ISABELLA BONOTTO Afp
STOPER KOJI NE RADI FAULOVE

Vatreni je hit u Italiji: ‘Mandžo me stalno zove i dijeli mi savjete, a na San Siru ću navijati za Dinamo!‘

Martin Erlić se odlično snašao u novoj sredini i zaradio brojne pohvale u Serie A
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. rujan 2022. 14:14

Martin Erlić zamijenio je Speziju za Sassuolo, ali nastavio je igrati odlično. Kakvog smo ga gledali u dresu Vatrenih u dva lipanjska nastupa s Francuskom i jednom s Danskom, takav je bio i ovog utorka kad su on i stoperski mu partner Ferrari potpuno razoružali Piolijev Milan. Prvaci Italije na gostovanju od Sassuola nisu imali niti jednu veliku šansu za gol, a završilo je 0:0 zato što Berardi nije zabio za domaćine s bijele točke. Erlićevu igru Eurosport je opisao “gotovo savršeno”, a najviše upada u oči podatak da je protiv Leaa, Girouda i društva odigrao bez ijednog prekršaja. Štoviše, u tri utakmice koje je sve odradio po 90 minuta, dakle u 270 minuta igre za Sassuolo u Serie A još nije napravio prekršaj. Niti jedan. A stoper je. Dvije su odigrali bez primljenog pogotka (Lecce 1:0, Milan 0:0), a u jednoj su dobili dva od njegove Spezije (2:2), no nisu pali preko njega.

image
ISABELLA BONOTTO Afp

Pronašao je ‘TOP ekipu‘

"Dobro sam se snašao u Sassuolu, ovdje sam našao TOP ekipu, super trenera Alessija Dionisija koji je vrlo ambiciozan i pod kojim se može dosta napredovati. Tek je početak sezone, još ulazimo u formi i moramo popraviti neke stvarčice, međutim zadovoljan sam što se tiče moje igre i izvedbi cijele momčadi", kazao nam je Martin.

Sassuolo je u prvom kolu poražen od Juventusa 3:0, u tom susretu Erlić nije igrao jer je prednost dobio stari dvojac u središtu obrane Ayhan - Ferrari, no to je bio signal treneru da ga stavi u početnih jedanaest - i ostao je standardan. Najteže im je u ta tri ogleda bilo s njegovim bivšim klubom, kazao je kako je to za njega bila posebno emotivna utakmica.

"Je, bila je to za mene specijalna, vrlo emotivna utakmica. U Speziji sam proveo četiri godine, bilo je uspona i padova, no napravio sam s njom povijesni rezultat. Bilo mi je čudno izaći na taj teren samo tri mjeseca nakon što sam se oprostio od njezinog dresa, a navijači su me dočekali pljeskom. Izvukli smo neodlučeni rezultat, ali moglo je biti bolje. Imali smo u zadnjih pet minuta dvije izgledne prilike za pobjedu, no to je nogomet. Dobro je i ovako."

Kako ste doživjeli što u prvom kolu niste bili starter protiv Juventusa?

"Gdje god sam došao uvijek sam čekao priliku. To je bio trenerov izbor, poštujem njegove odluke. Tu sam, uvijek sam spreman, najbitnije je bilo iskoristiti šansu kad je dobijem, kao što sam i napravio. To sad moram čvrsto držati."

image
GONZALES PHOTO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Gonzales Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Što vam kaže trener Dionisi?

"Kad sam stigao rekao mi je da nemaju stopera kao što sam ja. Njihovi su više tehnički potkovani, međutim nedostajao im jer stoper koji ostaje iza jedan na jedan, jači u fazi obrane. Trener je stvarno zadovoljan što sam tu, ali kazao mi je da još moram napredovati te da samo nastavim raditi kao dosad."

Pa kako to krotite špice bez prekršaja?

