Emilio Andreoli/Getty Images
KONAČNO U BORBI ZA NASLOV

VATRENI JE POSTAO PRAVI HEROJ NAVIJAČA, A U KLUBU SE DANAS ZA SVE PITA UPRAVO NJEGA 'On je na putu da postane jedan od najboljih svjetskih veznjaka'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. veljača 2020. 16:02

Pogledao sam Marcela Brozovića i on mi je rekao da izvedem slobodnjak. U nekim drugim okolnostima bio bih frustriran jer sam pogodio ‘samo’ vratnicu, ali pobjeda je već bila u džepu pa sam i taj pogođeni okvir shvatio kao razlog za sreću, dijeleći dojmove sa svojeg prvog milanskog derbija Christian Eriksen diskretno je otkrio ono što tifosi ‘nerazzurra’ osjećaju već izvjesno vrijeme. U Interu se danas za sve pita hrvatskog veznjaka.

Epic Broz je u nedjelju zakotrljao epski preokret, režirao ‘della Madonninu’ za dugo pamćenje zbog čega je Gazzetta sljedećeg jutra osvanula s naslovnicom - Epic Inter. Brozovićev volej sa 18 metara pokrenuo je spektakularnu lavinu koja je za samo dvadeset minuta progutala dotad odlične ‘rossonere’ i lansirala Inter na vrh Serie A. Nakon punih pet godina života u crno-plavom taboru, Brozović je napokon dočekao da se bori za ‘scudetto’.

Kada je početkom veljače 2015. godine prvi put istrčao u dresu talijanskog velikana (poraz 1-3 kod Sassuola), Brozoviću su društvo na terenu činili Vidić i Medel, Dodo i Guarin, Shaqiri i Podolski, Palacio i - Mateo Kovačić. Uzde momčadi iz ruku Roberta Mancinija koji je dočekao igrača kao šef struke ubrzo je preuzeo Pioli, zatim je došao Spalletti, njega je na koncu zamijenio Antonio Conte, a roster je na tom putu podvrgnut totalnom ‘makeoveru’.

Od utakmice sa Sassuolom do danas preživjeli su samo Handanović i Brozović, iako je i hrvatski reprezentativac u nekoliko navrata razmišljao o selidbi. Sjećamo se da je uoči Conteova dolaska za njega ozbiljno zagrizla Sevilla, ali novi trener imao je drukčije planove i spustio je rampu transferu.

Nije bilo izgleda da iz svlačionice pusti igrača koji je sezonu 2018./19. završio kao šampion brojnih statističkih kolona. Brozović je u navedenoj kampanji predvodio Serie A kao igrač s najviše dodira s loptom (3107), rekorder u rubrikama odigranih dodavanja (2520) i točno isporučenih lopti (2271). Kako vozi na Duracell baterije, Brozović je sezonu završio i kao rekorder među maratoncima talijanske lige (11.864 pretrčana metra po utakmici). Samo su Napolijevi ‘presretači’ Koulibaly i Allan prošle sezone presjekli više suparnikovih napada od Interova nogometaša (141).

“Ako u mikser ubacite Andreu Pirla pa mu dodate Ngoloa Kantea, u vašoj čaši završit će izvrsni Marcelo Brozović”, gasio je nogometnu žeđ novinar Tuttosporta dok je čitateljima objašnjavao zašto će Conte baš Marcela Brozovića pretvoriti u referentnu točku nove Interove momčadi. Danas, na vrhuncu karijere 27-godišnjak sublimira kvalitete svih suigrača iz Interova veznog reda: Vecinov čelik u duelu, Barelline kilometre i kombinatoriku, čak i Eriksenov svileni dodir. Ako postoji nešto čime bi Conte volio oplemeniti Brozovićev nogomet, onda su to liderske crte, malo više mentalne snage i odlučnosti u škakljivim situacijama.

MILAN, ITALY - JANUARY 11:  Marcelo Brozovic of FC Internazionale in action during the Serie A match between FC Internazionale and Atalanta BC at Stadio Giuseppe Meazza on January 11, 2020 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Brozović na tom planu nije stajao najbolje. Prije dvije godine našao se na meti navijača kada je na njihove zvižduke, napuštajući teren prilikom izmjene, odgovorio sarkastičnim aplauzom. U rujnu prošle godine popustili su mu živci na treningu pa se našao u klinču s Romeluom Lukakuom i njihov je fajt zabavljao medije nekoliko dana uoči milanskog derbija. A onda je Brozović zabio vodeći gol u 2-0 pobjedi protiv gradskog suparnika i stvarnost je u sekundi postala ružičasta.

Četiri i pol mjeseca kasnije Brozović je zabio novi, još efektniji gol Milanu, što znači da je od tri pogotka ove sezone dva poklonio gradskom rivalu.

S takvim preporukama igrač neizbježno izrasta u navijačkog heroja, ali i u sve traženiju robu na tržištu. Brozovića s Interom veže ugovor do ljeta 2022. godine, a okidač izlazne klauzule namješten je na 60 milijuna eura. Klub bi rado produžio ugovor igraču i povisio mu današnju plaću (3,5 mil. eura) uz uvjet da u njemu nema fiksirane odštete...

- Priznat ću da sam dugo bio skeptičan prema Brozoviću. Kada me je Dalić upozorio da će mu baš on biti najvažniji igrač za držanje ravnoteže na terenu, otvorio sam četvore oči i opet nisam bio do kraja siguran otkud Daliću taj osjećaj, ali ova sezona otklanja sve dvojbe. On je na putu da postane jedan od najboljih svjetskih veznjaka - ocjenjuje Ćiro Blažević.

Linker
24. travanj 2024 12:22