Zlatan Ibrahimović

 FABRIZIO CORRADETTI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Fabrizio Corradetti/livemedia/shutterstock Editorial/profimedia
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Zlatan je - bog nogometa! Je li jednim potezom na oproštaju najavio sljedeći korak? ‘Viđat ćete me još...‘

‘Ostat ću milanista do kraja života‘, rekao je i otišao u legendu, uz bok najvećima
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. lipanj 2023. 18:14

Probudio sam se i vidio da je vani kiša. Pomislio sam - danas je i Bog tužan, ostao je vjeran sebi Zlatan Ibrahimović dok je u nedjelju spuštao zastor na veliku karijeru.

Na kraju Milanove utakmice s Veronom, 70 tisuća navijača na San Siru pokleklo je pred naletom emocija, ljudi su plakali, a Zlatanova supruga Helena Seger gušila se u suzama, ali "Ibra" je pronašao način da odjavnom špicom ozabavi plačnu limunadu. Svoju posljednju "presicu" u igračkoj ulozi pretvorio je u šou.

Zlatanov odlazak u mirovinu bješe najslabije čuvana tajna Serie A posljednjih tjedana. "Do nedjelje nikome nisam otkrivao planove", rekao je 41-godišnjak, ali pokazat će se da su na koncu znali svi koji su trebali znati. Curva Nord, recimo. Najglasniji Milanovi "tifosi" ispratili su legendu u mirovinu prigodnom koreografijom, natpisom GODbye razvučenim preko cijele tribine. Odlazi nogometni bog crveno-crnog dijela grada, čije je postere jednom davno ponosno lijepila i ona druga, crno-plava polovica lombardijske prijestolnice. Zlatan Ibrahimović se, međutim, nikada nije do kraja saživio s Interom, za koji je između 2006. i 2009. godine odigrao 117 utakmica i zabio 66 golova. Na prvu je, međutim, kliknuo s Milanom, u koji je nešto kasnije sletio kao posuđeni igrač Barcelone. U mirovinu odlazi kao ponosni milanista.

Milanista do kraja života

- Ostat ću milanista do kraja života, jer ste me dočekali raširenih ruku, s puno topline. Kažem zbogom nogometu, ali ne i ovom klubu. Viđat ćete me još. Ako budete imali sreće...

Profesionalnu karijeru dugu 24 godine Ibrahimović je započeo u rodnom Malmöu, iz kojeg se otisnuo na ludo putovanje kroz svlačionice nekih od najvećih i najpopularnijih svjetskih klubova. Osvojio je putem 34 klupska trofeja, računamo ovdje i dva kasnije sudski oduzeta Juventusova "scudetta", ali nogometnu povijest nije ispisivao trofejima koliko originalnim stilom igre.

image

Zlatan je nosio i dres Intera

GIUSEPPE CACACE Afp

Gromade od 195 centimetara i gotovo 100 kilograma na nogometnim su terenima u pravilu uljezi, nezgrapni tipovi poput Petera Croucha, ali Zlatan je s takvom staturom bio akrobatski vješt s loptom, fleksibilan poput gimnastičara, eksplozivan kao sprinter. I povrh svega malo "lud", svoj, žestoki dečko iz opasnog imigrantskog kvarta u Malmöu, naoružan brutalnim smislom za humor. Još dok je kucao na vrata švedske reprezentacije i najavljivao se svijetu, igrač bosansko-hrvatskih korijena potrudio se da ga dobro zapamte.

Boban ga vratio u Milan

"Uspoređujete me s Johnom Carewom? Sve što on učini s loptom, ja mogu s narančom", razbuktao je Zlatan malo skandinavsko rivalstvo, kada je degradirao svojeg norveškog dvojnika koji je tih sezona blistao u dresu Valencije. Ako je prije dvadeset godina uopće bilo dvojbe tko je bolji igrač, upitnici su nestali već nakon Zlatanova uzleta u Ajaxovu dresu.

Dvije godine stariji Carew sišao je s pozornice prije dvanaest godina nekom nedorečenom epizodom u West Hamu, a Ibrahimović se nakon toga iz Milana otisnuo prema Parizu (156 golova za PSG tijekom četiri sezone), pa dalje Manchesteru i Los Angelesu prije nego što se u siječnju 2020. godine vratio u Milan.

