Privatna arhiva
U lovu na rekord

Sinjski dijamant potpuno zaludio Deželu: ‘Hajduk? Imali su šansu i tad bih došao besplatno, a sada...‘

‘Kazao bih da sam nenormalno napredovao! Osjećaj mi je da imam 20 godina, a ne 29‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. srpanj 2020. 13:06

Svako malo zovemo Antu Vukušića. To znači da je ‘sinjski dijamant’ u fantastičnoj formi. Zapravo, vjerojatno igra svoj najbolji nogomet u životu, zaludio je Deželu. U posljednjoj utakmici Zmajčeka zabio je četiri pogotka Rudaru iz Velenja, četiri dana prije Triglavu tri, a odlučio je i slovenski derbi s Mariborom. U tri utakmice zaredom Ante je postigao osam pogodaka i tri puta je asistirao! To je statistika Messija i Ronalda u najboljim vremenima...

- Nikad nisam zabio četiri pogotka u službenim utakmicama! Zabio sam samo jednom za Hajduk u prijateljskoj utakmici u mom Sinju, igrali smo protiv četvrtoligaša. Ali nikad u službenim utakmicama nisam zabio niti hat-trick, a to se dogodilo protiv Triglava. U nekoliko dana oborio sam dva svoja golgeterska rekorda!

Želim zabiti 30

Ante je već sad postao treći najbolji strijelac u povijesti slovenskog prvenstva kad se radi o poentiranju u jednoj sezoni zabio je 26 pogodaka. Na prvom mjestu mjestu je pokojni Zoran Ubavič koji je u jednoj sezoni postigao 29 pogodaka, a Ermin Šiljak jedan manje.

- Eto, želio bih do kraja sezone dostići brojku 30 i plasirati se na prvo mjesto po broju pogodaka u sezoni. Možda sam mogao na posljednjoj utakmici postići još koji pogodak, ali trener Skender me izvadio iz igre kako bih se odmorio za sljedeću utakmicu protiv Aluminija. Da, isto tako nikada u karijeri nisam zabio toliko pogodaka u jednoj sezoni. Dosadašnji rekord mi je bio kad sam u dresu Hajduka u HNL-u zabio 14 pogodaka. Tad sam u Europi zabio još četiri...

U šali ga pitamo iz kojeg to bunara mladosti pije, da se i mi napijemo.

- Ha, ha, ha... Živim i radim isto kao i prije. Znate, ja sam vjernik, a dragi Bog mi je dao novu šansu. Sad ga držim za ruku, ne ispuštam ga i dajem mu da me vodi. To je tajna mog uspjeha. Zaista se sjajno osjećam, ovog trenutka sam deset puta bolji igrač nego prije. Dok sam igrao u Hajduku, uglavnom sam bio stacioniran u vrhu napada, nisam bio toliko tehnički usavršen. Dosta sam radio individualno, sad sam se tehnički usavršio. Igram u momčadi koja prema naprijed igra odlično, igram i ‘lažnu devetki i desetku’, što nikad u životu nisam igrao.

Veli da je u ove posljednje dvije godine jako, jako napredovao.

- Čak bih kazao da sam nenormalno napredovao! Osjećaj mi je da imam 20 godina, a ne 29!

Kad smo razgovarali s Vukušićem, sjetili smo se Hajduka. Majstori s mora su u teškoj krizi, napadači ne zabijaju, stalno su se prošlih godina tražila razna imena, a pod nosom im je bio Ante, njihov bivši igrač. Što njega ne pozovu, da im riješi probleme?
- Hajduk je imao šansu, ali me nisu zvali! Onda bih došao besplatno. Sad je naravno druga priča. Predsjednik Mandarić bi sad za svaki klub koji me želi tražio veliku odštetu. Ako Hajduk to može platiti, evo me na Poljudu. S obzirom kakve su igrače plaćali, i to s velikim ciframa, to im ne bi trebao biti problem. Hajduk je doveo dosta ‘mačaka u vreći’.

Hajdukovi navijači zovu

Priča nam još nešto zanimljivo...
- Dobio sam u posljednje vrijeme preko tisuću poruka navijača Hajduka na svim društvenim mrežama koji mi poručuju; ‘vrati se u Hajduk’. Evo, sad sam baš završio trening, a nakon njega je na mobitelu osvanulo tridesetak poruka, sve imaju isti zaključak; dođi, trebaš Hajduku. Ljudi prepoznaju što radim, to mi je jako drago. Oni koji razumiju nogomet, znaju koliko sam Hajduku značio i prije. Znaju što sam im donio i što bi im donio u budućnosti. Ali Hajdukovi, pod navodnicima, ‘stručnjaci’ imaju neke druge planove i dovest će sigurno neke bolje igrače. Neki koji su došli jaki su na riječima, a na terenu šute. Teren najbolje pokazuje tko je kakav. Vidi se što su oni napravili ove sezone, a što ja radim.

Inače, Olimpija je pred osvajanjem naslova prvaka. Dolaskom našeg Dine Skendera su se preporodili, imaju četiri pobjede za redom, Celju bježe četiri boda, Mariboru sedam...
- Mi samo gledamo sebe. Ali mi sigurno s jednom rukom držimo pehar za naslov prvaka. Sad još moramo dignuti drugu ruku i skroz ga uhvatiti. Želimo naslov donijeti u Ljubljanu. U nedjelju već igramo s Aluminijem, bit će to teška utakmica, naši protivnici su jako borbena momčad. S druge strane, međusobno igraju Maribor i Celje. No ponavljam, mi se na njih ne trebamo osvrtati, bitno jest da ponovimo igre koje smo ponudili u ove posljednje četiri utakmice. Da opet ‘gazimo’ kao što znamo - zaključio je Ante Vukušić.

Linker
20. travanj 2024 11:20