BORIS KOVACEV/CROPIX
‘HRVATSKA JE ŽELJEZNA!‘

Argentinski insajderi: Zbog njihove veze mijenjamo taktiku. Ovo je strategija za pobjedu!

‘Znate li čuvenu rečenicu Johanna Cruyffa? Hrvatski tercet u sredini te riječi savršeno razumije...‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 12. prosinac 2022. 06:06

Argentinski portal La Red analizirao je igru hrvatske reprezentacije uoči polufinala Svjetskog prvenstva. Kažu, nisu očekivali da će se morati suprotstaviti Vatrenima pored onakvog Brazila, svjesni su svih opasnosti iz redova Dalićevih izabranika i sigurni da će Argentina napraviti nekoliko promjena u formaciji u odnosu na četvrtfinale i utakmicu s Nizozemskom.

"Malo tko je mislio da će Hrvatska eliminirati Brazil, velikog favorita za trijumf na SP-u, ali željezna momčad je preživjela, nogomet piše i takve priče. Kada je Neymar zabio, hrvatski horizont bio je mračan, sve dok Bruno Petković nije odveo dvoboj na penale", kratko su se osvrnuli na događanja iz četvrtfinala, ona koja su Hrvate dovela do dvoboja s Lionelom Messijem i društvom.

Naravno, kada se govori o Vatrenima, ne može se izbjeći referenca na naš vezni red, po mnogima najjači u Kataru. La Red ga je opisao kratko i jasno, prisjetivši se nezaboravnog govora pokojne nogometne legende.

"Johan Cruyff jednom je rekao: ‘Jednostavno je igrati nogomet, ali najteža stvar na svijetu je igrati jednostavan nogomet‘. Brozović, Modrić i Kovačić savršeno razumiju tu Nizozemčevu frazu. Vezni red Dalićev je dijamant i proizvodi najveće vrline u nogometu Hrvata", stoji u analizi.

image
Kieran Mcmanus/shutterstock

Govoreći o igri Hrvatske, Dominika Livakovića su opisali kao "senzacionalnog vratara koji je pobjesnio na ovom turniru", a Joško Gvardiol "najveći je bedem u obrani, premda mu je tek 20 godina".

"Hrvatska se ne ističe vertikalnim nogometom, ali mirnoća veznjaka gradi njihove šanse. Naša obrana mora biti široko postavljena da bi se izbjegla prelijevanja i ubačaji kojima protivnici traže centarfora ili završavaju akcije", prosudili su.

Argentina je protiv Nizozemaca igrala u inačici 5-3-2, tako je stajalo na ekranu, ali na terenu je to više izgledalo kao 3-5-2, dakle s podignutim bekovima posvećenima prvenstveno napadačkim zadaćama, kako moderan nogomet nerijetko nalaže. No, analitičari La Reda uvjereni su da to neće biti slučaj i protiv Hrvatske.

Tvrde da je ključ cijele utakmice upravo u veznom redu i zato kažu da će se izbornik Scaloni "sigurno vratiti na staru formaciju 4-3-3 da bi izjednačio broj igrača u veznom redu i preuzeo kontrolu posjeda".

I drugi argentinski list, Ole, pozabavio se temom formacije. Njihovi reporteri bili su na treningu reprezentacije u nedjelju, to je pretposljednji argentinska trening uoči polufinala. Kažu da je Scaloni isprobavao tri različite formacije, uz već spomenute to je još 4-4-2, te navode da ona ovisi o tome hoće li Di Maria i De Paul startati. Ako hoće, tada bi Argentina trebala igrati s četvoricom braniča.

"Angel di Maria radio je uz suigrače, a De Paul je odradio umjereni trening da se ne bi preforsirao. Pozitivna vijest je da se ozljeda mišića u De Paulovom slučaju nije pogoršala, stoga su velike šanse da zaigra u početnom sastavu. Izgleda bolje nego kada je stigao na dvoboj s Nizozemskom. Upitan je Papu Gomez, koji se još uvijek oporavlja od ozljede gležnja ", stoji u tekstu Ole-a.

Linker
08. svibanj 2024 02:37