REUTERS/Miguel Vidal
GDJE ĆE NASTAVITI KARIJERU?

SJEDIO JE ZA STOLOM PORED SLOVENCA I FRANCUZA I GLEDAO KAKO IGRAČI TANJURIMA REŽU PRAŠČIĆA Otpisni napadač Vatrenih odradio posljednju večeru

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 24. srpanj 2019. 23:52

Znoj mu se cijedio s čela dok je pod nesnosnim suncem u pustoši Los Angeles de San Rafaela, mjesta udaljenog 70 kilometara od Madrida, iznova i iznova trčao oko malog travnjaka. Zrakom se prolamao urugvajski naglasak kondicijskog trenera Oscara Ortege del Ria, poznatog kao Profe Ortega. Nikola Kalinić nije posustajao te je uspješno odradio svih 14 dana u tom “paklu” kojeg svako ljeto prolaze nogometaši Atletico Madrida.

No 31-godišnji hrvatski napadač uskoro je primio razočaravajuću poruku od trenera Diega Simeonea. U sklopu velikog remonta momčadi Crveno-bijeli su doveli osam novih igrača pa za njega ondje neće biti mjesta unatoč ugovoru koji ga veže za klub do ljeta 2021. godine. Sa suigračima s kojima je godinu dana dijelio svlačionicu otišao je u gradić Segoviju, udaljenu nekoliko kilometara od mjesta gdje su se pripremali, pa sudjelovao u tradicionalnoj večeri. Za njega je to bila posljednja večera u Atleticu. Sjedio je za stolom pored slovenskog vratara Jana Oblaka i francuskog reprezentativca Thomasa Lemara gledajući kako novi igrači tanjurima režu praščića, što je običaj prisutan ondje 25 godina.

MADRID, SPAIN - DECEMBER 08:  Nikola Kalinic of Atletico Madrid scores his team's first goal during the La Liga match between  Club Atletico de Madrid and Deportivo Alaves at Wanda Metropolitano on December 8, 2018 in Madrid, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

Doputovali u Ameriku

Atletico je zatim priopćio kako će dres s brojem 9, kojeg je prošle sezone nosio Kalinić, obući napadač Alvaro Morata čiji je ugovor otkupljen od Chelsea. Nikola Kalinić nije bio pozvan na prvu pripremnu utakmicu u obližnje mjesto El Burgo de Osma gdje je Atletico s 3:0 svladao niželigaša Numanciju. U utorak je pak 26 igrača Atletica doputovalo u Ameriku gdje će u sklopu International Champions Cupa odigrati pripremne utakmice s meksičkim Chivasom i Real Madridom, a onda i s američkom momčadi MLS All-Stars. Kalinić je, međutim, ostao u Madridu.

- S njime se razmatraju opcije uoči početka sezone i zbog toga nije otputovao - kaže glasnogovornik Atletica.

Napominje kako se ponašao “kao profesionalac” nakon što mu je priopćeno da neće biti u momčadi za iduću sezonu.

- Sada tražimo najbolje rješenje za njega i za klub - dodao je glasnogovornik madridskog Atletica.

Kalinić će tako ovih dana čekati vijesti s tržišta trenirajući s Urugvajcem Joseom Gimenezom i Kolumbijcem Santiagom Ariasom koji su igrali Copa Americu te Thomasom Parteyem iz Gane koji je nastupio na Afričkom prvenstvu.

- Kalinić je bio izuzetno profesionalan unatoč tome što je znao da za njega neće biti mjesta u momčadi. Može poslužiti kao primjer drugima - kaže Isaac Suarez, novinar Marce koji je dva tjedna pratio pripreme gledajući Kalinića.

To isto kaže i Patricia Cazon, novinarka konkurentskog AS-a, koja je također izvještavala s dosadašnjeg dijela priprema.

- Da, Kalinić je čitavo vrijeme trenirao poput velikog profesionalca, apsolutno profesionalno se ponašao - napominje Cazon.

Soccer Football - Copa del Rey - Round of 16 - Second Leg - Atletico Madrid v Girona - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - January 16, 2019  Atletico Madrid's Nikola Kalinic celebrates scoring their first goal       REUTERS/Sergio Perez
REUTERS/Sergio Perez

Zagrijano tržište

Kalinić je u utorak trenirao u klupskom centru u predgrađu Majadahonda, 20 kilometara sjeverozapadno od Madrida, i nije bio dostupan za komentar.

- Tako je to u nogometu, idemo dalje - kaže njemu bliska osoba.

Nogometno tržište se sve više zagrijava, a u sudaru ponude i potražnje Kalinić bi mogao ostati u Španjolskoj. Osoba upoznata sa situacijom kaže kako je nekoliko klubova zainteresirano, uključujući Betis. Kalinićeva cijena iznosi 10 milijuna eura, podatak je Transfermarkta. Atleticov sportski direktor Andrea Berta prije godinu dana je isplatio Milanu oko 14,5 milijuna eura, a sada na tržištu prikuplja ponude bliske tom iznosu.

Tjednik Mucho Deporte, sa sjedištem u južnoj pokrajini Andaluziji od kuda je Betis, također navodi kako je Kalinić jedna od opcija tom klubu. Zeleno-bijeli naime traže napadača, a prvi kandidat je 26-godišnji Borja Iglesias iz Espanyola, a Kalinić i 32-godišnji Cristhian Stuani iz Girone su rezervne opcije, piše taj medij.

- Ja nemam nikakvu informaciju oko te mogućnosti - odgovorila je Betisova glasnogovornica Mercedes Torrecillas na pitanje je li klub zainteresiran za Kalinića.

Linker
02. svibanj 2024 19:16