Paun Paunović/arhiva/HANZA
PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA

SLUČAJNO OTKRIVENA AFERA KOJA JE ŠOKIRALA SPLIT Gradski novci godinama uplaćivani na račun nepostojećeg kluba, prvi je posumnjao Tommyjev Zoran Mamić

Piše: Vladimir UrukaloObjavljeno: 28. rujan 2018. 13:55

Nova afera "zatresla" je splitsku gradsku vlast, i to kad se otkrilo da je Grad nekoliko godina uplaćivao novac na žiroračun kluba MNK FC Split, a pravo na novčanu potporu Grada imao je klub vrlo sličnog naziva, MNK Split, piše Slobodna Dalmacija.

U oba navedena kluba glavni čovjek je Ivo Zoković, koji je trenutni predsjednik MNK Split te osnivač i predsjednik i kluba MNK FC Split (Ferante Colnago, po nekadašnjem Hajdukovu igraču i dugogodišnjem funkcionaru – op.a.), a ujedno se nalazi i na čelu udruge Zajednica ekipnih športova grada Splita.

Cijelu priču trenutno aktivno "češljaju" policijski istražitelji, a o tome je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća odgovorne u Gradu pitao i vijećnik Pametnog Jakov Prkić.

– Saznanja smo dobili, podnijeli smo kaznenu prijavu i ne mogu dalje komentirati – odgovorio mu je tada pročelnik za društvene djelatnosti Mate Omazić.

Dva kluba, isti predsjednik

Naime, koliko se zasad zna, u gradskoj su upravi svih ovih godina bili uvjereni da se novac, a radi se o oko 300 do 350 tisuća godišnje, uplaćuje klubu MNK Split, čiji je jedan od glavnih sponzora bio i trgovački lanac "Tommy". No, račun koji je dao Zoković zapravo je bio račun njegova kluba MNK FC Split, osnovanog, po podacima registra udruga, u siječnju 2012. godine. MNK Split, pak, puno je stariji i osnovan je 1984. godine.

Prema podacima Splitskog saveza športova, MNK-u Split (koji je u svom nazivu uvijek imao imena glavnih sponzora, pa tako i "Tommyja" – op.a.) je 2017. godine uplaćeno 341 tisuću kuna, godinu dana prije 348 tisuća, u 2015. godini je Grad dao 380 tisuća kuna... Gradskim su se novcem pokrivali troškovi natjecanja – putovanja, smještaj, prehrana sportaša i sličnih izdataka te sufinancirao stručni rad u klubu. Po našim informacijama, radi se o četiri godine, a iznos koji je uplaćen prelazi milijun i 200 tisuća kuna, piše Slobodna.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna, za Zokovićevu sumnjivu rabotu koja je trajala godinama doznalo se sasvim slučajno. Da nešto nije u redu, prvi je shvatio sin vlasnika glavnog sponzora "Tommyja" Zoran Mamić, koji je u klubu koji se danas zove FC Split, kako piše na njihovim službenim internetskim stranicama, sjedio na mjestu dopredsjednika.

Šokantno saznanje

Naime, Mamić je slučajno jednom prilikom naletio na društvo u kojem je bio i Nenad Periš, aktualni predsjednik Splitskog saveza športova, te se razgovaralo o stanju u sportu i o tome kako "Tommy" sponzorira većinu najuspješnijih sportskih klubova u Splitu.

U jednom je trenutku, navodno, Periš rekao da će "Tommyju" biti lakše jer zadnjih godina i Grad uskače s financiranjem malonogometnog kluba. Mamića je to navodno iznenadilo te je kazao da se Grad nije baš pretrgnuo s 30-ak tisuća kuna godišnje, koliko je, ustvari, njemu Zoković prezentirao da dobivaju potpore i za koje je Mamić mlađi mislio da se njima pokrivaju troškovi najma dvorane.

Na to je Periš odgovorio da je svota ipak puno veća te je mlađi Mamić, kad je pouzdano doznao da se radi o deset puta većim iznosima, naprosto "poludio" shvativši da ga je Zoković izigravao i da je na račun imena i ugleda kluba i "Tommyja" zapravo izvlačio novac. Zbog toga se, doznaje Slobodna, odlučio povući iz kluba, o čemu govori i podatak da u imenu kluba nema više imena trgovačkog lanca.

Nema sumnje da se nakon toga priča zakotrljala i prema Banovini. Sam Zoran Mamić potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju da je istraga u tijeku i da ništa ne može komentirati ni govoriti o slučaju. Isto je medijima poručio i Zoković, dodavši kako je uvjeren da će prijava biti odbačena jer osobno nije imao nikakvu financijsku korist.

No, ostaje pitanje kako i zašto svih ovih godina nitko u gradskoj upravi nije shvatio da broj računa koji imaju i na koji uplaćuju novac nije račun kluba MNK Split. Nadajmo se da će policijska istraga dati odgovor na to pitanje.

Linker
06. travanj 2024 12:10