AC Milan je prvak Italije, ali njegov predsjednik nije zadovoljan domaćim nogometom

 AFP
PODIGAO BURU U ITALIJI

‘Zaostajemo za svima, mi smo druga liga, nemamo infrastrukturu i novac, a nogomet nam je dosadan‘

Paolo Scaroni nije štedio talijansku Serie A kojoj je nabrojao nekoliko ključnih problema
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. lipanj 2022. 16:14

Dosta je odzvonio na Apeninima intervju Paola Scaronija. Predsjednik Milana, rekli bi neupućeni, morao bi biti sretan i euforičan, nakon što je njegov klub osvojio scudetto, učinio Serie A nepredvidljivom i zanimljivom ligom. Međutim, Scaroni je, umjesto 'bombona' i pohvala, udario po talijanskom klupskom nogometu i natjecanju koje je nekad bilo najbolje na svijetu.

"Serie A danas je sve više Serie B za ostala najjače lige Europe", ispalio je Scaroni i mnoge šokirao.

Iako, zapravo, Talijani su svjesni svojih problema, samo malotko o njima govori na taj način, tako direktno.

Koji su Scaronijevi argumenti?

"Sve velike europske lige nadmašile su nas u posljednjih 20 godina. Rezultat toga je da nudimo svijetu oskudan proizvod. Bez Messija, Mbappéa i drugih zvijezda, jer si ih, jednostavno, ne možemo priuštiti. Ako tako nastavimo, sve više ćemo se udaljavati od nogometne izvrsnosti."

To je tek prvi dio problema, tvrdi Scaroni, zapravo, to je posljedica okolnosti u kojima živi talijanski nogomet. Veliki dio tog nazadovanja posljedica je loše infrastrukture.

Dramatičan problem

"Nogomet je sport, ali to je i spektakl za koji je potreban lijep stadion, uvijek pun navijača, moderan, ni prevelik ni premalen. A izgradnja infrastrukture u Italiji je dramatičan problem."

Na to ide i priča o tv-pravima. Dakle, Serie A iz tog 'paketa' dobije godišnje 200 milijuna eura, dok Premiership zaradi 10 puta više, čak dvije milijarde!

"To je začarani krug", kaže Scaroni, ali ističe da je i sam nogomet na travnjaku - dosadan.

"Utakmica mora biti sastavljena od puno igre i malo prekida. A imate primjer utakmice u veljači kad su Milan i Udinese od 97 minuta igrali efektivno tek 48 minuta. Dosadno! Suci isto moraju dati svoj doprinos poboljšanju atraktivnosti nogometa."

A kako tu priču vide ljudi koji su u talijanskom nogometu i uz njega već desetljećima? Pretjeruje li Scaroni u nekim argumentima, ili je stanje na terenu uistinu tako dramatično?

"Pa, u nekim stvarima jest u pravu, ali u nekima nije. Recimo, ja ne mislim da je talijansko prvenstvo dosadno, pogotovo protekle sezone. Nismo li do zadnjeg kola gledali borbu za naslov, na kraju je baš Milan postao prvak i prekinuo dominaciju Juventusa i Intera? Ne znam može li se španjolsku ili njemačku ligu, pogotovo francusku, reći da su zanimljivije. Tako da se s tom tezom ne bih složio, ali da možda ne gledamo najkvalitetniji nogomet, to je točno. Ali, meni nije ništa iznenađujuće da Italija kaska za, recimo, Engleskom po tv-pravima, s Englezima se nitko ne može mjeriti. Inače, Italiji je generalna kriza, ne samo u nogometu i logično je da se to odražava i na nogomet", kaže ugledni menadžer Marko Naletilić, koji jako dobro poznaje stanje u talijanskom nogometu, sve njegove aspekte.

I, tvrdi, teško da će se ubrzo nešto promijeniti nabolje.

Amerikance ne troše

"Da, problem je i infrastruktura, stadioni su stari, treba dosta da se obnove ili naprave novi. A klubovi nemaju novca za velika pojačanja, vidjeli ste Juventus, koji također gubi korak i ne može odjednom stvoriti moćnu momčad. Svi su ti talijanski klubovi više imena na papiru, nego što su bogati i moćni", govori Naletilić i otvara jednu zanimljivu temu.

