Alessandro Sabattini/Getty Images
PITANJE SAMO KADA I KAKO

ZVONIMIR BOBAN DEFINITIVNO NAPUŠTA MILAN, A JASNO JE I ZAŠTO Vlasnici su izdali legende, kao i cijelu ideju kluba, a na jednu stvar nisu računali

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. ožujak 2020. 10:15

Intervju kojeg je Zvonimir Boban u subotu dao La Gazzetti dello Sport nije uzrok što će se uskoro razići njegovi i putovi američkog vlasnika AC Milana, Elliot fonda.

Bobanovo viđenje groteskne situacije u klubu u kojem je kroz devet godina igranja 1990-ih stekao status ikone, a u kojem je od prošlog ljeta bio šef nogometnog sektora, samo je javna potvrda onog što su mnogi nazirali. Američki vlasnici preko svojeg opunomoćenika i čovjeka povjerenja Ivana Gazidisa, vodili su dvostruku igru već nekoliko mjeseci.

Iako su stručna pitanja i sve što ima veze s prvom momčadi jasno definirana kao dio radnih obveza Bobana i Paola Maldinija (tehnički direktor), odnedavno je javnost doznala da je Ivan Gazidis u tajnosti dogovarao novog trenera. Njemački su novinari prvi lansirali pomalo bombastičnu vijest da je Milan dogovorio s Ralfom Rangnickom preuzimanje prve momčadi od lipnja. Osebujni 62-godišnjak, bivši trener više bundesligaša, koji je, čini se, Gazidisa dojmio radom u RB Leipzigu, trebao bi preuzeti sve konce nogometnog sektora u svoje ruke. Dakle, bio bi apsolutni stručni šef u klubu i direktno odgovoran Gazidisu kao predsjedniku uprave.

O tim kombinacijama svakako će biti jako puno riječi i polemika sljedećih tjedana i mjeseci, ali to je u ovom slučaju Boban - Elliot fond samo povod za ‘razdruživanje’. Svakim danom izlaze u medijima detalji, koji pokazuju kako je Ivan Gazidis, u dogovoru s vlasnikom kluba, već duže radio u drugom smjeru od onog kojeg su, u stručnom kontekstu, zastupali Boban i Maldini.

To je više nego čudno obzirom da su ljudi Elliot fonda 4-5 mjeseci prije promjene kursa nagovarali Bobana da napusti vrlo prestižno mjesto u FIFA-i, te dođe graditi novu eru ‘svog’ kluba. Za kratko vrijeme oni su ili drastično promijenili stavove, ili su računali na to da će im Boban i Maldini biti imena i lica za javnu sliku milanista u klubu, a da će oni Milan ustrojiti po drugačijim principima.

Njihova je vizija temeljena na Gazidisovoj eri u Arsenalu, kada se klub oslanjao na mlađe i jeftinije igrače, prodaje afirmiranih i razvoj pratećeg biznisa (marketing, TV prava). Za tu ideju nisu bili pogodni Boban i Maldini jer su htjeli jaču momčad, s nekoliko iskusnijih igrača, koji će podignuti kvalitativne potencijale i rezultatske dosege. Zato su pripremali drugu ekipu iza kulisa, u tišini, nadajući se da bi u danom trenutku, (prije svega) Zvone Boban pristao na neku protokolarnu ulogu i odnose s institucijama. Time su još jednom pokazali krivu procjenu jer Boban je, kako kaže već duže primjećivao da su on i Maldini blokirani u realizaciji gradnje momčadi, opstruirani i uskraćivanjem budžeta za prijelazni rok, te nadasve dogovorom što će se i kako poduzimati do lipnja glede pojačavanja kadra.

Boban je unatoč svim opstrukcijama, zajedno s Maldinijem, odradio izvrstan prijelazni rok (obzirom da nije bilo novca), doveo Ibrahimovića i Kjaera, zadržao Rebića, te pogotovo prodao Piateka i Susa, koji su jako opterećivali proračun kluba. Kad ih Hertha i Sevilla otkupe, Milan će ukupno s ušteđenim plaćama biti bogatiji za više od 50 milijuna eura.

No, strategija Elliot fonda, koji želi model RB Leipziga preslikati u Milanu, već je bio krenuo. Nema dvojbe da će se Boban i Milan odnosno Elliot fond razići, pitanje je samo kada i na koji način. Ono na što američki vlasnik nije računao to je Bobanov beskompromisan gard i javno iznošenje svih čudnih situacija koje se događaju u klubu.

Između ostalog masovno angažiranje stranih kadrova i sve manje Talijana, odnosno potpuni odmak od doktrine koja je Milan ne tako davno učinila najboljim klubom u svijetu. Za Elliot fond bit će jako teško Milanovim fanovima i javnosti objasniti gdje to doista vodi ova treća ‘kadrovska revolucija’ u dvije godine otkako su preuzeli klub...

Linker
19. svibanj 2024 12:46