Lovro Majer

 TOM DUBRAVEC Cropix
TAKTIČKA ZAMKA

A da protiv Brazila probamo s Majerom ili Pašalićem i s Modrićem na drugačijoj poziciji!? Ima logike...

Kako se oduprijeti timu koja ima senzacionalnu brzinu na krilima, a u sredini genijalnog Neymara?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. prosinac 2022. 11:36

Neovisno kako će završiti dvoboj s Brazilom, ova Hrvatska je ispunila mundijalsku misiju povijesnim okvirom. Treći najbolji rezultat od postojanja reprezentacije i po prvi put potvrda turnirskog kontinuiteta (dva izdanja za redom) među elitom. Od svih četvrtfinalista, jedini pravi fenomen Mundijala je Hrvatska.

U odnosu na Rusiju 2018., kada smo tretirani nevjerojatnom nogometnom snagom u zajednici od 4,28 milijuna stanovnika, na Brazil stižemo još manji, s 3,88 milijuna ljudi. Maroko, koji ima nemjerljivo veću bazu, 38 milijuna ljudi, ne samo da nema rezultate kao Hrvatska, nego je neusporediv i po kontinuitetu nastupanja na Mundijalu.

Zbog svega ovo četvrtfinale je potvrda onog što je najteže, pogotovo za male stvarnosti kao naša, a to je kontinuirana pripadnost elitnim reprezentativnim razredima. Jer mala Hrvatska bila je u finalu prije četiri godine, ali se nije ispuhala kao neki drugi u takvim slučajevima (recimo Belgija), nego se odmah potvrdila ulaskom među osam. Kapa dolje igračima i treneru...

Brazil je najuvjerljiviji

Nakon ovog nužnog statusnog uvoda možemo se nešto malo pozabaviti taktičkom pričom. Iako je ona definirana svim parametrima dvije selekcije tijekom Mundijala. Brazil je najuvjerljiviji po igri, fizički je impresivan, ima najširi igrački fond Top kvalitete te žive sjajnu atmosferu i samopouzdanje. Hrvatska je dobra, natjecateljski bolja nego impresije o igri. Ono što nam manjka u odnosu na Rusiju je napadačka težina, prije svega fizička. S Mandžukićem i Rebićem bila je to druga razina moći. No, dobro, ovdje je najbolje što Hrvatska može imati i tako se treba postaviti.

image

Thiago Silva zapovijeda brazilskom obranom

NELSON ALMEIDA Afp

Brazil će igrati po svome. Načelni 4-2-3-1 koji je praktično 4-1-4-1, a u kojem od pet prednjih igrača praktično četvorica su napadači. Vinicius i Raphinha na boku, Neymar i Richarlison u centrali, do njih Paqueta, iza kao korekcija Casemiro. Povratno će juriti Vinicius, donekle Raphinha, a povlačiti se i Paqueta, dok Neymar i Richarlison ostaju “gore”. U obrani imaju izvrsnog Alissona na golu, dva stopera iskustva (Thiago Silva) i moći (Marquinhos), a na bokovima se krpaju. Ako nema Alex Sandra lijevo, tamo seli Danilo, a stoper Militao ide desno. Oboje su čvrsti momci, snažni, ali skloni dekoncentraciji i neočekivanim kiksovima. Prema naprijed su prilično suzdržani.

Kako se oduprijeti momčadi koja ima senzacionalnu brzinu i probojnost na krilima, a u sredini ima genijalnog Neymara i tehnički odličnog Paquetu? Navelo se puno teorija, do detalja drugačijih pogleda, ali suština je jednostavn(ij)a. Hrvatska se ne smije previše otvarati i stihijski napasti. Brazil jedva čeka kontru jer imaju brzance i znalce u napadu.

Vatreni moraju duplirati bokove i zgusnuti sredinu da bi usporili i lakše blokirali igru Brazila. Osim imperativnog 100 % fokusa, bez prava na taktičku nesmotrenost (puštanje svog igrača), s obveznim agresivnim markiranjem protivnika, bilo bi jako važno što više držati posjed lopte i kroz pas vrebati ključnu okomicu za šansu. Brazil nije revan u agresivi na sredini. Ukoliko bude dovoljno energije kod naših pogotovo veznjaka, kontrola lopte (igre) mogla bi biti faktor u našu korist...

