Action Images via Reuters/Carl Recine
POVRATAK NA OTOK

SLAVEN BILIĆ IMA NOVI POSAO! Bivši izbornik preuzeo jedan od najstarijih engleskih klubova koji ima jedan od najubojitijih napadačkih arsenala u ligi

Riječ je o klubu koji je na ovim meridijanima proslavio drugi veliki splitski sportaš. Iz nekog nedokučivog razloga Goran Ivanišević predstavljao se kao navijač ove momčadi!
Piše: HinaObjavljeno: 13. lipanj 2019. 16:23

Slaven Bilić i nakon razlaza s West Hamom ostaje privržen engleskom ‘zapadu’. Nakon što su otočki mediji u srijedu unisono selili 50-godišnjeg hrvatskog trenera prema West Bromwich Albionu, klub iz predgrađa Birminghama danas je na svom Twitteru i službeno potvrdio kako je Bilić njihov novi trener. Riječ je o klubu koji je na ovim meridijanima proslavio drugi veliki splitski sportaš. Iz nekog nedokučivog razloga Goran Ivanišević predstavljao se kao navijač ove momčadi koja vječno pleše na granici između Premier lige i Championshipa...

Bilić je potpisao ugovor na dvije godine: "Oduševljen sam ovom prigodom. Željeli su da ih vodim, da im pomognem kako bi se poboljšali. Jasno su mi dali do znanja da žele da ih ja vodim i nisam morao dva puta razmisliti," poručio je Bilić. "Vodstvo kluba me uvjerilo da se žele vratiti u Premier ligu. WBA ima kratkoročni projekt i dugoročni projekt i oni se ne sukobljavaju," naglasio je bivši izbornik Vatrenih.

"Razgovarali smo s nekoliko istaknutih kandidata i želio bih im se zahvaliti. Međutim, od trenutka kada smo razgovarali sa Slavenom, bili smo zapanjeni njegovim entuzijazmom i uzbuđenjem zbog ovog izazova. Odlučan je vratiti se u Premier League i strastveno vjeruje da to može učiniti s Albionom," naglasio je tehnički direktor Luke Dowling.

WBA će biti Bilićev šesti klub u trenerskoj karijeri, a vodio je i hrvatsku U-21 i seniorsku reprezentaciju. Trenersku karijeru započeo je u Hajduku, potom je vodio hrvatsku U-21 i A selekciju. Nakon europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini 2012. je preuzeo moskovski Lokomotiv, a nakon samo jedne sezone je preselio u Bešiktaš. U Istanbulu se zadržao dvije sezone, a iduća stepenica bio je londonski West Ham. Na klupi ‘čekičara’ proveo je dvije i pol godine, a u studenom 2017. je dobio otkaz. U rujnu prošle godine je preuzeo saudijskog prvoligaša Al-Ittihada. Međutim, u veljači ove godine je dobio otkaz nakon svega pet mjeseci provedenih za kormilom.

Nekadašnji hrvatski izbornik izronio je u srijedu kao favorit za ispražnjenu menadžersku poziciju nakon što je prošlog tjedna impresionirao klupske šefove u dva intervjua za posao. Bilić je, kažu, zasjenio protukandidate Bruna Labbadiju, 53-godišnjeg njemačkog trenera koji je u karijeri vodio HSV, Stuttgart i Wolfsburg, te Chrisa Hughtona koji je upravo otpušten iz Brightona premda je klub zadržao u premierligaškom društvu.

Usput se navodi da Bilić ne dolazi sam nego u paketu s igračem kojeg je svojedobno predstavio Premiershipu. Riječ je o 20-godišnjem stoperu Reeceu Oxfordu, koji je kao tinejdžer debitirao za West Ham, ali se u međuvremenu izgubio na posudbama. Augsburg je bio njegova posljednja postaja, bundesligaš je bio spreman otkupiti ugovor od West Hama, ali sada su se ‘baggiesi’ pridružili licitaciji s dobrim izgledima da Oxforda skrenu prema njihovu The Hawthornsu (stadion kapaciteta 28 tisuća).

Što Bilića čeka u novom klubu? Zanimljiv roster koji kaže da WBA posjeduje najubojitiji napadački arsenal u ligi. Sezonu je momčad završila na četvrtom mjestu, kao drugi najefikasniji sastav Championshipa sa 87 postignutih golova (samo je prvak Norwich zabio više). Vodeći strijelci Dwight Gayle i Jay Rodriguez igrači su s iskustvom s najviše razine i jamstvo da WBA-ova vatrena moć neće biti upitna niti sljedeće sezone.

Bilić fokus očito mora izoštriti na obrambenim pukotinama jer WBA je inkasirao 62 gola u prvenstvu, što je u rangu momčadi iz donjeg dijela tablice. WBA se, inače, legitimira kao financijski stabilan i uzorno organiziran klub. Kontrolni paket dionica prije izvjesnog vremena otkupio je kineski milijarder Guochuan Lai za čijeg je mandata klub značajno povećao prihode od marketinga, prodaje dresova i ulaznica, tako da je Lai prošle zime hladno odbio američkog investitora koji je želio otkupiti njegov paket za 180 milijuna funta.

WBA je prošlu kampanju zaključio na četvrtom mjestu Championshipa, a onda je u lokalnom play-off derbiju poražen od Aston Ville koja se vraća u Premiership...

Linker
19. travanj 2024 13:37