AFP
NEMA MJESTA ZA NOVE KIKSEVE

Velikani europskog nogometa u velikim su problemima! Lijepi minus na tablici, a derbiji im tek predstoje

Mnogi velikani u Ligama petice morat će dobro potegnuti ne bi li prebrisali slabi start
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. rujan 2022. 15:19

Dva talijanska nogometna velikana nisu dobro otvorila novu sezonu. Inter je na ljestvici tek sedmi s 12 bodova iz prvih sedam kola, dok je Juventus osmi s dva boda manje. Mala utjeha može im biti što su vodeći Napoli i Atalanta odmakli samo pet bodova, što je u nastavku sezone dostižno, ali pod uvjetom da Nerazzurri i Stara dama značajno poprave kvalitetu svojih igara u Serie A.

Jedan je statistički podatak pokazao u kolikim se zapravo problemima nalazi Juventus. Ne tako davno klub iz Torina bio je neprikosnoven na Apeninima, osvojio je devet uzastopnih naslova prvaka, no čarolije je nestalo u posljednje dvije godine, kad su trofej podizali Inter i Milan.

A najnovija je analiza pokazala da niti jedna momčad u pet najjačih europskih nogometnih liga nije kompletirala manje dodavanja u zadnjoj (suparničkoj) trećini terena od Juventusa! Prema podacima koje je objavila Opta, Juventus je imao tek 18 posto uspješnih dodavanja u posljednjoj trećini. Tako skroman postotak Stara dama dijeli s Atletico Madridom, Almerijom i Bournemouthom. Najviše su dodavanja u zadnjoj trećini u Italiji kompletirale momčadi Fiorentine i Verone, po 29 posto.

image
AFP

Juventus je ove sezone u prvenstvu upisao tek dvije pobjede, četiri remija i poraz od Monze, uz razliku pogodaka 9:5. Trener Massimiliano Allegri doživio je brojne kritike zbog stila igre njegove momčadi, osobito zbog toga što je srpski napadač Dušan Vlahović često izoliran od ostatka ekipe. Vlahović je zabio četiri gola u osam nastupa u svim natjecanjima ove sezone, ali samo jedan iz igre.

- Sezona je tek počela. A ozljede su ostavile traga. Jasno je da stvari ne idu dobro u ovom trenutku. Ne mogu kritizirati trenera koji je osvojio tako puno trofeja kao Allegri. Siguran sam da ćemo gledati drugačiji Juventus kad se Chiesa i Pogba vrate. Što se Vlahovića tiče, sjećam se kad nisam mogao zabiti gol tri mjeseca. Pokušavao sam, nije išlo. Možda Vlahović ima isti problem, ali koristit će mu gol kojeg je za reprezentaciju zabio protiv Norveške - komentirao je Darko Kovačević, bivši napadač Juventusa, u razgovoru za Gazzettu dello Sport.

Pred Juventusom su do stanke zbog Svjetskog prvenstva i ogledi s Milanom i Interom u kojima se situacija na ljestvici može preokrenuti, a tu su i četiri kola Lige prvaka u kojima će Allegrijeva družina pokušati izboriti prolaz skupine.

Inter ima jednako zahtjevan raspored, u Ligi prvaka čekaju ga još dvije utakmice s Barcelonom i jedna s Bayernom, a u domaćem prvenstvu najzahtjevniji bi trebali biti ogledi s Romom, Juventusom i Atalantom. Problem za Simonea Inzaghija bit će izostanak hrvatskog reprezentativca Marcela Brozovića koji se oporavlja od rupture mišića, a dosta je zanimanja u talijanskoj javnosti izazvala i izjava Ivice Olića prema kojoj Brozović ne bi trebao žuriti s oporavkom.

Ima Inter i problema druge vrste. U prošloj sezoni zabilježen je gubitak u poslovanju od čak 140 milijuna eura, pa se sad po talijanskim medijima nagađa hoće li klub iz Milana u zimskom prijelaznom roku morati prodati neku od svojih zvijezda kako bi namirio minus. Gazzetta tvrdi da situacija nije tako dramatična, te da Nerazzurri čak mogu razmišljati i o produljenju ugovora sa svojim stoperom Škriniarom koji je na meti PSG-a.

Sezonu nije idealno otvorio ni Bayern. Iako su mnogi i dalje uvjereni kako Bavarci zbog ogromne koncentracije kvalitetnih igrača u svojoj momčadi jednostavno nemaju konkurenciju u drugim klubovima, činjenica je da su na ljestvici tek peti s 12 bodova, pet manje od vodećeg Union Berlina, a u prvenstvu u posljednja četiri kola imaju tri remija i poraz.

Nagelsmannova momčad stvara prilike, ali ih teško realizira. Nije ni lako ni jednostavno zamijeniti strijelca poput Roberta Lewandowskog.

- Potrebni su nam tjelesni intenzitet, glad i želja da se ide do limita u svakoj utakmici. Potrebna nam je i znatno bolja i fokusiranija realizacija stvorenih šansi - smatra Bayernov sportski direktor Hasan Salihamidžić.

image
AFP

U prva dva kola nastavka Bundeslige pred Bavarcima su derbiji s Bayerom i Borussijom Dortmund koji će dosta toga reći o njihovom aktualnom trenutku...

A mnogi od nas vesele se povratku engleske Premier lige. Među njima su i navijači Liverpoola, koji je baš razočarao na početku nove sezone, sa svega devet osvojenih od mogućih 18 bodova. Zaostatak za liderom Arsenalom je devet bodova, Manchester City i Tottenham su na +8.

- Uoči Svjetskog prvenstva čeka nas jako puno utakmica. Trebat ćemo sve igrače spremne za borbu kako bismo prošli kroz ovo razdoblje. Moramo se pokušati vratiti rezultatima i igrama za kakve smo sposobni - izjavio je kapetan Redsa Jordan Henderson.

A pred Kloppovom momčadi su tri velika izazova u sljedeća tri prvenstvena kola; dočekuju Brighton, pa gostuju kod Arsenala, a onda na Anfield dolazi City. Između tih ogleda valja odraditi i dvije utakmice Lige prvaka s Glasgow Rangersom.

Linker
19. travanj 2024 04:48