Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
PLASMAN U PLAYOFF JE IMPERATIV

SOUDANI I FERNANDES - DINAMOV DVOJAC KOJI MORA RIJEŠITI PROLAZ PROTIV NORVEŽANA U redovima Modrih nitko niti ne razmišlja o najcrnjem scenariju

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. kolovoz 2017. 15:13

Benković i Moro riješili su Istru. Moro je dodao gol u Osijeku i spasio stvar. Njihova su četiri boda od ovih sedam u HNL-u, ostala su tri protiv Cibalije. U Europi su zabili Hodžić i Fernandes, pa možemo reći da HNL rješavaju domaći, a Europu stranci. Dakle, večeras će u Norveškoj Soudani i Fernandes biti glavni aduti Marija Cvitanovića. Od njih se očekuje da presude, da Modre dovedu do iduće razine. Ne samo dotle već i dalje, ali za početak...

Preostala tri hrvatska kluba u Europi zadnjih su dana podizala atmosferu, najavljivala pune stadione, Dinamo je, nekako, ostao izvan te priče. Modri su, zapravo, jedini favoriti, nekako se podrazumijeva da će proći, pogotovo nakon prednosti iz prvog dvoboja. Međutim, tko može reći da ih čeka lagana utakmica, Norvežani i njihov mentalitet neće se predati tek tako. Ali, sigurno, Odds nema toliko pojedinaca koji mogu riješiti dvoboj koliko ih ima Dinamo. Dobitni se potez očekuje od Ante Ćorića, od Nikole More, ali prije svih od Juniora i Soudanija. Zar momčad koja ima toliko kvalitetnih igrača može ispasti iz Europe?

Dosad su Soudani i Fernandes zajedno zabili 20 golova u europskim dvobojima. Igra Dinama ove je sezone uglavnom i temeljena na njihovoj inspiraciji, u Skienu moraju napisati novu epizodu svog serijala u modrom dresu. U Salzburgu su lani sami donijeli Ligu prvaka, kada nikome nije išlo, njih su dvojica presudila Austrijancima. Pa mogu onda i Oddsu.

- Ostao sam u Dinamu jer želim napraviti još jedan iskorak. Vjerujem da možemo igrati proljeće u Europi - kazao nam je nedavno Junior Fernandes, a i Soudani je tip kojemu ne nedostaje motivacije.

- Želim da u Europi što dulje trajemo, a i da vratimo naslov prvaka u svoje vitrine!

Imali su u Maksimiru protiv Norvežana dosta prilika, samo jedna u Skienu mogla bi biti dovoljna za prolazak. I mir.

Inače, Modri sa Skandinavijom nisu baš najbolje srasli. Još 2004. odigrali su s Elfsborgom 0:0 za prvi ulazak u skupine Europske lige, potom su svladali Helsinki, sjećamo se Malmöa, pobijedili su u Aalborgu, a onda ispali u Zagrebu. Na sve to stigao je Molde i ona nevjerojatna utakmica u uzvratu. Od 0:3 do 3:3 i hvatanja za glavu. Nitko ne zna što nosi ovo gostovanje, umjetna trava i 25 stupnjeva manje no što je u Zagrebu, sve su to stvari koje mogu presuditi. Ali kad se sve razluči - Dinamo je bolji.

Svaki put kad čujemo riječi pesimista (jesu li možda i realisti?) da će Dinamo u Norveškoj završiti svoju europsku priču, sjetimo se, prije svih, baš tog dvojca - Soudani i Fernandes. Oni su Cvitanovićev zalog za optimizam, za njih protivnici nemaju rješenja, sve ovisi o njihovoj inspiraciji. Kad bi Cvitanović prizivao nečija imena, to bi bila njihova.

- Motiviran sam za ovo što slijedi u Dinamu, moj je čitav fokus na ovom klubu i svemu što nas čeka - rekao je nedavno Fernandes.

Puno toga u Dinamovoj igri fokusirano je na ono što će napraviti njih dvojica, pa, neka večeras riješe Odds. Iako, nema problema ni ako to učine Ćorić, Benković ili Moro. Kad sve to stavite na papir, zar Dinamo stvarno mora strepiti od prolaska? Mladi su dosad rješavali HNL, neka najveće zvijezde riješe Europu. Pa u petak zajedno čekaju ždrijeb.

Treba li uopće naglašavati što bi za Dinamo značilo ispadanje u Europi u ovoj fazi? Nitko o tome ni ne razmišlja; u Skienu bi Modri morali slaviti, a jedan od njih dvojice donijeti taj veliki, dugoročni mir.

- Obrana počinje iz napada - poručio je Mario Cvitanović.

Istina. Ali ako večeras zabije gol, Dinamo će vjerojatno proći. Cilj je ne primiti, ali ako zabije...

Soudani i Fernandes. To je dvojac koji definitivno mora odraditi najveći dio posla.

Linker
17. svibanj 2024 07:16