Igor Tudor
 VINCENZO PINTO Afp
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Zašto je Pirlo ‘zaledio‘ Tudora? Šefa je jedna stvar posebno zasmetala, od tada se Hrvata malo toga pita

Razočaravajuća sezona otkrila je sve slabosti kod višestrukog uzastopnog prvaka.
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 29. travanj 2021. 17:08

U slučaju da Juventus u slijedećem kolu Serie A ne pobjedi protiv domaćeg Udinesea lako je moguće da se Igoru Tudoru, usprkos tom porazu, ostvare snovi, može se kazati i planovi pa da postane trener Vecchie Signore. Makar samo do kraja sezone. Naime, i u slučaju da Juventus na kraju osvoji četvrto mjesto i osigura plasman u Champions league, pa čak i da u finalu Coppe Italia pobjedi Atalantu i osvoji trofej, prema tvrdim uvjerenjima iz Torina, za Tudor u slijedećoj sezoni neće biti mjesta na klupi „bianconera“.

Trenutno Tudor je na klupi kao pomoćni trener doslovno zaleđen, on je prisutan, ali ga se malo toga pita. Tako je odlučio Andrea Pirlo, prvi trener Juventusa, kojemu su navodno zasmetala određena nelojalna ponašanja, možda i izjave od strane Tudora.

Pirlo je po svemu veliki promašaj predsjednika Juventusa, Andrea Agnelli se prošlog ljeta iznenada odlučio da poslije nego je otpustio Maurizia Sarrija (on ima ugovor do ljeta 2020., uz gažu od šest milijuna eura godišnje!), momčad preda u ruke potpuno neiskusnom Pirlu. Taj potez Agnellija izazvao je brojna čuđenja pa i negodovanja, ali se gazdi nitko nije usudio suprotstaviti. Agnellijeva nada bila je da će „Pirlo ubrzo postati novi Guardiola“, to jest predsjednikovo uvjerenje temeljilo se na očekivanjima po kojima će Pirlo kao genijalni igrač imati kvalitete da postane vrhunski trener.

Evo prošla je ova sezona, potpuno razočaravajuća: Juventus je zarana eliminiran u Ligi prvaka od Porta, trenutno u prvenstvu zauzima četvrto mjesto koje garantira plasman u elitnu europsku ligu, ali je sve to ipak neizvjesno obzirom na činjenicu da Pirlova momčad igra neprepoznatljivo slavo. Poslije eliminacije s europske scene naišli su loši rezultati u prvenstvu, poseban udarac je bio poraz na Allianz stadiumu od Beneventa, kluba koji je na putu ispadanja u Serie B. Poslije tog debakla Pirlo je priznao:

- Nisam uradio ono što smo namjeravali, nezadovoljan sam i ja i klub.

A tada su od strane novinara uočena zahlađenja odnosa između Pirla i Tudora, koji i dalje figurira kao prvi pomoćnik, pa sjedi na klupi, ali se s nje ne ustaje i više ne daje savjete obrambenim igračima kako je to ranije radio. Kada je Tudor iznenada poslije prvog kola prvenstva Prve HNL napustio Hajduka (pobjeda nad Istom 1961 od 2:0) mnogi su mu zamjerili, ali je bilo i onih koji su shvatili, pokazali razumijevanje za Tudorove ambicije. Ipak navijači Hajduka razočarani naglim odlaskom Tudora, protumačili su napuštanje Poljuda kao bijeg, pa su u svojem stilu izvjesili poruku: „Tudor pezzo di merda“. A kasnije, kada rezultati Juventusa nisu bili u skladu s očekivanjima legendarnog kluba na društvenim mrežama osvanula je slika dijaloga između Pirla i Tudora s potpisom: „Mislio sam od Hajduka stvoriti hrvatskog Juventusa, a sada sam u Juventusu učinio talijanskog Hajduka“.

image
VINCENZO PINTO Afp

U redu, za loše rezultate Juventusa u prvom redu krivnju snosi Andrea Pirlo, naravno i predsjednik Agnelli, koji je povukao riskantan potez i veliki klub dao u ruke početniku. Naime, Pirlo je poslije veličanstvene igračke karijere u talijanskim klubovima (Brescia, Inter, Milan, Juventus) odigrao još dvije godine za New York City i onda 2017. odustao od nogometa. U protekle tri godine Pirlo je uživao u životu, igrao je golf i tenis, sve dok ga prošlog ljeta nije Agnelli pozvao u Juventusa za trenera mlade momadi. Međutim, u međuvremenu je došlo do razvoda s trenerom Maurizijem Sarrijem i Presidente je odlučio momčad dati u ruke Pirlu.

Svi su u Juventusu, pa i predsjednik Agnelli dobro znali da je Pirlo, premda genijalni igrač ipak kao trener potpuno neiskusan pa su požurili, na temelju preporuke dopredsjednika kluba Pavela Nedveda pozvati u stožer Igora Tudora, koji ipak ima određena iskustva. Jer, Tudor je bio sjajni stoper Juvea tijekom osam godina, što znači da izvanredno poznaje ambijent kluba, a osim toga ipak je stekao trenerska iskustva. Nekima je zasmetao trenerski curriculum Tudora: smijenjen u PAOK-u, napustio Karabukspor i otišao u Galatasarya gdje je također dobio otkaz, zatim je dva puta spašavao Udenese od ispadanja, ali ipak ni u Udinama nije zaslužio povjerenje vlasnika, konačno s Hajdukom je osvojio u prošlom prvenstvu peto mjesto, objektivno nedostojno reputacije „bijelih“.

U početku suradnja Pirla i prvog asistenta Tudora bila je idealna, kasnije kad su rezultati postali loši njih dvoje su se razišli, Tudor je formalno ostao na klupi dok se Pirlo na treninzima i utakmicama savjetuje s preostalim asistentima Baronijem i Gagliardijem.

U međuvremenu je izbio skandal oko Superlige u kojem projektu je predsjednik Agnelli bio jedna od glavnih figura, tome se nadodala loša, možda i očajna financijska situacija Juventusa, to jest neizvjesnost hoće li „bancioneri“ uspjeti i slijedeće sezone igrati u lukrativnoj Ligi prvaka. Ukratko, u taboru Juventusa je deprimirajuća atmosfera. Sigurno je da će na kraju sezone mnogi otići iz kluba, među njima i Tudor.

Linker
14. travanj 2024 08:03