"Isto tako, u talijanski je nogomet ušao određen strani kapital, ali vlasnici i suvlasnici klubova uglavnom su postali Amerikanci. A američki način vođenja klubova drugačiji je od ostalih, osobno, nisam fan američkih vlasnika u nogometu. Oni neće, poput Arapa ili svojedobno Kineza, upumpavati beskonačne milijune na pojačanja, oni rade drugačije i ne vidim da bi to moglo biti skorih promjena i dolazaka najvećih svjetskih zvijezda. Vidjet ćemo i što će biti s kineskim vlasnicima Intera, nakon što je kineska država ograničila ulaganja, pitanje je koliko oni mogu u budućnosti ulagati u klub", razmišlja Naletilić.

Slično gleda i Igor Budan, bivši nogometaš, reprezentativac, koji se već godinama bavi skautskim i menadžerskim poslom u više talijanskih klubova. Dotaknuo se i on ove priče oko američkih vlasnika.

"Činjenica jest da sad već gotovo pola lige ima vlasnike iz Amerike, razne tvrtke i fondovi iz SAD-a, a oni imaju svoju način poslovanja, koji se razlikuje od nekih drugih vlasnika. Međutim, ja bih ipak kao jedan od glavnih problema izdvojio infrastrukturu. Birokracija u Italiji je strašna, jako je teško izgraditi nove stadione, eto, htjela je Atalanta graditi novi stadion, ali se na kraju odlučila za renoviranje postojećega. Puno je tu raznih ureda, činovnika, općina, gradova, koji izdaju papire, visoki su najmovi i jako je komplicirano graditi nove stadione. Ovi na kojima se sad igra uglavnom su stariji od 30 godina, nemaju dovoljno sadržaja i kao takvi nisu profitabilni", kaže Budan, koji se, pak, ne slaže s Milanovim predsjednikom da treba mijenjati stil igre u Italiji.

Talijanski stil igre

"Ta stvar s malo minuta efektivne igre, bilo bi, naravno, bolje da je bude više, ali to je talijanski stil nogometa, igra se čvrsto, taktika je važna. To je nešto što ne treba mijenjati, to je dio tradicije i to ne znači da je nogomet dosadan. Baš suprotno, nogomet je popularan upravo zbog svoje neizvjesnosti, ima posebnu draž i ne bih volio da se potpuno amerikanizira, da, recimo, nema ispadanja, da nogomet postane kao NBA liga. Talijani su ludi za nogometom, a postoje razdoblja kad je manje ili više kvalitetan, to je normalno."

Zašto nema Arapa u Serie A?

Zanimljivo je da u Serie A zasad nema arapskih vlasnika, niti Katarana, niti Emiraćana? Što je tome razlog?

- Teško mi je reći, ali da, zanimljivo pitanje. Vjerojatno je uvjetovano time da im je francusko i englesko tržište bliže i da su tradicionalno povezaniji s te dvije zemlje - kaže Naletilić, a Budan dodaje:

- Vjerojatno je razlog i bolja povezanost s Londonom ili Parizom, povijesno taj dio svijeta naginje prema te dvije metropole, zato arapski kapital puno jače ide prema tim ligama. (tn)

Ne treba ni ovog ljeta očekivati velike transfere u Italiji

Hoće li tijekom ljetnog mercata u Serie A biti onih najvećih transfera, od 50 do 100 ili preko 100 milijuna eura?

- Teško, ne vjerujem. Nije niti Juventus trenutno sposoban za takvo što, kamo li ostali. Juventus treba novi zaokret, završila je jedna era, nisu uspjeli osvojiti Ligu prvaka i sad traže nešto novo. Nekad je bolje imati 10 kvalitetnih igrača, nego jednog Ronalda, mislim da su to shvatili i u Torinu - tvrdi Budan. (tn)

Nove rasprave oko novog stadiona trajat će još najmanje godinu dana!

Primjer tvrde birokracije u Italiji svakako je i priča oko gradnje novog Milanovog stadiona. Još uvijek se ne zna hoće li biti na mjestu današnjeg San Sira ili na nekoj drugoj lokacija, još uvijek se ne zna i kad će se početi graditi.

- Sada će se održati nova javna rasprava, to je proces koji će trajati najmanje godinu dana. Što se lokacije tiče, prvo mjesto za koje nam daju zeleno svjetlo, mi ćemo ga prihvatiti. A ja sam prilično optimističan da će to biti u području San Sira - rekao je Scaroni. (tn)

Linker
25. travanj 2024 22:43