Oproštaj Ivana Leke u Bruggeu
 Screenshot
SVE SE ODVILO JAKO BRZO

SJAJNI HRVATSKI STRUČNJAK U REKORDNOM ROKU NAŠAO POSAO ŽIVOTA: 'Takvu izvanrednu ponudu nisam mogao odbiti! Nazvao sam Mamića i Dalića...'

IVAN LEKO Donedavni trener Club Bruggea brzo je pronašao novu sredinu, klub iz UAE koji ima iskustva s hrvatskim stručnjacima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. lipanj 2019. 19:33

Razgovarali smo s Ivanom Lekom (41) nakon što je završilo prvenstvo Belgije. Mjesecima prije znao je da napušta Club Brugge, s kojim je u dvije sjajne sezone osvojio naslov prvaka i drugo mjesto. Putevi su im se jednostavno razišli. Nije, međutim, skrivao da će odmah potražiti novi posao, jer nije čovjek za “duga, topla ljeta”.

Samo dvadesetak dana kasnije već je bio na putu za Ujedinjene Arapske Emirate. Tamošnji velikan Al Ain navikao je brzo završavati pregovore s trenerima.

- Sve se to odvilo jako brzo. Stigao je vrlo konkretan poziv, uslijedio je jako dojmljiv razgovor nakon kojeg mi više nisu dali mira tražeći da se što prije odlučim. Nazvao sam Zlatka Dalića i Zorana Mamića, koji su tamo radili, i oni su mi potvrdili da neću pogriješiti prihvatim li ponudu. Riječ je velikom klubu velikih ambicija i sjajnih uvjeta.

Screenshot: Al Ain

Nije se dogodilo

Krenimo ipak redom. Nakon što ste se razišli s Club Bruggeom, do nas su došle priče po kojima ste trebali otići u Englesku ili Francusku?

- To je tako trebalo biti, ali eto, nije se dogodilo. Imao sam nekoliko ozbiljnih i meni jako dojmljivih razgovora s klubom iz engleske Premier lige, vjerovao sam da će me dovesti, ali na koncu se to nije dogodilo. Imao sam konkretnu ponudu jednog francuskog drugoligaša, no tamo nisam vidio pravi prostor za rezultatski i trenerski iskorak. Mogao sam potpisati i za jednog belgijskog prvoligaša, ali više me privlačio odlazak u inozemstvo (Ivan Leko i njegova obitelj žive u Belgiji). Također je postojala i za mene jako dobra kombinacija u Španjolskoj, ali morao bih još dosta dugo čekati i živjeti u neizvjesnosti, što mi se nije sviđalo.

Al Ain je veliki klub, ne dvojimo da vam je ponudio ugovor koji je jako teško odbiti. Međutim, nije li to u trenerskom smislu određeni korak unazad?

Što prije na klupu

- Netko će sigurno reći da jest, jer UAE nije Europa, niti je tamošnji nogomet na razini europskog, ili na razini Club Bruggea i Lige prvaka koju smo igrali prošle sezone. S druge strane, europska ponuda kakvoj sam se nadao na kraju se nije dogodila, ili se barem nije izrealizirala. Sve je manje klubova bez trenera, a ja sam želio što prije na klupu. Također sam u Al Ainu dobio izvanredne financijske uvjete i dobro ste rekli, takvu je ponudu teško odbiti. Na koncu, Al Ain je sjajan klub koji treneru nudi pregršt izazova i prostora da ste istakne, da se sudari s novim izazovima, a svaki vas izazov čini boljim trenerom.

REUTERS/Sergio Perez/File Photo
REUTERS

Željan rada

Europski nogomet svakako niste prekrižili?

- Ne daj Bože. Al Ain je prije mene vodio Juan Carlos Garrido, Španjolac koji je sjedio na klupi Villarreala i Betisa, te mog Club Bruggea. On je veliko ime. Još ranije tamo je bio Quique Sanchez, koji je trenerski velikan u Španjolskoj. On je vodio Getafe, Valenciju, Benficu i Atletico Madrid prije nego što je preuzeo Al Ain, a ono što mi se posebno sviđa, nakon toga je otišao u Getafe, pa nastavio u Watfordu i Espanyolu. Ništa trenerski nije izgubio time što je preuzeo Al Ain. Nije li i Zlatko Dalić kasnije postao izbornik koji je hrvatsku reprezentaciju odveo do srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji? Ja sam vrlo mlad trener, željan sam rada i izazova, u Al Ainu sam ga pronašao i radujem se poslu koji me čeka - zaključio je Leko.

Za Ivana Leku se ne treba bojati. Energija s kojom raspolaže ostavit će dojam na svakog sugovornika, ali i biti jamstvo dobrog posla. Čelnici Al Aina nisu imali problema to brzo prepoznati...

Osobni karton

Rođen: 7. veljače 1978. u Splitu

Igračka karijera

1995.-2001. Hajduk

1996. Trogir (posudba)

2001.-2005. Malaga

2005. Hajduk

2005.-2009. Club Brugge

2009. Germinal Beerschot (posudba)

2009.-2014. Lokeren

Reprezentacija

1999.-2006. 13 nastupa

Igrački trofeji

2 naslova prvaka Hrvatske, 1 Hrvatski kup, 1 Intertoto kup, 2 Belgijska kupa, 1 Belgijski superkup

Trenerska karijera

2014. Oud-Heverlee Leuven

2015.-2016. PAOK (pomoćnik)

2016.-2017. St. Truiden

2017.-2019. Club Brugge

2019. Al Ain

Trenerski trofeji

1 naslov prvaka Belgije,

1 Belgijski superkup

Linker
06. svibanj 2024 07:55