REUTERS/Juan Medina
PIŠE ROBERT MATTEONI

SN ANALIZA VELIKOG FINALA LIGE PRVAKA Klasika protiv nogometng 'rocka' Redsa: Ovo su tri faktora koja bi mogla presuditi pobjednika

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. svibanj 2018. 16:46

Zidaneov Real igra više nogomet, po ukusu zahtjevne mu publike. Ona želi pobjede, ali i atraktivnije nadigravanje. Razmažen je svijet Reala. Zidane, koji je bio perjanica takve filozofije blancosa kao igrač, trudi se pronaći kompromis očite tehničke dominacije sa modernijim zahtjevima (brzina, agresivnost, defenzivna odgovornost).

Zato je ugasio atraktivni BBC trio, pa Ronaldu i Benzemi/Baleu prirodao jednog ofenzivnijeg veznog više, kao Isco (razigraniji) ili Asensio (brži). U 4-4-2 formaciji, nekad klasičnoj (u liniji veznjaka), a nekad u rombu (Isco iza dvije špice), Zidane je pronašao formulu, kojom je lani osvojio prvenstvo i Ligu prvaka te niz rekorda. Tako se drži posjed (Modrić, Kroos, uz Casemira i Isca), lakše učvršćuje defenzivni blok (Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo) te nameće ritam suparniku.

REUTERS/Juan Medina
REUTERS

S dva bočna koji daju dubinu, Marcelo, Carvajal, Real lomi protivnički blok (širi ga i olakšava ubacivanje veznjaka), ali i s brzim tranzicijama te promjenama strana, ovisno o reakciji suparnika. Nametne li taj dril Real gospodari igrom i lomi protivnika.

Čvrsti ritam

Liverpool je rock, bučna glazba i čvrsti ritam, pragmatičan do boli, brz kao rijetko koja momčad. Tipični Klopp, koji je u jednom lakšem nogometu, njemačkom, oduševljavao ritmovima Borussije Dortmund. U Engleskoj, gdje je sve višestruko teže zbog standardno visokih ritmova, Klopp je u Liverpoolu pronašao idealnog partnera da nametne svoju filozofiju igre. Kemija Anfielda i trenera je stopostotna, a prenosi se u istim omjerima i na odnos s momčadi.

Redsi igraju čvrsto u bloku (4 braniča i 3 vezna) i vrebaju čim prije oduzeti loptu suparniku i još brže je distribuirati dvjema strijelama, Salahu i Maneu. Čovjek za vezu dva sektora je Firmino, redatelj moći Liverpoola. Iza njega uletavaju više bočni Mane, a kod Kloppa manje bočni i više druga špica Salah. Kad izgube loptu Redsi idu odmah u presing, pa ta agresija može stvoriti ogroman problem Realu.

Tako dolazimo do točki prijeloma. Statistika ukazuje da od 46 primljenih golova čak pola ih dolazi s Marcelove strane. Zanimljivo je da u tri Zidaneove sezone taj postotak samo raste (28-38-50%). Brazilac puno pridonosi u napadu, jer osim 14 što golova i asistencija, on je sudjelovao u 23 od 76 golova. Daje to naslutiti kako Zidane možda svjesno dopušta Marcelu više slobode za naprijed, nastojeći kompenzirati rizik stoperima i veznjacima. No, u ovoj utakmici bilo bi pogubno ako Marcelo nastavi istim ritmom, jer je baš Klopp kazao da je Brazilac istovremeno slabija karika obrane, ali i forte napada Reala.

Eto, na toj točki može se lomiti utakmica. Klopp će napasti bokove dijelom jer tamo ima svoje najmoćnije adute, a dijelom i da bi spriječio Carvajala i Marcela da pridonose napadu. Bez tog doprinosa veza Reala ima problema u razvijanju igre. Ne bi čudilo ako Klopp odluči blokirati Modrića, jer bi time zakomplicirao izlaz blancosa iz obrane, gradnju igre i snabdijevanje napadača.

Brzina napadača Liverpoola veliki je ispit i problem za obranu Reala. Bit će zahtjevno i odgovoriti agresivnosti suparnika. Klopp je više puta s Borussijom pokazao kako se limitira tehnička raskoš Reala. S druge strane, ta tehnička kvaliteta veznih igrača, ali i posljednje linije Reala, može u sinergiji s moćnim napadačima, budu li kompaktni, stvoriti velike teškoće poroznoj obrani Liverpoola. Ona se smatra mekim tkivom pogotovo u sredini. Dakle, Real će morati imati posjed da bi prvo blokirao visoki ritam Redsa, a onda tehničkim vrlinama graditi napade na postavljenu obranu suparnika, koja zna patiti od dekoncentracija.

Iskustvo i pobjednički mentalitet ili entuzijazam i energija povratnika u elitno finale? Tko nametne svoju ideju igre, taj će biti puno bliže da iskoristi svoje meč lopte.

Tri faktora koja bi mogla odlučiti pobjednika

1. ISKORIŠTAVANJE PRIGODA

Finale ovakvog tipa je gotovo uvijek uravnoteženo natjecanje. Zbog visoke koncentracije malo je pogrešaka, nema niti puno rizika, pa postaje presudno tko će u onim minimalnim dozama propusta i posljedičnim šansi biti efikasniji. Upravo zato su Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah dva kandidata za naslovne uloge finala, s obzirom na čudesne im brojke.

2. REALOVI BLOKOVI

Ima kadar ogromne kvalitete, ali forte ovog Reala je igra bočnih igrača. U dobru i zlu, Marcelo i Carvajal imaju veliku važnost. Već zbog toga što moraju zaustavljati dva moćna suparnika, Salaha i Manea, potom i zbog njihova doprinosa ofenzivnoj moći blancosa. Koliko će Marcelo kompenzirati svoje slabosti u defenzivi, više dvojbene nego Carvajalove, toliko bi Real mogao biti bliži uspjehu.

3. SUPER BRZINA REDSA

Nema trenutačno brže momčadi u svijetu nogometa od Liverpoola. Ritam diktiraju Salah, Mane i Firmino, za koje je izmjereno da napadu momčadi s Anfield Roada donose senzacionalnih 35 km/h. Kloppova doktrina je brza (polu)kontra i visoki agresivni presing. Nametne li tu igru blancosima, Liverpool ima doista veliku šansu unerediti Realov defenzivni blok.

Linker
07. svibanj 2024 06:08