Povratak među "rossonere" u režiji Paola Maldinija i Zvonimira Bobana tih je dana izgledao kao očajnički potez kluba koji traži povratak na glamuroznu pozornicu Lige prvaka. Zlatan je imao već 39 godina i premda je bio dobro očuvan, nije mogao pobjeći od činjenice da je "oldtimer" koji zahtijeva poseban tretman. Što bi takav igrač mogao donijeti velikom Milanu?

"Scudetto", pokazat će se. Iskustvom je okupio oko sebe grupu talentiranih mladih igrača i ubrzo ih zarazio pobjedničkim mentalitetom. Prvu povratničku polusezonu zaključio je s 11 golova, a sljedeću kampanju oplemenio sa 17 golova. Momčad Stefana Piolija naočigled je rasla i u sezoni 2021./22. iznenadila sve osvojivši prvi naslov nacionalnog prvaka nakon jedanaest godina šampionskog posta.

Sorry Mino

- Kada sam drugi put došao u Milan, preuzeo sam veliku odgovornost. Osjećao sam se kao pilot aviona, i volio sam taj osjećaj. Mislio sam da ću igračku karijeru završiti u Americi, nisam planirao come back u europski nogomet, ali moj agent Mino Raiola uvjerio me da trebam pokušati. Život s Raiolom bio je nešto posebno, njegova smrt puno je toga promijenila. Da je živ, natjerao bi me da potpišem još jedan ugovor, jer bi htio svoju menadžersku proviziju. Sori Mino, ali to je istina!

Nije isključeno da će Zlatan priču s Milanom nastaviti kao pridruženi član Piolijeva stožera. Koketiranje s Monzom posljednjih tjedana bila je medijska zabava, ali poziv "mistera" koji je preporodio Milan i doveo ga do polufinala Lige prvaka već neko vrijeme intrigira 41-godišnjaka.

- Previše je emocija u igri da bih sada radio planove za budućnost. Uzet ću slobodno ljeto, dobro se odmoriti i na miru razmotriti sve opcije. Biti trener ili direktor sa sobom nosi drukčiju vrstu odgovornosti. Trener se ne može Ferrarijem dovesti na trening. Dobro, možda bi "Ibra" mogao... Idemo mijenjati pravila.

image

Zlatan je nosio i dres Barcelone

LLUIS GENE Afp

Sretno u toj misiji, Zlatane, prvo je što potpisniku ovih redaka pada na pamet dok sluša igrača koji silazi sa scene nakon 511 golova u profi karijeri. Opus je impresivan, iza Ibrahimovića ostaje veličanstven "legacy", ali nije sve u toj karijeri bilo med i mlijeko. Jednom je u Barceloni pokušavao mijenjati pravila pa se pokazalo da trenerska fleksibilnost ima svoje granice. Pepa Guardiolu u autobiografiji portretirao je kao negativca, čovjeka bez vrlina. "Pep je počeo filozofirati, a ja jedva da sam slušao. Zašto bih? Bilo je to neko napredno sranje na temu krvi, znoja i suza - ta vrsta priče"; na jednom mjestu Zlatan piše o zagušljivoj atmosferi u Barcinoj svlačionici.

Mou ispred Pepa

Na trenerskoj klackalici Zlatan je uvijek favorizirao ideju i nastup drugog karizmatičnog trenera. "Mourinho je sve suprotno od Guardiole. Mourinho će osvijetliti sobu, a Guardiola će navući zastore", uspoređuje dvojicu trofejnih trenera na susjednim stupcima autobiografije.

Od svoje crte barbarogenija Zlatan nije mogao pobjeći dok se na centru San Sira opraštao od navijača. Fanovima Verone koji su mu zviždali otresito je poručio "nastavite zviždati, to što me uopće vidite najvažniji je trenutak u vašoj godini", ali generalno Zlatan odlazi kao onaj tip koji je osvijetlio mnoge sobe dok je nesvakidašnjim talentom širio radost u nogometnom svijetu...

Linker
17. travanj 2024 02:43