Reuters / Phil Noble Livepic
DEJAN LOVREN SAMO ZA SN:

SLAVNI VATRENI IMA NEKOLIKO ODLIČNIH SAVJETA ZA SPLIĆANE UOČI OKRŠAJA S EVERTONOM 'Pola Liverpoola će navijati za Hajduk!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. kolovoz 2017. 16:08

Dejan Lovren i njegov Liverpool bili su nekoliko sekundi od pobjede na startu Premiershipa, ali su od Watforda primili pogodak pa je na kraju završilo 3:3... S tim da su taj izjednačujući pogodak domaćini postigli iz zaleđa, poništio bi ga i počasni predsjednik Watforda sir Elton John.

Dejan Lovren javio nam se nakon utakmice Liverpoola, popričali smo o svemu i svačemu. Posebno je bio radostan zbog uspjeha hrvatskih klubova u europskim natjecanjima, pričao nam je kako je zaista bio ponosan kad su sva četiri naša predstavnika nastavili natjecanje. Jasno, nije baš bio posebno raspoložen zbog činjenice da su Redsi primili taj nesretni pogodak, jer su tako ispustili pobjedu i dva boda. I prošle sezone Liverpool je znao gubiti neke bodove nesretno, nakon dobrih igara, često i protiv onih tzv. manjih klubova, makar je teško govoriti da u Premiershipu ima takvih, jer već na startu sezone se vidjelo na će englesko prvenstvo ove sezone biti prava ‘ludnica’. Naravno, Lovren je odmah od prve sekunde Premiershipa zaigrao u prvih jedanaest Jürgena Kloppa, njemački trener bez njega ne može zamisliti momčad, on mu je jedan od ključnih igrača.

Šteta zbog šanse...

- Da, bio je pogodak iz zaleđa... To je problem. Ali gol-tehnologija će se u Premiership uvesti tek iduće sezone. Tako barem vele. Ne razumijem što čekaju? Bilo bi dobro da se to uvede što prije, onda bi se izbjegle ovakve situacije. Osim zaleđa, kod tog pogotka u zadnjim sekundama bio je i prekršaj nad našim vratarom Mignoletom... No što je tu je, idemo dalje, tek je počelo - kaže nam Lovren.

Mogao je Lovren kod 3:2 za Liverpool sve riješiti, sjajno se ubacio u šesnaesterac nakon prekida, izvrsno pucao glavom, ali je Gomes čudesno obranio.

- Šteta što to nije ušlo... Bude drugi put...

Premiership je startao spektakularno, Arsenal je u ludoj utakmici pobijedio Leicester s 4:3, a Burnley je šokirao Chelsea na Stamford Bridgeu. Tko će ove sezone osvojiti prvenstvo?

- Premership je totalno nepredvidljiv, zapravo, nemoguće je koliko je nepredvidljiv! Više ne možeš kazati što je iznenađenje, a što nije... Strašno zanimljivo, čudesno intrigantno. Svatko može pobijediti svakoga, bez obzira na kojem stadionu. Ova sezone biti će jedna od najuzbudljivijih ikada. Dobro, ova pobjeda Burnleyja bila je ponešto olakšana činjenicom da je Cahill dobio crveni karton već u 14. minuti... No, ipak, Chelsea je prvak, startao je na svom stadionu, a ono, šok! Tko će osvojiti prvenstvo, tko je favorit? Ma, na sve vam mogu odgovoriti, ali na to ne mogu. Prerano je. Kad prođe neko vrijeme, nakon nekoliko kola, ili više, vidjet će se tko je u kakvoj formi, kako su posložene momčadi, kako su se uklopili novi igrači... U ovom trenutku ne bih govorio o favoritima, jer je velika mogućnost da skroz promašim u prognozi.

Dobro, a može li se Liverpool ubaciti u borbu za naslov?

