Ibrahimović i Rebić dobro surađuju
 AFP
HRVAT ANALIZIRA

‘Verona treba Juriću sagraditi spomenik ispred stadiona! Milan? Od momčadi bez nade do trona!‘

Saša Bjelanović, igrač mnogih talijanskih klubova, smatra da Stara dama više nije favorit
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. siječanj 2021. 21:38

Serie A ide dalje, ozbiljnijeg odmora nije ni bilo. Odigrano je tek nešto više od trećine sezone, milanski klubovi drže vrh, Juventus je ponešto zaostao, završnica bi mogla biti zanimljivija od onih na koje smo navikli posljednjih godina. Saša Bjelanović ima jake veze u Italije gdje je igrao u čak 13 klubova, a neki mu ovog časa nude da preuzme skautske poslove i detaljno prati sve što se događa.
- Serie A mi je strast, a i zbog posla moram biti u tijeku zbivanja - kazao nam je Bjelanović, koji je bio i sportski direktor Hajduka. Ne tako davno…

Tijekom ljeta komentirali smo smjenu Maurizija Sarrija u Juventusu i ustoličenje na trenersko mjesto Andree Pirla, kojem je to prvi posao. Što danas kaže o tom potezu uprave Stare dame?
- Juventus ima deset bodova manje nego protekle sezone s istim brojem utakmica. Očito se Pirlu daje više kredita, jer on je izravno izbor predsjednika Andree Agnellija, iako se u Juventusu inače krediti brzo otapaju. Sarri je bio priča koja je više dolazila od direktora Fabija Paraticija i dosta je visio cijelo vrijeme. Nije mu bilo lako naslijediti Allegrija, s čijim je pragmatičnim nogometom Juventus pobjeđivao, što je uvijek bilo najvažnije tom klubu. Međutim, očito su sada drukčija mjerila, pa Pirlo i dalje dobiva kredit. Juventus ove godine ne ulijeva povjerenje.

Ako Juventus bude skinut s trona, koliko je to do Pirla?
- Bit će im jako teško osvojiti još jedan naslov. Prethodnih godina su rano stjecali znatnu prednost, osim djelomično protekle sezone kada su ih pratili Lazio i Atalanta. Ova će biti najneizvjesnija. Čak i kad imate velike igrače kao što su Juventusovi, trener je uvijek važan. Po mojem viđenju nogometa trener je fundamentalan. Postavljanje Pirla bio je hazarderski potez, poput oklade, i ne znam koliko će se isplatiti.

Pirlo za pomoćnika nije uzeo prekaljenog "mačka" koji bi mu pomogao kompenzirati nedostatak iskustva i trenerske prakse, nego Igora Tudora.
- Osim Tudora, u stožeru je i drugi njegov bivši suigrač, Roberto Baronio. Okružio se prijateljima koji su svi okvirno generacija, mlađi i moderniji treneri, ali na razini kao što je Juvventusova trebaš i druge vrline. Pirlo ima karizmu, međutim, nije tip koji će 24 sata biti na terenu i igračima ukazivati na svaki detalj. Nije "manijakalan“ u tom smislu kao Sarri, ali niti lukav kao što je Allegri, koji je iz svakoga izvlačio maksimum. Nedostaje mu i jednoga i drugoga. Prijeći kao igrač odmah na posao trenera u Juventusu je jako teško. Zinedine Zidane je brzo dobio šansu u Real Madridu, ali i on je imao nekog iskustva prije toga.

Milan je trenutačno prvi, koliko može držati taj tempo?
- Milan je najugodnije iznenađenje. Prije godinu dana bili su sredina tablice, momčad bez nade, ali su dolaskom Zlatana Ibrahimovića podignuli razinu. Ni danas, kad bismo ih usporedili s Interom i Juventusom, nemaju takvu kvalitetu, i mlađi su od njih, no posjeduju kompaktnost i sinergiju. Trener Stefano Pioli je napravio odličan posao. Pitanje je koliko će oni trajati, svi su mislili da neće gurati ni ovako dugo. Bitan je mercato u siječnju. Ako uspiju dovesti stopera to bi im puno pomoglo, jer su na toj poziciji deficitarni, možda bi u tom slučaju čak Milan mogao do samog kraja.

Inter je taj koji je najviše uložio u to da skine Juventus.
- Ispali su iz Europe, Antonio Conte je zbog toga bio kritiziran, ali uspjeli su se stabilizirati. Conte je perfekcionist, pročistit će svlačionicu ove zime kako bi doveli još neke igrače po njegovoj mjeri. Primjerice, Danac Eriksen nije se pokazao da je na istoj valnoj dužini s njim. Inter će biti najveći favorit za osvajanje scudetta.
To bi bilo odlično za Perišića i Brozovića. Može li tko iznenaditi iz drugog plana?
- Ne može. Po igračkom kadru najbliži je tome Napoli, međutim, u trenucima kada su dali naslutiti da su dobri, napravili su neplanirane kikseve.

Atalanta je bila hit, sada češće gubi.
- Letvica očekivanja je visoko, a zapravo Atalanta i dalje radi vrhunski posao. Klub se digao, igrački se nisu puno pojačali, ali Gasperini je specifičan trener. Njegov sukob s Papuom Gomezom je uzdrmao svlačionicu, jer znam koliko su igrači vezani za kapetana. Protiv Reala u Ligi prvaka nisu favoriti, a ako ispadnu moglo bi im to pomoći u prvenstvu. Ponovno su najozbiljniji kandidati za četvrto mjesto, a njima je to u razini scudetta, jer jamči im i dalje Ligu prvaka.

Atalanta je jedan od brojnih bivših Bjelanovićevih klubova, a bio je i u Veroni čiji je trener Ivan Jurić.
- Često me zovu talijanski novinari i svima kažem da uprava Verone treba Ivanu Juriću podignuti spomenik ispred stadiona. Manje-više poznajem sve igrače, bez da ih omalovažavam, da ih stavite u drugi klub i drugom treneru, debelo bi se borili za ostanak. Jurić je od njih napravio radničku momčad koja ga slijepo slijedi, imaju točnu organizaciju, znaju kako igrati, a kod suparnika su izazvali strahopoštovanje. Ako se igdje vidi da trenerovu ruka čini razliku, to je u ovom primjeru. Jurić čini čuda i financijski im donosi goleme dobitke. Podigao je mlade, afirmirao nepoznate od Lovata nadalje, sada ih pola Italije i Europe gleda i traži.

Linker
05. svibanj 2024 22:57