FABIO FERRARI/LAPRESSE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
PODIŽE FORMU

Vatreni naslućuje da se vraća najboljim izdanjima, a nastavi li ovako, bit će to važan plus za Dalića

Unutar godine i pol dana doživio je mnogo novih i emotivno vrlo utjecajnih situacija
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. prosinac 2023. 12:14

U profesionalnoj karijeri, igračkoj i trenerskoj, Ivan Jurić je "dijete" Gian Piera Gasperinija. Temeljne postulate nogometne mu filozofije 48-godišnji Splićanin, i uvijek to ističe, naučio je od iskusnijeg (17 godina starijeg) Gaspa. U tom kontekstu išla je i tradicija međusobnih utakmica, od 2014., kada se Ivan Jurić osamostalio. U devet dvoboja s Gasperinijem, na klupi Genoe, Verone i Torina, do ovog ponedjeljka, trener Atalante imao je 6 pobjeda i 2 remija, te jedini poraz 2020., kada je Jurić slavio tri boda na klupi Verone..

No, na Olimpijskom stadionu u Torinu, u ponedjeljak navečer pred 20.000 gledatelja, Ivan Jurić je dao naslutiti kako prestiže svog učitelja. Torino je odigrao najbolju utakmicu sezone, a Atalanta je doživjela treći poraz u 4 utakmice (uz 1 remi), i to sa uvjerljivih 0:3 u korist Jurića u 14. kolu Serie A.

U večeri (i) hrvatskih nadmetanja, Jurić i Vlašić s jedne i Mario Pašalić s druge strane, naši granatieri dobili su najbolje ocjene u prvenstvu. No, nije loše prošao ni treći Splićanin ove priče, jer La Gazzetta dello Sport istakla ga je kao najboljeg pojedinca (ocjena 6) Atalante, iako je ušao u igru u 57. minuti.

Za Gasperinija svakako nije bilo lako gledati kako Duvan Zapata postiže dva pogotka. Napadač Torina je do ljeta bio član Atalante punih 5 godina. Osjećao je da više nije nedodirljiv u postavi, ali Gasperini ga je uvjeravao da i te kako računa na njega. Vjerojatno ne baš uspješno nagovaranje, jer je Kolumbijac otišao, umjesto u Romu, put Torina. U kojem je do ove utakmice sa "svojima" imao samo jedan gol na kontu, podosta kritičkih recenzija, ali iznad svega veliku podršku Ivana Jurića. I kad je na terenu davao izjavu za TV, na spomen trenera, Zapata se rasplakao...

- Njegova vjera i podrška kad mi je bilo teško značili su mi sve. Ovo je samo vraćanje njemu, klubu i navijačima, što su mi bili blizu - kazao je dvostruki strijelac koji se našao u zagrljaju trenera nakon velike pobjede.

image
/IPA/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Iz našeg reprezentativnog kuta, vrlo je značajan tijek događanja oko Nikole Vlašića. Dobio je najbolje moguće recenzije za igru i dvije asistencije, ocjenu (8, kao i Jurić) koja je u talijanskim medijima "rezervirana" samo za najvažnije aktere velikih utakmica. Nikola Vlašić odigrao je tih 90 minuta s Atalantom na razini koju je pokazivao prošle sezone, i na kojim osnovama je Urbano Cairo, vlasnik i predsjednik Torina, izdvojio za njegove kriterije plaćanja odšteta velikih 13 milijuna eura plus poneki bonus. Istina da je Ivan Jurić inzistirao od prvog dana da ga Torino otkupi i vjerojatno je to imalo velikog utjecaja na Caira da se nadmudruje u pregovorima s šefovima West Ham Uniteda i dogovori prihvatljiv odštetni zahtjev.

Činjenica je da je Nikola Vlašić imao ukupno blijeda izdanja u Premiershipu u dvije različite sredine (Everton i West Ham). Te ere vjerojatno kod nas utječu na percepciju igrača, iako se vrlo često pokazuje da jedna liga i način igre nekome ne odgovara. Vlašić je vrlo brzo potvrdio mišljenja onih koji su već prije ukazivali da je Serie A liga u kojoj njegove vrline najbolje mogu doći do izražaja. Torinezi su to prepoznali prošle sezone, u kojoj je kroz 37 nastupa (prosjek igre 81 minuta) Vlašić pokazao višu razinu vrijednosti, ne samo kroz 5 pogodaka i 8 asistencija. Vlašić je motorički vrlo jak igrač, solidne tehničke potkovanosti i što je važno upravo u Italiji, sjajno se snalazi u malim prostorima između linija.To je visoka vrijednost igrača, koji tako može stvoriti višak igrača u zoni završnice.

U aktualnu sezonu Vlašić nije ušao istom razinom igre, i to se prilično osjećalo i u izdanjima Torina, ali i u njegovim doprinosima reprezentaciji. Analitička promišljanja ističu da je veliki dio uzroka tome u vrlo teškim i iscrpljujućim pregovorima s Englezima. Kad se činilo da West Ham neće spustiti cijenu do najviše ponude Torina (13 u odnosu na traženih 15 milijuna eura) reagirao je sam igrač, koji je javno dao do znanja da želi natrag u Italiju, te poručio kako WH neće imati baš koristi od nezadovoljnog igrača. Naposljetku je 8. kolovoza mogao potpisati novi ugovor, do 2027., s Torinom. U dosadašnjih 14 kola, u kojima je igrao prosječno 76 minuta, Vlašić je postigao 1 pogodak uz ove dvije asistencije s Atalantom. Igrom u prošlom kolu u Bologni (0:2) dao je naslutiti iskorak forme. Protiv Atalante je to potvrdio na najbolji način...

Nikola Vlašić je unutar godine i pol dana doživio mnogo novih i emotivno vrlo utjecajnih situacija. Oženio se, dobio je dvoje djece, prešao je igrati u Italiju, doživio je i broncu na Mundijalu. Prilagodba novome iziskuje određeno vrijeme. Aktualnom formom Vlašić daje naslutiti kako se vraća uzlaznoj putanji. Bude li tako u kontinuitetu biti će to važan plus i Dalićevim potrebama za Euro.

Linker
03. svibanj 2024 07:39