"U Italiji ne smiješ igrati jednu utakmicu ako dobiješ pet žutih kartona. Međutim, unatoč tome gledam da ne pravim prekršaje koji bi me jednog dana mogli koštati nastupa u nekoj bitnoj utakmici, a pogotovo da ne radim glupe faulove koji mogu ugroziti naš gol. Jako je bitno da je stoper čvrst, ali ne valjda pretjerati pa skupljati prekršaja, pogotovo u opasnoj zoni i kartone. Iako, ne razmišljam previše o tome, to je jednostavno moj stil igre, čvrsto, ali sigurno. Trebam biti pametan, ako mogu riješiti bez prekršaja, zašto raditi prekršaj?"

‘Mogli smo i dobiti Milan‘

Svaka čast, Milan je bila jaka utakmica, prvak Italije, kako je bilo s njima?

"Super. Naš je stadion bio skoro pun, lijep je bio ugođaj za igrati. Te utakmice se same pripreme, nema tu velike filozofije, nema većeg motiva nego nadmetati se s prvakom Italije. Koncentracija je bila na maksimumu, a poznato je da u takvim susretima moraš biti usredotočen svih 90 minuta. Ako ti samo malo padne fokus, odmah te mogu kazniti. Zadovoljan sam igrom, ali mogli smo dobiti jer u zadnjih desetak minuta imali smo igrača više i promašen “penal”. Premda je s Milanom i bod dobar."

Otišli su vam jaki ofenzivci Scamacca u West Ham i Rasparodi u Napoli, to se osjeti. S njima biste vjerojatno imali više bodova.

"Oni su jako važni igrači, ali došli su novi, mislim da će se brzo uklopiti. Koga nema bez njega se mora. Iako su Scamacca i Raspoadori stvarno vrhunski. Sada nam je glavni cilj smanjiti broj primljenih golova od prošle godine, kojih je bilo 64. S obranom se dobivaju utakmice, ukoliko ne primiš pogodak, zabit ćeš nešto. Imamo i dalje TOP klase naprijed poput Berardija i Pinamontija, samo moramo biti strpljivi."

image
NSJsport/Shutterstock Editorial/Profimedia

‘Ništa mi se nije promijenilo, nogomet je isti...‘

Nastavite li igrate kao u zadnje vrijeme, bit će svakako manje od 64.

"Slažem se, ali tek je početak. Ima mjesta za napredak."

Kakve su ambicije Sassuola? Obično djeluje lijepo na travnjaku, skida favorite i bude na sredini tablice.

"Nije lako privući se Konferencijskoj ligi ili Europskoj ligi jer u Serie A su TOP ekipe koje puno ulažu. Nastojat ćemo biti bolji nego prošle godine, to je cilj kluba.2

Je li se što promijenilo u vašem životu otkako ste u Sassuolu?

"U životu ništa posebno, no došao sam u puno bolji klub koji ima jaču ekipu i vrhunske uvjete. Nogomet je isti... Želim ovdje iskoristiti priliku i biti sve bolji."

Završio je prijelazni rok, je li bilo i drugih ponuda, pritisaka...?

"Imam ljude koji razmišljaju o tome, nisam se zamarao previše s time i razbijao glavu. Tek sam stigao u Sassuolo..."

U reprezentaciji ste debitirali u lipnju u Ligi nacija, je li vam to što promijenilo u životu?

"Je, svakako mi je to donijelo neke promjene. Ljudi me više cijene i poštuju, gledaju me kao drugačijeg igrača. To mi je bila odlična odskočna daska. I u Italiji sam sada zapaženiji, dobro mi je došlo za karijeru."

U Italiji vam je porastao rejting...

"Svakako. Igrali smo u lipnju protiv dva velika protivnika tri jake utakmice u kojima smo osvojili sedam bodova", zaključio je Erlić.

Nadam se da će Dinamo biti dobar na San Siru

Što možete poručiti dinamovcima za Milan? Uskoro gostuju na San Siru u Ligi prvaka, a vi imate puno iskustva s Crveni-crnima i često dobrih. Lani ste ih u Milanu sa Spezijom svladali 2:1. Kako ih zaustaviti i ugroziti?

