Goran Mehkek / Cropix
LUKA MODRIĆ

'Shvaćam da su navijači ljuti, ali da nas iz lože zovu kukavicama, to je previše'

Ne znam zašto je tako naglašeno nezadovoljstvo javnosti. OK, nismo igrali kako se očekivalo, ima za to objektivnih razloga, no odigrane su tek dvije utakmice, kaže Luka
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. rujan 2010. 18:38

Možemo si misliti što je izborniku Slavenu Biliću palo napamet kad je vidio Luku Modrića na štakama. Kadar s lijepog stadiona WBA-a, u kojem je jedan od ključnih igrača Tottenhama, nakon izlaska i prve pomoći liječnika sjeo na klupu sa štakama u ruci, osvježio je sjećanja na prošlogodišnju muku. Tada je lom noge zaustavio Modrića na duže vrijeme, a reprezentaciji je nedostajao u jesenskom finišu kvalifikacija za SP. Nakon pogoršanja atmosfere oko reprezentacije, zbog remija s Grcima i neuvjerljive igre, može se samo zamisliti što bi značilo još jedno razdoblje bez Modrićevog doprinosa.

- Srećom, ozljeda nije teška - kaže nam Modrić, koji je odmah u subotu navečer obavio snimanje lijeve potkoljenice, koju mu je udarcem koljena “razvalio” domaći igrač.

- Snimke pokazuju da nema loma odnosno napuknuća, a bol će iščeznuti kroz koji dan. Po svemu sudeći već u ponedjeljak ću ići s momčadi u Bremen, gdje nas očekuje Werder u prvoj utakmici LP-a.

Htjeli ste reći da nema drame kao kod nas?

- A kod nas je tako, čim uslijedi utakmica bez pobjede, nastane ludilo. Ne znam zašto je ovaj put tako naglašeno nezadovoljstvo javnosti. OK, nismo igrali kako se očekivalo, ima za to subjektivnih i objektivnih razloga, no odigrane su tek dvije utakmice kvalifikacija, a još se nitko nije plasirao na EP nakon dva kola.

Posebno vas je zasmetalo prozivanje tzv. uglednika iz loža?

- Je, zasmetalo me jer je to paušalno kritiziranje ljudi koji ne bi smjeli tako govoriti o stvarima koje ne poznaju i još nas nazivati kukavicama. Prihvaćam kritiku, argumentima. Krenuo sam prvo od sebe ističući da nismo bili na razini naših potencijala, da i ja i drugi reprezentativci moramo podignuti formu da bismo u idućim utakmicama bili učinkovitiji. Ne sumnjam da će tako biti.

Navijači su zviždali, to je njihov način izražavanja nezadovoljstva. Kažu da bi reprezentativci trebali biti samokritičniji, odnosno prihvatiti zvižduk a ne kukati zbog toga?

- To je u redu da navijači negoduju ako nisu zadovoljni pristupom, no mi smo protiv Grka napadali cijelu utakmicu, iskazivali veliku želju probiti taj bunker. Nismo uspjeli, znači li to da nismo htjeli ili dali sve od sebe? Mi igrači također nismo zadovoljni rezultatom, i mi bismo najradije da smo već na 6 bodova i da je manje teškoća u nastavku kvalifikacija. No, ne ide uvijek kako si netko zamisli.

Što po vama nije bilo dobro s Grcima?

- Igrali smo dobro 15-ak minuta, a onda smo posustali. Protok lopte bio je spor, nismo vršili veliki pritisak na njihovu obranu. To je jačalo njih i njihov obrambeni zid, a nas tjeralo u nervozu. U nastavku je bilo bolje, ali opet nije to - to, slažemo se. Ipak, predstoji nam još 8 utakmica.

Slažete se da su navijači možda zabrinuti da Hrvatska ne bude opet u sivoj zoni, kao u prošlim kvalifikacijama za SP, kada se kod kuće prosulo dva, pokazalo se, presudna boda s Ukrajincima? Jeste li vi zabrinuti što se ova reprezentacija duže nije potvrdila uvjerljivošću igre?

- Postoje razne faze natjecateljske forme kroz duže vrijeme. Osobno nisam zabrinut jer imamo odličnu momčad i igrače. Ključno je da igramo u kontinuitetu i tako podignemo formu, odnosno da nas prati zdravlje. Siguran sam da ćemo u tom slučaju već od prve sljedeće utakmice, u Tel Avivu, biti uvjerljiviji. A što se navijača tiče, razumijem da je nakon neuspjeha za SP ova reprezentacija podložnija kritici te je prema njoj manje tolerancije. Na nama je da igrama vratimo to povjerenje i razumijevanje. Navijači su naša snaga i svaka čast što nas prate gdje god igrali. Upravo kad nam ne ide, podrška s tribina je presudna da se izvučemo iz krizne situacije. Zato ih pozivam da budu uz nas bez obzira na rezultat.

Samopouzdanja ne manjka?

- Reprezentaciji ne manjka samopouzdanja jer smo svjesni naših vrijednosti i iznimno motivirani da je potvrdimo. Zbog nas samih i zbog navijača reprezentacije.

Linker
05. srpanj 2024 06:14