- Gledajte, mi smo uvijek tu među ‘top četiri’. A sad, kako će se stvari odvijati treba vidjeti. Kažem, neću sad ništa prognozirati, rano je još. Eto vidite, bili smo na korak do pobjede nad Watfordom, a na kraju uzeli samo bod. Ali dobri smo, raspoloženje je super, imamo se pravo nadati uspješnoj sezoni, dobrim rezultatima, vjerujem da ćemo svi skupa s našim navijačima imati mnogo razloga za veselje.

Fali i Lallana

Coutinho nije igrao, kako će se to rasplesti?

- Nažalost, ne igra. No sasvim vam je jasno da tu priču ne mogu komentirati. Piše se mnogo o Coutinhu, o Barceloni, ali među igračima se o tome ne priča. Klub odlučuje, on ga ima pravo zadržati ili pustiti. Naravno, bio bi hendikep da ostanemo bez njega, jer se radi o vrhunskom igraču. Takvog igrača teško je nadomjestiti. Lallana je ozlijeđen, on je također jedan od bitnih igrača Liverpoola. Da, jako ne nedostajati u ovom razdoblju, pogotovo u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Hoffenheima. Bit će borbe, ali znali smo da nas ona očekuje, spremni smo. Doveli smo Mohameda Salaha, Dominica Solankea... Evo, vidjeli ste kako je Salah brz i nezgodan igrač protiv Watforda, iznimno je brz.

Razumljivo, ali zanima nas vaše mišljenje o tom plesu milijuna na europskoj nogometnoj sceni. Coutinho 100 milijuna eura, Lukaku 90... Da Neymara i ne spominjemo. Je li to malo previše, odlaze li takvi transferi u neku krajnost, koja bi u konačnici mogla štetiti nogometu?

- Ha, teško je o tome razglabati. Ja sam svojevremeno bio skup kad sam došao u Liverpool za 20 milijuna eura, a pogledajte kakve se cifre danas vrte za obrambene igrače. Tu su cifre od 40, 50, 60 milijuna eura... Vremena se očito brzo mijenjaju. Mnogo više novaca je u igri, TV prava donose ogroman novac, sponzori su izdašniji. Ako Neymar košta više od 200 milijuna, pa nećeš onda sjajnog Coutinha prodati za 50. Najjednostavnije je kazati; to je tako i - gotovo! Cijenu diktira tržište. Jedino što može biti loše što će takve cijene moći plaćati samo klubovi u Premiershipu, te još nekoliko najvećih svjetskih klubova,ili recimo sad PSG. Ostali će se teško moći ubaciti u tu igru milijuna pa postoji opasnost da se kvaliteta koncentrira u malom broju klubova, što dugoročno nije dobro, mogla bi se izgubiti neizvjesnost, zanimljivost natjecanja.

Ubitačni tempo

Međutim, bez obzira što klubovi iz Premiershipa mogu plaćati, nikako da postanu konkurentni u Ligi prvaka. Mogu li ove sezone uz bok Realu, Barci, PSG-u, Bayernu, Juveu...?

- Mogu, naravno da mogu, ali engleski klubovi imaju jedan problem o kojem se malo lamentira, a trebalo bi. Naime, problem je zima, prosinac, siječanj... Tu se engleski klubovi iznimno iscrpe, jer Premiership praktički nema stanke. Onda na proljeće kreće nastavak Lige prvaka, a neki jedva stoje na nogama. U svakoj ligi u Europi imaš barem po tjedan dana slobodno, a kod nas toga nema. Tako da se strašno tjelesno i psihološki iscrpljujemo. Zato Englezi tu najviše pate. Mnogi stručnjaci ovdje su kazali da je takav ritam zapravo nemoguće izdržati.

Jesu li Englezi opterećeni time što u Europi, primarno u Ligi prvaka nemaju dobrih rezultata?