- Milan je vrhunska ekipa, ima sjajne igrače, Dinamu neće biti lako. Ja sam Hrvati i navijam za hrvatske klubove, nadam se da će Dinamo na San Siru odigrati dobru utakmicu jer može se protiv svakoga. Želim im sreću. Međutim, nije na meni da dajem taktičke instrukcije, to treneri bolje znaju.

Rafael Leao je postao glavna zvijezda, pisalo se da ga traže mnogi, pogotovo Chelsea, ostao je, ima ugovor do 2024. godine, Milan će nastojati da potpiše i produženje. Kako njega “obuzdati”?

- Leao je eksplodirao. Tehnički je potkovan i brz igrač. Kako ga markirati? Stajati blizu i ne davati mu previše prostora. Na širokom je vrhunski.

Kako vam se čini Belgijac De Ketelaere, za prvi nastup je dobio goleme komplimente, protiv vas je igrao pola sata.

- Ne znam što reći, ušao je u drugom poluvremenu. Nisam imao dovoljno vremena da ga osjetim, ali sigurno se radi o vrhunskom igraču.

Na koji je način Spezija “tukla” Milan na San Siru?

- Igrali smo defenzivnije na polukontre i kontre. Drugi gol dali smo iz polukontre i dobili.

Dajete li Milanu najveće šanse da obrani titulu ili Juventusu, Interu...?

- Ove godine je čudno jer i Roma i Lazio imaju pravi entuzijazam. Ne bih mogao reći na početku sezone tko je glavni favorit.

Mandžukić me zove nakon svake utakmice i dijeli savjete

Uskoro su dvoboji s Danskom u Zagrebu i Austrijom u Beču. U ponedjeljak izbornik Zlatko Dalić daje popis igrača. Hoće li Hrvatska izboriti Final four? Koliko vam je to važno?

- Svaka utakmica za hrvatsku reprezentaciju je bitna. Tako i ove dvije. Sve ovisi o nama. Imamo kvalitetu da izborimo prvo mjesto. Nadam se da će sve proći izvrsno, kao u zadnja tri susreta.

Danci su u Kopenhagenu bi bolji u prvom, Hrvatska u drugom dijelu. Možete li u Zagrebu odigrati cijeli dvoboj kao tamo drugo poluvrijeme i dobiti?

- Igrati u Zagrebu pred našom navijačima bit će puno lakše, no Danci su odlična ekipa i neće biti jednostavno. Međutim budemo li mi pravi njima neće biti lako. No, što se mene tiče moram razmišljati o svojoj igri u klubu, o tome ovisi kakav ću imati status u reprezentaciji. Ne želim se ni sa čime drugim zamarati.

Izbornik Zlatko Dalić tijekom ljeta nije baš nazivao igrače u većem broju, je li se vama javio?

- Nismo se čuli, ali ja se stalno čujemo s Mandžom.

Mandžukić je na liniji s vama.

- Da, Mandžo i ja čujemo se nakon svake moje utakmice. Prokomentiramo kako je bilo.

Što kaže? Je li zadovoljan? Daje li savjete?

- Da, super je Mandžo, on je pravi ratnik i borac, jedna njegova dobra riječ mi puno znači. Nastojat ću da se što češće čujem s njim, iako smo stalno u kontaktnu.

Na čemu bivši napadač, a sadašnji izbornikov pomoćnik inzistira kod vas kao stopera?

- Samo da nastavim raditi i imam na umu da je svaki dan dokazivanje. Tako i radim, toga se držim - zaključio je Martin Erlić.

ERLIĆ U BROJKAMA

24

godine napunio je 24. siječnja rođeni Zadranin

5,5

milijuna eura vrijednost je po Transfermarktu

60

utakmica odigrao je do sada u Serie A

5

puta zabijao je u talijanskom prvenstvu

3

nastupa upisao je do sada za Vatrene

Linker
18. svibanj 2024 16:14