Gradski stadion u Varaždinu
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
Nije isto bez navijača

Slikovita izjava i apel iz Varaždina: ‘Nogomet bez gledatelja je kao seks bez ljubavi‘

Predsjednik Stjepan Cvek smatra da treba otvoriti vrata stadiona, sa čime se slaže i trener Samir Toplak
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. svibanj 2020. 19:00

Čak i u HNL-u gdje nikad nismo dovoljno zadovoljni brojem gledatelja, nogomet bez publike i s njom nije isti sport. Pojedine teme o širenju koronavirusa s nekih utakmica Lige prvaka kao Atalanta - Valencia ili Liverpool - Atletico Madrid nemaju nikakve veze s hrvatskom situacijom. Zato ne bi trebalo dugo čekati. Vrata valja otvoriti. A pogorša li se epidemiološka situacija uvijek će biti vremena za reakciju.

- Nama gledatelji trebaju kao potpora, ali i iz financijskih razloga. Do kraja sezone mogli bismo inkasirati pola milijuna kuna. U trenutačnoj krizi, to nije zanemarivo. Sve se mjere mogu poštivati, normalan je život svugdje, gledam kafiće i restorane, isto je kao i prije koronavirusa. Jedino je nogomet ostao zabarikadiran - kazao nam je Stjepan Cvek, predsjednik Varaždina.

Jednako gleda i većina, dezinficijens na ulazu i poštivanje regula, i sve bi trebalo biti u redu. Trenutačno je pravilo da se vani smije okupiti 300 ljudi, po hodogramu od 1. srpnja će to biti 1000. Dakle, toliko bi ih se moglo pustiti na tribine gdje su organizirane navijačke skupine.

- Stadioni su otvoreni i veliki prostori, logično je da se dopusti dolazak gledatelja. Jedino treba kontrolirati veće organizirane navijačke skupine. Svi mi igramo zbog publike. Ljudi su se zaželjeli nogometa. Vjerujem da bi ih puno htjelo doći na stadion - rekao je trener Varaždina Samir Toplak.

image
Samir Toplak
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Za prvo kolo nastavka s Dinamom morat će se strpjeti s praznim tribinama. Kako sada stvari stoje.

- Drago mi je što se život normalizira, što smo sve dobro prebrodili. Sigurno će to biti riješeno. Nema velike opasnosti na stadionima. Nogomet bez publike, što vidimo na Bundesligi je tužan. Odrađivanje posla. Ako se mogu sarkastično izraziti, nogomet bez gledatelja je kao seks bez ljubavi - slikovit je Toplak.

Varaždinci su, inače, već odradili dvije trening-utakmice, obje s Lokomotivom, prvo na Kajzeriji, pa onda i u Kranjčevićevoj. Na kraju je učinak bio podjednak, po jedna pobjeda svakome i po pet postignutih pogodaka na obje strane. Očito su napadi bolje krenuli prema završetku sezone. I dok je realizacija već znana odlika Lokosa, učinak Varaždina ugodno je iznenađenje.
- Unatoč zaključnom rezultatu, nisam nezadovoljan igrom, naprotiv. Još smo jednom protiv snažne Lokomotive bili ‘al pari’. Posebno pak ohrabruje naša igra u prvih 20-ak minuta nastavka u kojima smo dominirali i pogotkom Obregona došli do poravnanja. Na samom kraju, kada smo ostali s igračem manje zbog drugog žutog kartona Senića, nismo izdržali. Ali još jednom imali smo provjeru po mjeri i sada uoči utakmica za bodove krećemo u nadogradnju - podvukao je Toplak.

Poslije ovih susreta isprofiliralo se 15-16 igrača koji su najbliže udarnoj postavi.

- Imamo manje od dva tjedna do dolaska Dinama da obavimo završni ‘glanc’, ne samo za tu utakmicu nego za čitavu završnicu sezone.

Nogometaši Varaždina ovog tjedna vježbaju jednom dnevno. Otpala je najavljena provjera u Beletincu, pa će tako sljedeće subote prvoligaši Gorica i Varaždin na stadionu u Velikoj Gorici imati dvostruku provjeru. Dogovorene su dvije utakmice s različitim sastavima u trajanju po 90 minuta.

Linker
19. svibanj 2024 22:03