MANAN VATSYAYANA Afp
ĆIRIN PLAN ZA FINALE

‘Argentincima bih poslao poruku: Tko ste vi, zar mislite da ćete dobiti s ostarjelim Messijem!?‘

‘Treba ih uvući u sukob, temperamentni su, lako planu i tada gube fokus i taktičku disciplinu!‘
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. prosinac 2022. 11:56

Jesu, sine, produžili su mi život i hvala im na tome, premda sam ga ja odmah skratio. Ovakvoj veličanstvenoj pobjedi morao sam nazdraviti nekim alkoholom, tako da se sada ne osjećam dobro. Ali što ćeš, rak je ionako metastazirao na jetra, javlja se u subotu Ćiro Blažević kroz mješavinu kašlja i suza radosnica.

Dežurni optimist kada igra reprezentacija, Ćiro nazionale priznaje da je uoči Brazila imao loš predosjećaj.

- Da budem iskren, taj plan da ćemo ih mi sje*** nije mi izgledao realno. Trebaš ti zabiti gol Brazilu, ali kako se utakmica razvijala, rastao je i moj optimizam. Hrvatska je dorasla najvećim mogućim iskušenjima, i to nije fraza. Za Dalića i ovu grupu mladića ne postoje granice. Pobjeđujemo, rješavamo komplekse svih malih naroda pod nebeskom kapom, a tako smo sićušni da nas mikroskopom traže na karti. Cijeli život slušam: tko su ovi, gdje su oni, što tu rade? Valjda ste nakon ovog shvatili.

Dalić i Modrić očito imaju i malo ambiciozniji plan. Jesmo li zaista toliko ludi da ćemo nakon bronce i srebra uzeti i zlato?

- Nisi ti lud, iako sad riskiraš da ispadneš budala. Kako možeš jednog provjerenog nogometnog stručnjaka pitati za prognozu? Bio bih šarlatan da ti kažem kako ćemo osvojiti zlato. I osim toga, ne bih bio vjerodostojan, jer već sam ti rekao - nisam vjerovao da prolazimo Brazil. Izbaciti Brazil sa Svjetskog prvenstva, znaš li ti kakva je to referenca. To graniči s čudom, ali Hrvatska očito može činiti čuda.

image

Miroslav Ćiro Blažević

VLADO KOS/CROPIX

Kako bi Ćiro pripremao momčad za Argentinu? Reprizirajući video one 3-0 pobjede iz Rusije ili...

- Znaš da me uz Dalića veže odnos oca i sina. Volim ga i poštujem, njemu ne trebaju moje sugestije, ali kada me već pitaš... Da sam izbornik, ne bih se zamarao tom utakmicom iz Rusije nego bih Argentincima poslao poruku - tko ste vi, zar stvarno mislite da ćete nas zaustaviti s ostarjelim Messijem? Nemate šanse! Igrao bih proračunato na tu kartu, jer u argentinskom karakteru prepoznajem tu konfliktnu žicu. Treba ih uvući u sukob, temperamentni su, lako planu i tada na terenu gube fokus i taktičku disciplinu.

Ima li Dalić prostora za još neko iznenađenje u polufinalu? Protiv Brazilaca nas je golom spasio Petković, a izvedbom frapirao Juranović.

- Aferim, rekli bi u Bosni. Čestitam ti Juranoviću jer si me demantirao i odigrao veliku utakmicu. Beskompromisan, žestok, svoj. Pokazao je da je moderan branič koji može egzistirati u najjačoj svjetskoj konkurenciji. A aduta u Dalićevom talonu očito ne fali. Protiv Japana nas je spašavao Livaković, a gol Brazilcima stigao je nakon suradnje Dinamova tandema Oršić - Petković.

Razgovaramo uoči subotnjih četvrtfinala, ali ne znajući ishode, lako se složimo da su Francuzi najpametnija oklada za finalista SP-a.

- Oni su favoriti. Deschamps je bio moj igrač u Nantesu, i uvijek me izdvaja kao najzaslužnijeg za afirmaciju hrvatske reprezentacije, ali poručio sam mu nedavno - "Didi, tvoj ti učitelj zahvaljuje na komplimentima i usput kaže: gotovo je frajeru, Hrvatska će ti pokvariti planove!"

Linker
20. travanj 2024 16:31