FILIPPO MONTEFORTE Afp
EKSPRESNI RASTANAK

‘Ukleta devetka‘ presudila je i priči Marija Mandžukića u Rossonerima, prokletstvo traje dugih 9 godina

Mandžo je imao velikih problema s ozljedama, pa nikako nije mogao pronaći pravu formu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. svibanj 2021. 12:12

Milan je slavio, uspio se pobjedom nad Atalantom (2:0) plasirati u Ligu prvaka, uzeti drugo mjesto iza prvaka Intera u Serie A. Vjerojatno su svi navijači Rossonera kazali - “konačno nešto dobro”. I dok je za Milan, a bogme i za našeg reprezentativca Antu Rebića bilo sjajno, sve obratno je bilo za Marija Mandžukića (35).

U Milanu su odlučili da mu neće produljiti suradnju, što znači da je protiv Atalante odigrao svoje zadnje minute u dresu Milana. Kad je zimus potpisivao, imao je opciju produženja ugovora na još jednu sezonu, ali se ona nije aktivirala.

Sjećamo se još te zimske priče. Bivši hrvatski reprezentativac dočekan je samo uz nešto manju medijsku buku od Zlatana Ibrahimovića, stalno se pisalo o njemu, svaka sportska emisija startala je pričom o njegovom dolasku u dres Rossonera. Međutim, zvjezdana prašina oko njegovog imena brzo je nestala, njegov boravak u Milanu nije prošao onako kako su mnogi očekivali.

Mandžo je imao velikih problema s ozljedama, pa nikako nije mogao pronaći pravu formu. To će zorno pokazati i brojke, kruta statistika. Mandžukić je u polusezoni nastupio samo 11 puta, deset puta u Serie A, te jednom u Europskoj ligi. U Europskoj ligi je i jedini put bio u udarnoj jedanaestorici, zbilo se to u Beogradu protiv Crvene zvezde. U tih jedanaest utakmica skupio je samo 287 minuta, uglavnom je minutažu dobivao na kapaljku. Nije postigao niti jedan pogodak, nije upisao niti jednu asistenciju. S obzirom da su stvari stajale tako loše, bilo je za očekivati da Milan ne ponudi novi ugovor Mandžukiću, a ovaj trenutačni ima rok trajanja do 30. lipnja. Međutim, Mandžo bi na temelju šestomjesečnog ugovora koji je potpisao u zimu iz Milana trebao otići bogatiji za 1,8 milijuna eura.

Inače, ima tu i još jedna zgodna priča. Kad je stigao u Milan, Mandžo je uzeo “devetku”. Međutim, taj broj na dresu Rossonera već dugo je uklet, Talijani o tome zbore kao što smo mi zborili o “maksimirskom prokletstvu” u vremenima kad je Dinamo stalno ispadao iz Europe. Naime, Milanovu legendarnu devetku nosile su velikani poput Marca van Bastena, Jean-Pierrea Papina, Georgea Weaha i Pippa Inzaghija. No, nakon Pippa kao da je taj broj netko ukleo.

Alexandre Pato, Alessandro Matri, Luiz Adriano, Gianluca Lapadula, Andre Silva, Krzysztof Piatek... Nitko od njih nije ostavio traga s tim brojem na leđima od 2012. godine. Zanimljivo, Zlatan Ibrahimović ga nije htio uzeti kad je stigao. Mandžo jest...

Linker
18. svibanj 2024 13:18