AFP
KONAČNO ‘TRLJAJU RUKE‘

Važni trijumfi Hrvata! Bilić se muči s jednim od najgorih napada lige, a Jurić je dočekao svog učitelja

Bilić i Jurić imaju razloga za slavlje nakon prošlog vikenda, jer ostvarili su velike pobjede
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. studeni 2020. 23:04

Nogometna karijera Splićanina Ivana Jurića (45) neraskidivo je vezana za Gian Piera Gasperinija (62). Prvo mu je aktualni trener Atalante bio trener u Crotoneu, potom u Genoi, a kada je zaključio s aktivnim igranjem Jurić mu je postao suradnik. Bio je s Gasperinijem u Interu i Palermu, nakon čega je krenuo svojim putom.

Kao trener u Mantovi, Crotoneu, Genoi i sada u Veroni, Ivan Jurić nastavio je raditi po filozofiji nogometa koju je učio od Gasperinija. To u kratkim crtama znači sustav sa 3 braniča, stalni presing i visoki intenzitet igre, što brža i okomitija tranzicija.

Sjajan posao

U njihovom dosadašnjim dvobojima, a bila su dva (Atalanta - Verona 3:2, Atalanta - Genoa 3:0) učitelj Gasperini bio je uspješniji. No, u subotu je napokon slavio učenik. I to jako dobar učenik, jer Ivan Jurić s Veronom radi upravo fantastičan posao. Već drugu sezonu stvara momčad od tzv. nepoznatih igrača, klub ih maksimalno financijski oplodi, a eto i ove sezone je Verona pri vrhu Serie A.

Nakon što je pobijedila u Bergamu 2:0, momčad Ivana Jurića je u gornjem dijelu tablice nakon devet odigranih utakmica. Verona je upisala 4 pobjede, 3 remija i 2 poraza, te ima gol razliku od 12:7. Gasperinijeva Atalanta ima 4 pobjede, 2 remija i 3 poraza, uz gol razliku 18:16...

Prva pobjeda u međusobnim dvobojima donijela je Ivanu Juriću niz vrlo pohvalnih kritičkih osvrta u talijanskim medijima. Više nema dvojbe da se učinci iz ove sezone, u koju je startao bez više (prodanih) najvažnijih aktera iz prošle sezone, tretiraju kao potvrda posebnije stručne vrijednosti. Jurić je protiv Gasperinija, s kojim se srdačno pozdravio prije, a i poslije utakmice, pokazao da je logičnije vodio momčad tijekom utakmice. Dok se Atalanta u prvoj trećini utakmice doimala bolje, kako su minute odmicale tako je i Verona bila sve goropadnija. Nakon što se ozlijedio Lovato, koji je dobro čuvao moćnog Zapatu, Jurić je u nedostatku klasičnog stopera ubacio veznog igrača Danzija. No, bila je to neuspješna odluka, jer je Papu Gomez iz Atalante počeo raditi ozbiljne probleme tom mladom igraču.

Ivan Jurić je korigirao svoju odluku u poluvremenu na pomalo atipičan način. Danzija je nakon samo 15 minuta provedenih u utakmici ostavio u svlačionici i na teren poslao iskusnog Portugalca Velosa (34). Uz još dvije izmjene od 58. minute, Jurić kao da je osjetio trenutak da slomi Atalantu, koja je počela sve teže trčati. A kada ona ne trči u punom ritmu postaje predvidljivija i ranjivija. Upravo je Veloso bio ključan igrač za pobjedu, jer je prvo realizirao kazneni udarac u 62. minuti, a onda je asistirao u 83. minuti Zaccagni za 2:0.

Plaćen ceh

Atalanta je očito platila ceh napornom ritmu i potrošenoj energiji na Anfieldu (pobjeda) u Ligi prvaka. No, to ne umanjuje sjajnu prezentaciju Verone, čiji igrači majstorski pretaču u djelo teoriju Ivana Jurića. Ova Verona trči kao navijena, i kako je kazao nakon utakmice jedan od igrača, “to nije čudno jer imamo lude treninge”. Jurić pri tome ne štedi ni sebe, jer je cijelu utakmicu protiv Atalante glasno usmjeravao svaki potez svojih igrača. Kroničar La Gazzette dello sport napisao je (uz ocjenu 8) da ne zna stvarno odakle toliko snage u Juriću da mu glas izdrži 90 minuta galame. Uz pobjedu, naravno, sve ide lakše.
Inače, dvojica hrvatskih igrača nisu nastupila. Nikola Kalinić iz Verone je ozlijeđen, dok je Mario Pašalić izvan kadra, bez da je navedno o čemu je riječ. To nas upućuje na faktor izolacije...