Dalić jedini zna

Naravno sve je to samo teorija, jer Brazil je moćan, a taj Vinicius može stvoriti šanse praktično ni iz čega, zalutale duge odbijene lopte ili bijega sa svoje polovice.

Možda bi u nekoj logici stvari Vatrenima bila bolja formacija 4-4-2 (4-4-1-1), s kojom se lakše pokriju prostori, pogotovo na boku, a i skladno se može podignuti težište igre prema naprijed kad imamo posjed. Možda bi logično bilo imati jednog veznog (Majer, Pašalić) više uz Brozovića i Kovačića, a da Modrić bude više (iza prvog napadača) između linija. Možda, možda. Samo Dalić zna kako su igrači energetski i što mogu objektivno odraditi. Zato ne vjerujemo da će bitno mijenjati postavu i taktičke postavke.

image

Luka Modrić

JACK GUEZ Afp

Ono što je sigurno to je da će Vatreni odigrati do daske, koliko objektivno mogu i potvrditi da su zasluženo izborili privilegij igranja četvrtfinala i takvu pozornicu s prvim favoritom Mundijala. Hrvatska pripada eliti, to je već izboreno. Sve ostalo je super bonus.

Modrić četvrti put protiv Brazila

Brazil kao vremeplov njegovih 16 godina za Hrvatsku. Prvi put na Mundijalu 2006. godine u Njemačkoj, sjedio je na klupi. Drugi put na Mundijalu 2014. u Brazilu bio je (umorni) protagonist. Treći put slijedi na Mundijalu 2022. u Kataru, slijedi mu i 160. nastup za Vatrene.

Jedina prijateljska prije Rusije, odigrao je 58 minuta, izašao, a bilo je do tada 0:0, potom 0:2. Znači pravi poraz mu je u Brazilu, gdje je stigao iscrpljen od Realove sezone i pohoda na prvu mu europsku titulu.

Svakih osam godina Brazil na Mundijalu. Nikad jači Brazil u njegovoj eri, na koji Modrić stiže s teretom četiri pune utakmice u 12 dana. Neovisno o tome dat će svoj maksimum. Za Hrvatsku je, pogotovo u ovako glamur dvobojima, njegovo prisustvo važno koliko i učinak.

Svi se igrači bolje i sigurnije osjećaju dok je u igri. U ovom dvoboju oni će svi morati pomoći Modriću da bi on izvukao energiju da pomogne njima. Nadamo se da neće, ali moguće je da će to biti posljednja mundijalska utakmica fantastičnog igrača, besmrtnog i po naslovu najboljeg pojedinca Rusije 2018. godine.

Ako bude završni čin, onda je prigodan okvir peterostruki svjetski šampion. Modrić je klasa te kategorije i nadamo se da će i ovaj put ostaviti dubok trag u odjecima još jedne (mu) povijesno velike utakmice.

Kako na Brazil

NO STRES

Sve je u prognozi na strani suparnika. Vatreni su već napravili izvanredan doseg. Ovo im je velika nagrada, ali i još jedna prilika da demonstriraju zašto ih po talentu za igru uspoređuju s Brazilom. Bez stresa i grča.

KOMPAKTNI BLOK

Nadigravati se s ovim strojem nije uputno. Ali igrati da. Što znači da se treba kompaktno zgusnuti u defenzivni blok, umiriti igru i koliko suparnik dopusti proigrati neku kontru. Dok je nula, vrijeme radi za Hrvatsku.

VATRENO SRCE

Iznova su potvrdili i na ovom Mundijalu da daju sve od sebe za vatreni dres i sve ono što znači našim ljudima. To je ono što se očekuje i s Brazilom, da pruže maksimum bez obzira na rezultat. Koji će biti posljedica i suparničke, a ne samo naše igre.

Linker
06. svibanj 2024 00:30