Mike Maignan

 GABRIELE MENIS/Afp
‘MAJMUNSKI UZVICI‘

Žrtva sramotnog incidenta u Italiji: ‘Vrijeđate čovjeka i oca, a ne igrača. Imam poruku za državnu vlast‘

Stefano Pioli upisao je stotu pobjedu u Milanu, no Italija je doživjela veliki poraz
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. siječanj 2024. 08:14

Samuel Eto‘o, Mario Balotelli, Kevin Prince Boateng, Sulley Muntari, Kalidou Koulibaly, Moise Kean, Samuel Umtiti, Romelu Lukaku... Nažalost, nije ovo podsjetnik na uspješne igrače Serije A, već na neke od žrtava rasizma na talijanskim travnjacima. U subotu je nemilost dijela navijača osjetio i Mike Maignan na stadionu Bluenergy.

Pobjedu Milana nad Udineseom (3:2) u 21. kolu prvenstva obilježio je novi neslavni čin s tribina, posljedično i kratkotrajni prekid utakmice. Vratar gostujuće momčadi 30-ak minuta prije kraja susreta odlučio se povući s travnjaka zbog uvredljivih rasnih povika, suigrači su ga ispratili do tunela u znak solidarnosti, da bi se Maignan ipak vratio na teren 10-ak minuta kasnije, a sudac označio nastavak ogleda.

- Nisam želio igrati, ali vratio sam se isključivo zbog svojih suigrača. Publika je proizvodila majmunske zvukove da bi me uvrijedila, nije to prvi put. U više navrata su me provocirali, došao sam do suca i rekao mu da ovako ne možemo igrati. Vrijeme je da se takvim navijačima stane na kraj. To nije cijela publika, većina navijača dolazi bodriti momčad. Razgovor ne čini ništa, potrebne su sankcije - rekao je golman francuske nacionalnosti, a rođen u Francuskoj Gvajani.

image

Slavlje igrača Milana

GABRIELE MENIS/Afp

Slične neugodnosti Maignan je proživio 2021. i 2022. godine, kada su ga na rasnoj osnovi vrijeđali navijači Juventusa, odnosno Cagliarija. No, 28-godišnji vratar ne želi da priča i ovaj put završi samo medijskim osudama i porukama podrške. Nakon utakmice oglasio se putem društvenih mreža, tražeći reakciju kluba i države:

"Niste napali igrača, nego čovjeka i oca. Cijeli sustav mora preuzeti odgovornost. Gledatelji koji su sve vidjeli, a odlučili šutjeti, sudionici su. Udinese, koji je govorio o prekidu kao da se ništa nije dogodilo, također je sudionik. Vlast i Državno odvjetništvo, ako ništa ne poduzmete, bit ćete sudionik", napisao je na X-u, da bi mu potom Udinese iskazao podršku, osudio dio navijača te obećao maksimalnu suradnju s istražnim tijelima.

Utvrdi li se identitet verbalnih napadača, vjerojatno ih čeka novčana kazna i višemjesečna suspenzija sa stadiona. U Španjolskoj su krajem godine određeni navijači Mallorce zbog rasističkih uvreda prema Viniciusu Junioru kažnjeni s četiri tisuće eura i godinu dana zabrane dolaska na španjolske stadione. No, predsjednik Fife Gianni Infantino ima i još jednu zamisao:

"U nogometu i društvu nema mjesta rasizmu. Osim standardnog procesa u slučaju rasističkih uvreda, odnosno zaustavljanja ili prekida susreta, moramo provesti automatski poraz za momčad čiji su navijači počinili rasizam i uzrokovali prekid utakmice", stoji u Infantinovu priopćenju u kojem se osvrće i na još jedan subotnji slučaj - igrač Coventryja Kasey Palmer požalio se na uvrede tijekom susreta sa Sheffield Wednesdayem u Championshipu.

Milanski trener Stefano Pioli poručio je da "neki navijači moraju ostati kod kuće". Upisao je Pioli i stotu svoju stotu pobjedu s Milanom u Seriji A, dok je čitava Italija, misle mnogi koji su izrazili podršku Maignanu pa tako i Arrigo Sacchi, doživjela veliki poraz.

Linker
25. travanj 2024 05:03