- Mislim da jesu! Stalno se pitaju zašto najbolji engleski klubovi ne mogu napraviti veći iskorak u Ligi prvaka... Mišljenja sam da je Premiership najteža liga na svijetu! Ovdje se uvijek igra stopostotnim angažmanom, nema prostora za odmaranje igrača, nema stanke. Iz tog razloga je brutalno, pa je onda itekako zahtjevno održati se do kraja Lige prvaka. Ne, Premiership ne mogu usporediti ni s jednom drugom europskom ligom.

Nego, da pustimo malo Premiership, kako ste vi, jeste li se odmorili?

- Ljeta nisam vidio. Rano smo krenuli, stalno sam u pogonu. Nadam se da ću sljedeće sezone imati barem nešto od ljeta, ha-ha.. Ma dobro je, super se osjećam, prebrodio sam sve vrućine. Očekujem dobru sezonu za klub i za sebe. Samo da zdravlje posluži, sve će biti u najboljem redu.

U Hrvatskoj se dosta jasno govori o srazu Hajduka i vašeg ljutog gradskog suparnika Evertona. Everton je startao pobjedom protiv Stokea, imaju li Majstori s mora ikakve šanse?

- Prvo što moram kazati jest da sam jako sretan zbog svih naših klubova! Bio sam presretan kad sam vidio da su sva četiri prošla dalje, da se svi bore za nastavak europskog puta. Svaka čast Osijeku, Rijeci, Hajduku, Dinamu... Velika je to stvar koja otkriva činjenicu da se u HNL-u igra odličan nogomet. Volio bih od sveg srca da Rijeka prođe Olympiacos te da uđe u Ligu prvaka, a da ostali igraju Europsku ligu. Bio bih najsretniji na svijetu! Dinamo bi trebao protiv Skënderbeua, Osijek je super, mogao bi preko bečke Austrije, a Hajduku će svakako biti najteže!

Obrana i kontre

Onda se nasmijao...

- Samo da vam kažem nešto... Osim svojih navijača, Hajduk ima ogroman broj navijača i u Liverpoolu. Svi igrači i navijači Liverpoola navijaju za Hajduk protiv Evertona! Da sad napravite anketu u svlačionici Liverpoola, svi bi uglas kazali: ‘Idemo, Hajduk!’ Vjerujem da ne trebam objašnjavati zašto, zar ne?

Naravno da ne morate... Nego kakav je Everton?

- Evo, startali su pobjedom nad Stokeom, dobro su krenuli. Everton je jako dobar, Hajduku će biti jako, jako teško. Uložili su mnogo novaca, doveli su Rooneyja, koji je eto, odmah riješio utakmicu. Priča se i piše o Sigurdssonu... Ma, što pričati, radi se o sjajnoj momčadi. Everton respektiraju svi u Engleskoj. Jasno je da su oni veliki favoriti u sudaru s Hajdukom, ali u nogometu se nikad ne zna. Jedan kontranapad uvijek može biti dovoljan za pobjedu. Kad govorimo o Evertonu, pa oni su favorit za osvajanje Europske lige, a na samo protiv Hajduka. Međutim, ne treba otpisivati Splićane, to nikako. Morat će biti čvrsti, svake minute držati se skupa. Nisam trener, naravno, ali jasno mi je da se Hajduk mora čvrsto braniti i uhvatiti koju kontricu..

Lovren objašnjava zašto bi to bila dobra taktika za Hajduk.

- Everton nije momčad koja je naviknula napadati. Oni su više momčad koja čeka, pa onda u tranziciji udari kontrom ili polukontrom. Tako da će protiv Hajduka oni biti u dručkijoj situaciji. Međutim, naravno, kod Evertona kvaliteta pršti na sve strane! No, ja čvrsto vjerujem da ih Hajduk može iznenaditi.

Koliko Evertonu znači povratak Rooneyja?

- Vidjeli ste protiv Stokea.. Rooney je njihovo dijete, njegov dolazak mnogo im znači, ne samo u igračkom, nego i u psihološkom smislu. On godinama igra na vrhunskoj razini, mnogo puta je pokazao kako je u stanju promijeniti tijek utakmice, on je veliki igrač.

