PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp
GAUČOSI U EUFORIJI

Argentinci se još nisu oporavili od šokova, slave svoje junake, ali o Hrvatskoj još uvijek niti riječi

Gotovo da smo razočarani slabim argentinskim interesom za reprezentaciju Hrvatske
Piše: JL.Objavljeno: 10. prosinac 2022. 10:17

Argentinski mediji slave svoje nogometne junake. Leo Messi zaposjeo je sve naslovnice. Nešto manje zastupljen je i vratar Emiliano Martinez. Dominiraju fotografije navijačke sreće. Euforija se provlači kao lajt-motiv...

Spominje se dakako i polufinalna utakmica s Hrvatskom. No, detaljnijih informacija o Modriću, Livakoviću, Perišiću, Juranoviću... gotovo i nema. Tek konstatacija, na razini agencijskog izvješća, da je Hrvatska zaustavila san brazilskih navijača kako će u Kataru proslaviti šesti naslov svjetskih prvaka. Najtiražniji argentinski dnevnik – Clarin ističe da je Argentina nakon osam godina ponovno izborila plasman u polufinale Svjetskog prvenstva, gdje ju čeka reprezentacija Hrvatske – brazilski krvnik!

U izvješćima argentinskih izvjestitelja iz Katara nema zluradosti zbog eliminacije najvećeg rivala. Tek hladna konstatacija o velikom iznenađenju, jer se Brazil smatrao ultimativnim favoritom za svjetski naslov. Spominje se i kratka izjava Messija o Hrvatskoj, kao "respektabilnom protivniku, koji se hrabro suprotstavio Brazilcima i zasluženo plasirao u polufinale".

Prevladava dojam da su argentinski mediji posve nespremni dočekali Hrvatsku kao suparnika u katarskom polufinalu. Cronica (jedan od najtiražnijih argentinskih tabloida) ima tekst u kojemu tretira odnos Neymara i Messija, dugogodišnjih suigrača (još iz dana kada su dijelili svlačionicu Barcelone).

Isti medij gotovo suosjećajno doživljava i sudbinu brazilskog izbornika Titea, koji se porazom od Hrvatske oprostio od Svjetskog prvenstva, ali i prestižne funkcije. Argentincima su u fokusu zanimanja – Angel di Maria, važan igrač njihove momčadi, koji je protiv Nizozemske (zbog nespremnosti) odigrao tek posljednjih desetak minuta, te spoznaja da su ostali bez dvojice suspendiranih igrača (Marcos Acuña i Gonzalo Montiel).

Gotovo da smo razočarani slabim argentinskim interesom za reprezentaciju Hrvatske. Barem za sada (dan nakon utakmice)... Mada je i poprilično izvjesno da igra naše momčadi ne odgovara argentinskom mentalitetu. Očekivali su Brazil, zvijezde i spektakl, eksplozivan i atraktivan nogomet. A dobili su "dosadnog" protivnika koji ljubomorno čuva loptu i diktira vlastiti ritam igre, poprilično stran južnoameričkom poimanju nogometa.

Linker
18. svibanj 2024 16:14