Isabella Bonotto/Afp
POZADINA PRIČE

Zašto talijanski mediji ‘prodaju‘ Brozovića: u klubu mu zamjeraju što ga liječi doktor zakletog rivala?

Za Inzaghija je hrvatski reprezentativac nedodirljiv, ali zadnju riječ imat će uprava
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. siječanj 2023. 11:22

Do prije svjetskog prvenstva u Kataru za Marcela Brozovića se pisalo u talijanskim medijima da je nedodirljivi lider Interove igre. Utrka u hvalospjevima pratila je, između ostalog, njegov visoki klupski status pogotovo nakon produženja ugovora.

Nakon silnih "ekskluziva" sa svih strana Europe, prema kojima Brozović samo što nije aterirao u neku od većih zračnih luka izvan Italije, dogodio se produžetak ugovora do 2026. godine. I to ne bilo kakav produžetak ugovora. Brozoviću je Inter omogućio plaću od 6,5 milijuna eura neto po sezoni, plus bonusi sa kojima može doći do 7-7,5 milijuna eura.

Kineski vlasnik milanskog kluba, Suning, kojeg zastupaju otac i sin Zhang, a operativno vodi potonji, Steven (32), u više su navrata dali naslutiti kako neće prodati Inter, iako su im političke vlasti u Kini postavili snažne limite u financiranju inozemnih projekata. U stalnoj su potrazi za partnerima, podosta je tu nesnalaženja ali i različitih "igri", jer Inter je kao klub povijesno snažan svjetski brend, te kontinuirano postoji interes novih kupaca.

Steven Zhang je, naravno, i poduzetnik koji mora voditi računa da bilance Intera, prilično opterećene minusima iz prethodnih godina, budu kako tako uravnotežene s natjecateljskim ambicijama. Zato si je Inter dozvolio gaf sa Slovakom Škrinjarom, koji je ušao u posljednju sezonu ugovora, pa je nakon dugih pregovaranja naposljetku odustao od produžetka te će otići u Paris SG.

Deset ekskluziva, jedan transfer

Hoće li možda ići do kraja siječnja (teško) ili na ljeto manje je važno, jer Inter će dobiti mrvice za stopera kojeg je ljetos Parižanima mogao prodati za 50-60 milijuna eura. Slično im se moglo dogoditi s Brozovićem, ali njega su uspjeli ispregovarati da ostane. Dok su njegove financijske zahtjeve uglavnom prihvatili, kod Škrinjara su taktizirali svjesni da ne mogu parirati pariškoj ponudi, nadajući se njegovoj privrženosti Interu. No umjesto da ga onda odmah prodaju i uzmu veliki novac, sada će ga izgubiti za ništa.

Zhang je, kao mladi predsjednik i strastveni navijač, u stalnom rascjepu želje za jakom momčadi i uspjesima, te realnosti financijskih bilanci. Zato mediji, kada rezultati Intera nisu više na šampionskoj razini, odmah počinju s procesima i najavama velikih promjena u kadru. Pogotovo je to tako unutar prijelaznog roka. Siječanjski mercato će do utorka biti bombardiran svakakvim informacijama i "informacijama", kombinacijama i strategijama. Pri tom na deset ekskluzivnih teorija transfera dogodit će se, po običaju, možda 1-2 praktične provedbe. Za onih osam, ili osamdeset koji se ne mogu dogoditi do ljetnog mercata, tretirat će se da su u planu.

Sve će ovisiti o rezultatima

Eto, nekako u tom stilu možemo gledati na slučaj Brozović. Oko kojeg može biti i konkretnih opcija odlaska, jer u pitanju je vrhunski vezni igrač specifičnog profila (šestica-playmaker), za kojeg interes uvijek postoji i na najjačim nogometnim adresama. Nema naznaka da bi se to moglo dogoditi u iduća četiri dana, jer dimenzija ovakvog transfera je komplicirana u izvedbi. Do ljeta se pak može dogoditi puno toga u razmišljanjima igrača, trenera, kluba, velikim dijelom ovisno i o učinku momčadi u proljetnom dijelu sezone.

Mediji rade svoje, jer moraju nešto pisati i nuditi "sočna štiva" onda kada je zbog slabijih rezultata entuzijazam na razini "kiselih krastavaca". Za Inter je sada analiza milanskog medija ukazala da ima 10 igrača koji su sigurni, 10 igrača koji su dvojbeni i 10 igrača koji su otpisani u kontekstu ljetne obnove kadra. Vidjet ćemo tada koliko su bili upućeni...

Koje su pak realnosti Brozovićeve aktualnosti i je li doista Inter shvatio da nije baš toliko ovisan o hrvatskom reprezentativcu?

Na stranu što u ozbiljnim klubovima ne donose se sudovi od danas do sutra, Brozovićev status u momčadi prema treneru Simoneu Inzaghiju je upravo takav. Za njega je Brozo nedodirljiv. No, ako klub ima interes da ga proda, trener će se tome podrediti.

Barcelona predvodi zainteresirane

Brozović je u Interu već osam godina, odigrao je 302 utakmice (30 pogodaka), osvojio scudetto, kup i dva super kupa, i s 30 godina je u zenitu karijere. Ukoliko Inter bude renovirao kadar i slagao novu momčad za idući ciklus, tada će mu trebati kapital. Sukladno manjkovima u blagajni, to se najjednostavnije premošćuje žrtvovanjem 2-3 prvotimca. Prije dvije godine to su bili Lukaku i Hakim, koji su klubu osigurali 170 milijuna eura keša. Ukoliko se na ljeto pokaže nužnim prihvatiti traženih 30 milijuna eura za Brozovića, tada će Inter ići u tom smjeru.

No, moraju se onda poklopiti i želje igrača da prihvati transfer. Preduvjet tome su financijski uvjeti (najmanje isti, i čak bolji od aktualnih) i prestižnost kluba. Talijanski mediji ističu da je Barcelona već htjela trampiti Kessieja za Brozovića. Po njima su zainteresirani Real, Chelsea i Juventus.

Sve su to, dakako, medijska špekuliranja. Istini za volju, moguće je da takve "poruke" dolaze iz kluba, ako je isti zainteresiran da "stvori tržište" i privuče ponude.

Stručnjak iz Beograda

Zamjeraju mu što ga liječi Milanov doktor?

Mediji ističu da su u Interu pomalo kivni što je Brozović praktično pola dosadašnjeg dijela prvenstva ozlijeđen. Navodno su mu zamjerili i činjenicu da ga liječi i dr. Andrej Milutinović, znani stručnjak iz Beograda koji je postao važan član medicinske službe konkurentskog Milana. Otuda valjda i glasina kako bi Brozović mogao prijeći i u Milan...

Kad se Brozović vrati u momčad, a čeka se potpuni oporavak od "dosadne" ozljede lista, vjerojatno će se temeljem igre i utjecaja na učinak momčadi iznova početi pričati da je nedodirljiv, ili će se pojačati glasine da je u finišu boravka u Interu. Kako god bilo, Brozović bi iz Intera, ako baš bude želio ili morao ići, sigurno otišao u novi veliki klub.

Linker
20. travanj 2024 16:05