MICHAEL ZEMANEK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Michael Zemanek/shutterstock Editorial/profimedia
GAŠENJE POŽARA

Belgijci pronašli su recept za rušenje Vatrenih: ‘Zatvorite ih sve u sobu s deset boca votke...‘

‘Nije dobro da igrači upiru prstom jedni u druge, traženje "Pedra" nikad nije dobra ideja‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. studeni 2022. 10:55

Atmosfera u kojoj nogometaši Belgije dočekuju odlučujuću utakmicu protiv Hrvatske sve je samo ne optimistična. "Zlatnoj generaciji" belgijskog nogometa prijeti samo da se sa scene povuče lošim rezultatom, nego i u svađama najvećih zvijezda. Očito u pokušaju "gašenja požara" iznenada je odlučeno kako će umjesto najavljenih Yannicka Carrasca i Arthura Theatea u utorak pred novinare izaći kapetan i njegov zamjenik, Eden Hazard i Jan Vertonghen.

Uoči utakmice koja je za "Crvene vragove" biti li ne biti najviše je briga oko najveće zvijezde momčadi Kevina de Bruynea koji je frustriran svojim suigračima u reprezentaciji i nezadovoljan u toj mjeri da se i ne trudi to skriti ni u javnim istupima. A na koncu se svojevoljno izolirao. Uoči utakmice protiv Maroka dok je Romelu Lukaku u krugu držao motivacijski govor momčadi, jedan od najboljih nogometaša svijeta jedini nije bio sa suigračima.

Belgijski dnevni list Belang van Limburg dosjetio se orginalnog riješenja. "Zatvorite igrače u sobu s deset boci votke", sugerirali su u naslovu izborniku Martinezu kako da iznova izgradi momčadski duh uoči ogleda s Hrvatskom. Kontaktirali su i sportskog psihologa Jefa Brouwersa koji je u svakodnevnoj vezi s Martinezom. Njegov prijedlog je izlaska iz krize je grupni razgovor na kojem bi igrači jedan drugom u lice rekli sve što ih muči i tako sve nesuglasice izveli na čistac.

- Igrači moraju progovoriti o onome što ih muči. Predložio sam stoga Martinezu grupni razgovor jer mislim da je to jedini način da se izvučemo iz ove situacije - kaže psiholog.

Izvor frustracija unutar momčadi našao je u odnosu kojeg je belgijski nogometaši imaju u javnosti.

- Nije dobro da igrači upiru prstom jedni u druge, traženje "Pedra" nikad nije dobra ideja. Ne pomaže što pobjede izostaju. To vodi u negativu. Zašto onaj drugi igra loše? Ako tako razmišljaš, bit će ti još gore. Između Svjetskog prvenstva u Rusiji i Kataru puno sam puta pročitao kako su naši igrači prestari i kako je vrijeme za nove, perspektivne mladiće. Odnos medija prema reprezentaciji već dulje vrijeme nije pošten, a tako se sije razdor u momčadi. Naravno, na igračima je da pokažu strast, upornost i timski rad. Godine ne igraju ulogu, gledam Modrića, njemu je 37 godina i nije prestar da zablista.

Korak prema pomirbi unutar grupe napravljen je nakon poraza od Maroka. U kampu reprezentacije organiziran je obiteljski dan, nogometaši su napokon uz roštilj dobili malo vremena sa suprugama, djevojkama i djecom. Isprva je svatko sjedio za svojim stolom, ali kako je vrijeme odmicalo tako su se grupice sve više miješale.

- Nadam se da je to igračima dalo novu energiju - kazao je Martinez.


Nikola Jurčević je gostovao u novom Mundocastu, a s njim smo razgovarali o tome tko bi trebao startati u napadu Vatrenih ako Livaja ne bude spreman; o potezima koje Dragan Stojković nije vukao na utakmici između Srbije i Kameruna; o ‘nuklearnoj utakmici‘ između Irana i SAD-a; kao i o drugim pričama sa SP-a. Pogledajte novi Mundocast:

Linker
16. travanj 2024 20:51