Mi smo već u formi

Kod nas se zna provući priča da neka Hajdukova prilika leži u činjenici da je Premiership tek počeo, da klubovi nisu još u onoj pravoj formi? Ima li tu istine?

- Idemo ovako kazati.. Everton malo zna o Hajduku. Čak mislim da kad su izvukli Splićane nisu znali baš ništa. Ne znaju ništa o Hajdukovim igračima, a to bi moglo biti jako dobro za Hajduk, ta činjenica također bi se mogla iskoristiti. Jasno, nije isto kad igraš europsku utakmicu na startu sezone kao Everton sada ili kad igraš tijekom prvenstva, kad si već skroz ‘unutra’, potpuno uigran. Ali s druge strane, može biti dobro jer si svjež, krećeš u sezonu, željan si dokazivanja, hoćeš se napuniti samopouzdanjem. Nema tu nekog pravila. Protiv Stokea se moglo zamijetiti da je Everton čvrst, dobar, da su pripreme dobro odradili. Evo, recimo, mi se u Liverpoolu osjećamo vrhunski, nema veze što je sezona tek počela, trebali smo već imati tri boda, da nije bilo onog nesretnog pogotka Watforda u smiraj utakmice. Mi smo u formi, protiv Hoffenheima u kvalifikacijama za Ligu prvaka biti ćemo pravi. U to ne sumnjam.

Modrić je motor Vatrenih, bez njega bismo bili prepolovljeni

Idemo malo do reprezentacije, uskoro vas očekuju Kosovo i Turska?

- Ha, bit će žestoke borbe. Sjećate se kad smo razgovarali prije gostovanja na Islandu, rekao sam vam da će to biti jedna od težih utakmica. Na kraju nam je presudio manjak koncentracije u zadnjim minutama. Bili smo zbog toga kažnjeni. Sad neki misle da će protiv Kosova biti lako... Ma, možete si misliti da će biti lako. Svaka utakmica je teška, svaka je na nož. Nema lakih. Zato nam nikako neće biti lako, moramo se itekako potruditi da uzmemo bodove.

A onda na - Turke!

- Da, promijenili su izbornika, doveli iskusnog vuka koji je sa Šahtarom nanizao ‘stotine’ trofeja. Lucescua se itekako treba respektirati, čovjek zna kako dišemo, jako nas dobro poznaje. Držim da će ta utakmica protiv Turske biti najteža u kvalifikacijama! Uh, kako će to biti žestok obračun, sve će frcati! Apsolutno, naravno, vjerujem u nas!

Bi li vas protiv Turske zadovoljio samo bod, s obzirom na to da smo si protiv Islanđana zakomplicirali život i put prema Rusiji te da je naglo nastala gužva u vrhu ljestvice?

- Uvijek, baš uvijek treba ići na pobjedu. Ali ako i ne bismo dobili tu utakmicu, bitno jest da je ne izgubimo. Ja čvrsto vjerujem da će Hrvatska biti prava, da ćemo u najvažnijim trenucima biti najbolji, onakvi kakvi smo uvijek bili kad je trebalo. S velikim optimizmom očekujem sljedeće okupljanje, držim da ćemo se svi skupa veseliti.

Luka Modrić je dvojio hoće li se odazvati pozivu Ante Čačića, nakon svih neugodnosti i gadosti koje je doživio od dijela medija i javnosti?

- Kad smo kod toga i ja bih mogao ispričati neku svoju priču, zar ne? Ali neću... Luka Modrić je trebao odlučiti sam, zna on najbolje kako se osjeća. Ne mogu ja govoriti u njegovo ime. Modrić od svih nas ima bezrezervnu podršku, on je dio reprezentacije koji je nenadomjestiv. Luka je onaj dio koji pokreće motor Vatrenih, on ga pali! Bez njega bismo bili prepolovljeni, ostali bismo bez ključa koji pali motor.

To se na sreću neće dogoditi.

Linker
02. svibanj 2024 16:39