ALBERTO PIZZOLI Afp
SVE BLIŽE TITULI

VIDEO: Jurićev Torino skinuo Udinese, a Talijani dugo ne pamte ovakvu dominaciju jedne momčadi

Nakon 21 odigrane utakmice momčad iz Napulja ima 56 bodova, čak 18 više od drugoplasiranog Intera
Piše: Marko Crnjak, HINAObjavljeno: 05. veljača 2023. 17:01

U 21. kolu talijanskog prvenstva Ivan Jurić sa svojim Torinom nadjačao je Udinese 1:0 i stigao na sedmu poziciju Serije A s 30 ostvarenih bodova, jednim više od nedjeljnih protivnika. Čovjekom odluke pred domaćim navijačima pokazao se Yann Karamoh, koji je utakmicu započeo na poziciji Nikole Vlašića, a hrvatski reprezentativac zamijenio ga je u 55. minuti.

Torino je djelovao nešto raspoloženije, premda prave šanse nije bilo sve do završnih minuta prvog dijela. Karamoh je iz ukošene pozicije zapucao pod gredu, ali gostujući vratar Silvestri izvrsnom reakcijom sačuvao je 0:0 na poluvremenu. U 49. minuti Karamoh se iskupio za promašaj i pravovremenim utrčavanjem na loptu Aine s desna doveo Jurićev sastav u vodstvo. Gol je prvotno poništen, no VAR analiza otkrila je da se Karamoh ipak nije nalazio u zaleđu. Vlašić je dobio veći dio drugog dijela, te u 70. zaprijetio desnicom tražeći suprotni Silvestrijev kut, ali nije naciljao u okvir vrata.

>>> POGODAK TORINA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Ranije je Napoli svojoj bogatoj zalihi bez poteškoća pridodao nova tri boda 3:0 pobjedom na gostovanju kod Spezije, te sada broji 56 bodova. Premda su momčadi otišle na predah netaknutih mreža, na kraju je to bilo rutinsko slavlje lidera Serije A. Gosti su uspostavili kontrolu u ranoj fazi meča, ne dopustivši Speziji nijedan udarac u okvir vrata tijekom prve dionice. Osimhen, Kvaratskhelia i Zielinski naizmjenično su pokušavali probiti Dragowskog, ali njihovi udarci uglavnom su završavali u domaćem bloku, a u suprotnom je poljski vratar bio spreman na relativno lake zadaće.

No, u drugom poluvremenu Dragowski nije imao šanse. Khvicha Kvaratskhelia (47) iskoristio je kazneni udarac nakon što je veznjak domaćina Reca igrao rukom, čime je Gruzijac stigao do osmog ligaškog pogotka u debitantskoj sezoni na Čizmi. Popularno zvani ‘Kvaradona‘ odradio je dobar posao i u iduće dvije uspješne akcije. U 68. minuti izazvao je pomutnju pred vratima Spezije, a jedan od stopera paničnom reakcijom poslao je "svijeću" pred vlastiti peterac, gdje je Victor Osimhen nadskočio vratara i zabio za 2:0.

>>> GOLOVE S UTAKMICE SPEZIJE I NAPOLIJA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Novi poklon za sastav Luciana Spallettija stigao je u 73. minuti. Stoper Caldara pred svojim je 16-ercem dodao loptu Kvaratskheliji, koji je pronašao usamljenog Osimhena pred polupraznim vratima, a takva šansa može završiti jedino pogotkom, barem kada je ovaj nigerijski napadač u pitanju. Osimhen je stigao do 16. zgoditka u 17 ligaških nastupa, već sada broji više golova u odnosu na prethodne dvije sezone u dresu Napolija (14 i 10), a prvenstvo je tek prošlo svoju polovicu. Diego Maradona u svojoj najučinkovitijoj sezoni u Napulju zabio je upravo 16 ligaških golova. Bilo je to 1989./1990., kada je Napoli posljednji put podigao Scudetto, a iz kola u kolo sve je izvjesnije da će to učiniti ove godine, ali ambicije sežu i više...

- Spezia je odigrala taktički dobru utakmicu i ponudila nam malo iskoristivog prostora, ali kreativci poput Khviche i Osimhena prave razliku i otvaraju puteve tamo gdje ih nema. Liga prvaka? Postižemo odlične rezultate, donijeli smo odluku da se kockamo "na duplo", napast ćemo u svakoj utakmici - poručio je pobjednički trener Spalletti, s najavom da će Napoli i u elitnom klupskom natjecanju ciljati visoko, a prvi protivnik im je Eintracht Frankfurt (21. veljače) u osmini finala.


Nogometaši Bologne pobijedili su Fiorentinu u gostima 2-1, u susretu 21. kola talijanske Serie A, a za domaćina je debitirao hrvatski nogometaš Josip Brekalo.

Tijekom zimskog prijelaznog roka Brekalo je iz Wolfsburga došao u Fiorentinu. Na klupi za pričuve je bio tijekom tjedna u Kup utakmici protiv Torina, ali tada nije ulazio u igru, dok je protiv Bologne na teren istrčao u 72. minuti.

Gosti su poveli pogotkom Orsolinija iz jedanaesterca u 14. minuti, dok je domaćin izjednačio golom Saponare samo pet minuta kasnije. Dvoboj je odlučen početkom drugog dijela, u 47. minuti je Austrijanac Posch zabio za tri boda Bologne. Inače, minutu prije nego je u igru ušao Brekalo, za goste je zaigrao Nikola Moro.

Ova su dva sastava u posve različitom ritmu u Serie A. Fiorentina u zadnje četiri utakmice ima remi i tri poraza, a Bologna remi i tri pobjede.

Obje su momčadi ostale na pozicijama gdje su bile i prije ove utakmice, Bologna je deveta, a Fiorentina na 12. mjestu.

U ponedjeljak će igrati Verona - Lazio i Monza - Sampdoria, dok kolo završava u utorak utakmicom Salernitana - Juventus.

Linker
27. travanj 2024 02:35