Danska
 REUTERS/Darren Staples / REUTERS
OGORČENI SLOVACI POSLALI TUŽBU

SKANDAL KAKAV SE RIJETKO VIĐA U VRHUNSKOM NOGOMETU 'Tko želi zaigrati za Dansku protiv Hamšika, Balea i društva, neka nam samo javi na mail'

DANSKA Dancima prijeti izbacivanje iz svih natjecanja UEFA-e zbog nesuglasica između Saveza i nogometaša
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. rujan 2018. 13:32

“Tko želi zaigrati za Dansku protiv Hamšika, Balea i društva, neka nam samo potvrdno odgovori na mail.” Tako otprilike izgleda kampanja tamošnjeg saveza za pronalazak nogometaša koji će zaigrati u srijedu prijateljsku utakmicu protiv Slovačke (danas u 20.45) i prvo kolo Lige nacija u nedjelju protiv Walesa.

O čemu se ovdje zapravo radi? Najjednostavnije rečeno, o marketinškim pravima i novcu. Naime, poznato je kako svi nogometaši imaju svoje sponzore koji plaćaju ogromne svote novca kako bi reklamirali svoje proizvode. Isto tako, i savez ima svog službenog sponzora (Hummel). Naravno, kroz različite dogovore i stavke u ugovorima ne bi trebalo biti teško uskladiti potraživanja svake strane, ali čini se da je kod Skandinavaca negdje zapelo. Danski nogometni savez i Udruga danskih nogometaša pokušali su doći do sporazuma, ali neuspješno. Eriksen i društvo ponudili su rješenje kojim bi privremeno odgodili natezanje između suprotstavljenih strana - produljiti ugovor za još mjesec dana kako bi mogli nesmetano odigrati prijateljsku utakmicu protiv Slovačke i susret s Walesom.

S druge strane, savez je zahtijevao da se postojeći ugovor odmah produlji po istim uvjetima, ali s fleksibilnijim komercijalnim pravima, stoga su opozvali postojeće reprezentativce i počeli tražiti nove kandidate po svim rangovima domaćega natjecanja!

Soccer Football - World Cup - Group C - Denmark vs France - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - June 26, 2018   France's Olivier Giroud in action with Denmark's Andreas Christensen and Thomas Delaney         REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS/Maxim Shemetov

Milijunska kazna

- Nalazimo se u veoma žalosnoj situaciji. Sad pokušavamo pronaći najbolje moguće igrače. Ovo je presudno za budućnost danskog nogometa. Ako ne odigramo utakmice, možemo zaraditi milijunske kazne, kao i zabranu natjecanja za obje nacionalne selekcije. Danski nogomet mogao bi se vratiti u kameno doba - istaknuo je izvršni direktor Saveza Claus Bretton-Meyer.

Prije godinu dana ženska selekcija otkazala je kvalifikacijski susret za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske također zbog određenog neslaganja oko ugovora, a Danci su dobili kaznu od 18.000 funti i upozorenje UEFA-e pred izbacivanje iz svojih natjecanja ukoliko se u sljedeće četiri godine ponovi sličan slučaj. Kako bi izbjegli takav ishod događaja, Danci su poslali pozive nogometašima koji nastupaju u domaćim ligama, čak i nižerazrednim, samo kako bi se skupili i izbjegli kaznu.

Kako sada stvari stoje, danski ‘amateri’ odbili su poziv svog saveza da ‘glume’ reprezentaciju protiv Slovačke i Walesa i iskazali potporu udruzi nogometaša i svojim reprezentativcima, stoga se Eriksenu kao jedina razumna odluka danskog saveza nameće produljenje postojećeg ugovora čime bi kupili vrijeme za dogovor do predstojeće reprezentativne pauze koja je u listopadu.

Ruka pomirenja

- Moramo brzo razriješiti ovaj sukob, a ne ga još dodatno produbljivati. Spremni smo još jednom pružiti ruku pomirenja, iako ju je Savez prvotno odbio. Nema smisla ako ne prihvate ovu ponudu. Ovaj ugovor je već godinama na snazi i trebao bi moći trajati još jedan mjesec. Potpišite i mi ćemo odmah sjesti u avion i igrati. Svi možemo biti doma sa ženom i djecom i u svojim klubovima koji nas plaćaju. Jedan jedini razlog zašto smo ovdje ne leži u novcu. Ovdje smo jer volimo igrati za Dansku - izjavio je Eriksen.

Proizvođač sportske opreme Hummel želi maksimalno iskoristiti brend Christiana Eriksena i ostalih igrača, a to se naravno ne sviđa njegovom privatnom sponzoru Nikeu, kao ni pokroviteljima ostalih reprezentativaca. Kapetan reprezentacije i stoper Seville Simon Kjaer također je iskazao nezadovoljstvo trenutnom situacijom:

- Osjećamo kao da Savez želi da se naljutimo. Oni nastoje prikazati situaciju tako da ispadne da mi igrači ne želimo igrati, ali istina je upravo suprotna - jasan je bio Kjaer.

Nijedan nogometaš nije se pojavio u avionu koji je letio za Trnavu, već samo danski novinari. Savez je na koncu pozvao igrače futsala, ali još nije poznato kako će se rasplesti cijela situacija, niti tko bi mogao voditi ovu skupinu igrača s obzirom da na klupi neće biti niti izbornik Age Hareide, kao ni pomoćni trener i nekadašnji nogometaš Milana Jon Dahl Tomasson.

U međuvremenu su se oglasili iz Slovačkog nogometnog saveza priopćenjem čiji ton dovoljno govori o velikom razočaranju i počinjenoj šteti pred početak Lige nacija:

"Mi mo najveće žrtve sukoba Danskog nogometnog saveza i reprezentativaca. Jako smo zabrinuti što nam sudionik osmine finala SP-a, umjesto obećane i dogovorene najjače momčadi, dovodi momčad sastavljenu od niželigaških igrača", stoji u priopćenju uz dodatak kako će cijene svih ulaznica za ovu utakmicu biti spuštene na 1 euro, pa će Slovaci od danskog saveza tražiti obeštećenje.

"Danski nogometni savez nam je obećao pomoć s troškovima organizacije, ali Danska nam je trebala biti jaka provjera pred tešku utakmicu s Ukrajinom u Ligi nacija i stoga smo ih prijavili UEFA-i jer smo teško oštećeni".

Linker
03. svibanj 2024 00:18