Zlatan Ibrahimović i Ismael Bennacer
 MIGUEL MEDINA/AFP
NAJBOLJI IGRAČ PRVENSTVA

VIDEO: Novi hit igrač napušta Rebića i Ibru? Evo zašto ga Guardiola žarko želi dovesti unatoč kazni

Guardiola gleda unaprijed i traži alternaciju za ulogu zadnjeg veznog
Piše: Toni RoićObjavljeno: 10. lipanj 2020. 08:36

Kada se spomene alžirski nogomet, onima nešto starijima će prva asocijacija biti gol petom Rabaha Madjera u finalu Kupa prvaka 1987. godine, kada je na bečkom prateru Porto svladao Bayern 2:1 na bečkom Prateru. Madjer je bio i ključni igrač reprezentacije Alžira u njezinom prvom nastupu na Svjetskim prvenstvima 1982. u Španjolskoj.

Oni mlađi najčešće će se sjetiti Riyada Mahreza i njegovog naslova engleskog prvaka s Leicesterom, a njegov aktualni klub Manchester City pokrenuo je ovoga lipnja lavinu interesa oko 22-godišnjeg Ismaëla Bennacera, trenutačno igrača Milana.


Bennacer je i reprezentativac Alžira s kojim je 2019. bio prvak Afrike, te najbolji igrač turnira igranog u Egiptu, što ga je izbacilo u orbitu i donijelo mu transfer iz Empolija u Milan. Ovoga ljeta već je na radaru Manchester Cityja, Paris Saint Germaina i još nekoliko jakih europskih klubova, a prvi potez povukao je baš Josep Guardiola, koji se prošlog tjedna osobno sastao s igračevim agentima.


Iako je Manchester City u velikom problemu jer mu je na snazi dvogodišnja zabrana nastupa u Ligi prvaka, na što se žalio, ali još to nije riješeno, Guardiola gleda unaprijed i traži alternaciju za ulogu zadnjeg veznog. Točnije, svjestan je da Fernandinho sa 35 godina polako odlazi sa scene, te treba pronaći novo rješenje.

Očito bi to mogao biti 175 centimetara visoki ljevonogi veznjak Milana, koji je već bio u Engleskoj kada je srpnja 2015. s nepunih 18 godina potpisao za londonski Arsenal. Ubrzo je i debitirao u utakmici Liga kupa protiv Sheffielda Wednesdaya, ali epizoda na Emiratesu se nije razvijala u željenom pravcu, te se u siječnju 2017. vraća u Francusku u redove drugoligaša Toursa.

image
Ante Rebić i Ismael Bennacer
MIGUEL MEDINA/AFP


Ismaël je i rođen u Francuskoj gdje je u Arlesu započeo nogometnu karijeru, a do 2016. je nastupao za mlađe reprezentativne uzraste. Tada je procijenio da bi brže mogao napredovati u nešto slabijoj konkurenciji, pa se između domovine oca Tunižanina i majke Alžirke, ipak priklonio onoj majčinoj. Alžirci ga odmah guraju u vatru na kvalifikacijama za prvenstvo Afrike 2017. kada je debitirao u pobjedi 6:0 nad Lasotom, a sudjelovao je i na završnom turniru. Dvije godine kasnije Alžir će nakon 29 godina postati prvak Afrike, a od tri Bennacerove asistencije najvažnija je bila ona u finalu protiv Senegala, kada je Baghdad Bounedjah postigao jedini gol, vrijedan titule najbolje afričke reprezentacije.


Milan je za Bennacera platio 16 milijuna eura odštete Empoliju, ugovor je na četiri godine s plaćom od milijun i pol eura po sezoni, a izlazna klauzula je 50 milijuna eura.

Za igrača koji može igrati nekoliko uloga u veznom redu s perspektivom značajnog napretka, ali koji je u 76 nastupa za Empoli i 20 za Milan postigao samo dva pogotka, iznos se čini prevelik, pa je i Manchester City u startu pregovora poručio da toliko nema namjeru platiti, već "da računa na razumnu odštetu".

U svjetlu pada cijena u post-korona vremenu, vjerojatno i drugi potencijalni kupci razmišljaju slično, pa je na potezu Milan, koji može birati želi li i za koliko novaca svog veznjaka prodati ili ne već ovoga ljeta.

Linker
19. svibanj 2024 04:18