu iz Milana s posudbe vraća korisni Soualiho Meite.

Ostaje za vidjeti kako će Torino izgledati za nekoliko mjeseci i do početka nove sezone. Hrvatski je trener stigao u sredinu koja je spremna uložiti za poboljšanje momčadi i pratiti njegove ambicije, što nije imao u Veroni kako je i sam često znao reći. Upravo je nakon posljednjeg susreta između Verone i Torina, koji je 9. svibnja završio remijem 1:1, Jurić imao puno toga za reći o vodstvu Verone. Torino je u posljednje dvije sezone na pojačanja potrošio skoro trostruko više od Verone (74 naspram 28 milijuna eura).

Inače, vlasnik i predsjednik Torina koji polaže velike nade u Jurića je Urbano Cairo, talijanski poduzetnik koji je zanimljivo vlasnik i RCS Media grupe koja drži nekoliko uglednih tiskovina poput La Gazzette dello Sport, Corrieru della Sera pa čak i španjolsku Marcu.

JURIĆEV UČINAK U SERIE A

124 utakmice
31 pobjeda
34 remija
55 poraza
141 postignut pogodak
182 primljena pogotka
131 osvojen bod

Linker
26. travanj 2024 23:18