Biliću trebaju hitno pojačanja za nastavak

Golom Conora Gallaghera u 13.minuti West Bromwich Albion svladao je konkurenta za ostanak u ligi, Sheffield Utd, sa 1:0. Gol koji je zlata vrijedan upravo zbog toga što je prikovao za dno jednog suparnika, sada udaljenog ipak velikih 5 bodova. Sheffield je tako ostao jedina momčad ovosezonske Premiership koja nema niti jednu pobjedu.

Taj klub pokazuje i svu relativnost odnosa u engleskoj ligi, jer Sheffield je u ljetos završenoj sezoni osvojio deveto mjesto (od 20). Slično je i sa Burnleyom koji je bio deseti, a nakon 9 odigranih utakmica u ovoj sezoni nalazi se na 18.mjestu, sa 5 bodova. U zoni ispadanja (tri kluba) ugurao se još Fulham, koji je ljetos izborio Premiership uz WBA i Leeds, a trenutno ima 4 boda. Treba naglasiti da Fulham i Burnley imaju utakmicu manje u odnosu na Bilićevu momčad, tako da se trenutna "spasonosna" pozicija WBA (17.mjesto) može smatrati uvjetnom...

Kako god bilo pobjeda nad Sheffieldom velika je stvar, pogotovo na psihološkom planu, za WBA. Ona će biti jaki vjetar u leđa kako igračima tako i treneru, jer budimo iskreni, kada momčad nema željene rezultate onda se Uprave klubova (vlasnici) uglavnom vade na trenera. Slaven Bilić je odveć iskusan čovjek da bi zbog jedne pobjede, makar ona bila prva, promijenio retoriku i iskazao velikim frazama nabujali optimizam. Bio je igrač u Premiershipu, a i kao trener je radio u West Ham Unitedu. Spoznao je što su dobre faze, sa uspjesima i euforijama okruženja, kao što iza kuta vrebaju loši periodi, kada trener postane najusamljeniji čovjek na svijetu i u pravilu je na tapeti.

U WBA-u, Bilić je znao i prije početka sezone da će mu slijediti još jedna (ne)moguća misija. U konkurenciji još 19 klubova WBA je selekcionirao uvjerljivo najjeftiniju momčad. Vrijednost Bilićevih igrača po TM-u je 107 milijuna eura, a koliko je to tanko može se spoznati već kroz vrijednost konkurenciji za ostanak u ligi. Burnley ima momčad vrijednu 152 milijuna eura, a Sheffield 176 milijuna eura, dok je prošlezonski konkurent iz Championshipa Fulham složio škvadru vrijednu 218 milijuna eura. Kako nam je Bilić u intervju najave sezone kazao, financijska formula prilično jasno daje naslutiti u kojem će smjeru ići sezona pojedinog kluba.

Dok je Leeds United ulazeći ih Championshipa, sa boljom momčadi nego WBA, investirao 110 milijuna eura u pojačavanje, Bilićev se klub zaustavio na 37 milijuna eura. Može se sa priličnom sigurnošću prognozirati da WBA neće zadržati prvoligaški status ako se u zimskom prijelaznom roku ne pojača. Klub iz Birminghama je u proteklih 20 godina 12 sezona proveo u prvom razredu, a 7 u Championshipu, i kako ističu kroničari kluba, uglavnom je prevladavajući faktor za plasman bio nedovoljan ulog u kadar...

Bilić je protiv Sheffielda upisao 4.pozitivnih ishod u 10 kola. Sa prvom pobjedom, uz tri remija, skupio je 6 bodova. Najveći problem njegove momčadi je neefikasnost. WBA ima treći najslabiji napad lige. Manje od 7 postignutih golova imaju samo Sheffield i Burnley, po 4 gola. Obrana je primila 18 pogodaka, ali vodeći Liverpool ima primjerice 17 primljenih golova, kao i gradski im suparnik šestoplasirani Everton. Leeds koji je osvojio 8 bodova više od WBA primio je samo gol manje, ali je zato u odnosu na Bilićevu momčad postigao 8 golova više...

Linker
19. travanj 2024 07:46