LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/Ddp Usa/Profimedia
BLIJEDA IZDANJA U TORINU

Vlašić sve češće na meti kritika, prijeti mu klupa: ‘Djeluje umorno. I dalje trči, ali izgubio je lucidnost‘

Hrvatski je reprezentativac dočekao i to da ga Jurić javno prozove poslije poraza protiv Milana
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. veljača 2023. 07:52

Nema zime za Torino, mirno usidren u sredini Serie A, što je u veljači sjajna vijest za klub koji je u prošlosti često bivao žrtvom jo-jo efekta dok je plivao između natjecateljskih razreda. "Granata" do kraja sezone ne može bitnije napredovati na tablici, ali navijačima je važnije da je momčad s 30 bodova na računu prebrinula brige o opstanku u elitnom razredu. Do kraja kampanje predsjednik Urbano Cairo može rješavati neke druge brige, koje mu spletom okolnosti danas serviraju Hrvati.

I trener ga "pecnuo"

Prva se svakako tiče Ivana Jurića, sve popularnijeg "mistera", koji je nakon smjene Nathana Jonesa u javnosti osvanuo kao ozbiljan kandidat za klupu Southamptona. "Sveci" s engleskog juga bitno su bogatiji od Jurićeva današnjeg poslodavca, i odlaskom u Premier ligu on bi potegnuo financijski jackpot, ali u Torinu je 47-godišnjak počeo graditi ambiciozan projekt, momčad mu naočigled raste i čini se da nije sklon sigurnost Torina mijenjati za avanturu na zapovjednom mostu Titanica.

image
LISA GUGLIELMI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Lisa Guglielmi/livemedia/shutterstock Editorial/profimedia

Druga Torinova briga odaziva se na prezime Vlašić. Nakon povratka sa Svjetskog prvenstva, hrvatski reprezentativac nikako da uhvati formu s početka sezone, kada se navijačima svoje nove momčadi predstavio kao raskošan napadački talent. Nikola Vlašić je do studenog i odlaska u Katar za Torino postigao četiri gola (pobjede protiv Cremonesea, Leccea i Sampdorije te jedan u porazu protiv Atalante) i upisao dvije asistencije. Nakon Mundijala 25-godišnjak igra pod ručnom, i ne može se sastati s pogotkom i asistencijom. Njegov utjecaj na terenu nije potpuno okopnio, na gostovanju kod Salernitane (1-1) završio je meč kao najbolje ocijenjen Torinov nogometaš, ali statistika kaže da je u sedam nastupa ostao bez opipljiva učinka. I tako je dočekao da ga Jurić javno prozove poslije poraza protiv Milana prošlog vikenda.

"Sanabria je odradio dobar posao, baš kao i Mirančuk. Više sam očekivao od Vlašića", pecnuo je trener reprezentativca, koji je na terenu djelovao neobično melankolično. Takvim nastupima mogao bi izgubiti mjesto u prvih jedanaest i još važnije - dovesti u pitanje trajnu selidbu u Torino.

Prema Transfermarktu, koji njegovu vrijednost procjenjuje na 20 milijuna eura, Vlašić debelo iskače iz cjenovnog razreda koji je Urbano Cairo spreman pratiti na transfernom tržištu. Zna to dobro i David Moyes, menadžer "čekićara", koji nema namjeru hrvatskog nogometaša vraćati u istočni London.

"Izgubio lucidnost"

Postigao je načelni dogovor s Torinom da će na ljeto prodati igrača za 13 milijuna eura, uz obvezu da prethodno pokrije 85 posto njegove plaće (70 tisuća funta tjedno). Podsjetimo, West Ham je Vlašića otkupio za 30 milijuna eura, barem na papiru, jer nakon uvođenja sankcija Rusiji, klub je zaštopao posljednju obećanu ratu tešku 7,8 milijuna funta.

"Jurić teško može složiti momčad bez Vlašića, ali igrač djeluje pomalo umorno. I dalje trči kao prije, uvijek se bori, ali izgubio je onu lucidnost koja ga je krasila u prvom dijelu sezone", ukazuje Tuttosport na važnost Vlašićeva golgeterskog doprinosa.

Premda posti od početka 2023., on i dalje dijeli prvo mjesto klupske ljestvice strijelaca sa Sanabrijom i Mirančukom (svi po četiri pogotka). Torino definitivno nije drugo ime za nogometnu efikasnost, sedmo mjesto na ljestvici dohvatio je s 22 pogotka (22 utakmice), uz negativnu gol-razliku. Osimhen je kao prvi strijelac Serie A sam isporučio 17 golova.

Kalendar u nastavku Vlašiću i suigračima servira zanimljiv koktel light-suparnika i velikana. Nakon Cremonesea, već jednom nogom u Serie B, slijedi Derby della Mole, gradski sudar s Juventusom, koji susjeda godinama zlostavlja rijetko viđenim žarom (jedna Torinova pobjeda u posljednjih 25 utakmica), a onda ubrzo slijedi i Napoli. Dovoljno motiva za buđenje igrača kojeg Dalić u pravilu drži blizu početne postave...

Linker
18. travanj 2024 13:22