Vanja Milinković-Savic drži Granita Xhaku 

 MANAN VATSYAYANA Afp
PROVOKACIJA ILI?

Bijes u Srbiji zbog poteza Granita Xhake! Ovo je dres koji je podigao prašinu: ‘Rekao sam da ću ga nositi...‘

Neki će reći da se radi o pomno osmišljenoj provokaciji, a glavni lik ove priče to demantira
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. prosinac 2022. 08:21

U međunarodnoj zrakoplovnoj luci u Dohi, tijekom ove subote oglasit će se na razglasu, na engleskom jeziku dakako sljedeća objava...

- "Mole se svi putnici na letu QR 287 za Beograd da se upute prema izlazu 28".

Tako završava epizoda "Srbija na putu prema naslovu svjetskog prvaka". Švicarci su naime u petak navečer, sasvim zasluženo jer su kvalitetniji sastav i s puno više usredotočenosti na nogomet, odnosno sport u cjelini, pobijedili izabranu vrstu Srbije 3:2. Rezultat kojim su sebi osigurali prolazak daljem u osminu finala, a jednom hotelu u Dohi u kojem su bili smješteni srpski nogometaši, malo ispraznili kapacitete. Kako bi mogli primiti recimo navijače iz drugih država čije reprezentacije igraju bolji nogomet, te su još uvijek na Svjetskom prvenstvu.

Sama završnica utakmice, posljednje minute u kojima je već bio izgledan ovakav epilog, protekla je u solidno napetoj atmosferi, punoj iskričavosti, naguravanja na rubu fizičkog sukoba između igrača, psovkama, nekulturnom i nesportskom ponašanju. Dosta predvidljivo. Utakmica Švicarska - Srbija označena je kao susret "visokog rizika", naveli bi recimo u našem MUP-u, još i prije samog početka. Ona ima svoju povijest. Seže primarno u 2018. i prethodno SP u Rusiji kada je i opet baš Švicarska poslala Srbe doma. No, nije niti to poanta, već ona famozna slika kada je Xherdan Shaqiri, najbolji švicarski napadač nakon gola Srbima prije 4 godine, u proslavi pogotka isprepleo ruke i prste simbolizirajući let orla. On je pak, mislimo na orla, simbol ili sastavni dio albanskog državnog stijega. Shaqiri je jasno, vidljivo po prezimenu ne baš stari Švicarac čiji je djed imao siranu u okolici Lausanne u 18. stoljeću, već igrač rodom s Kosova, iz Gnjilana. Srbe je tobože taj orao silno uvrijedio, što je paradoksalno jer njihova reprezentacija ima nadimak - Orlovi!? U konačnici, i Srbi na svojoj zastavi imaju simbol ove velike ptice. Svima je jasno što je Srbe zaboljelo tada. To što im je gol dao Albanac. Što je najbolje, Shaqiri im je to i opet učinio četiri godine kasnije, odnosno sada u Dohi. Nije mahao rukama, ali jest dao gol, za 1:0.

Međutim, sada su Srbi pronašli drugog Albanca u Švicarskoj koji ih navodno vrijeđa. To je kapetan Granit Xhaka. Ovaj, osim što se zamalo potukao s nekolicinom Srba pred kraj utakmice u međusobnom naguravanju s izrazito agresivnim i potpuno na sport dekoncentriranim Aleksandrom Mitrovićem, nakon utakmice odjenuo majicu koja je Srbe "dignula na noge". Xhaka je naime odjenuo dres s prezimenom Jashari. Riječ je o reprezentativnom dresu mladića, 20-godišnjeg Ardona Jasharija, igrača Luzerna koji je dosad za Švicarsku nastupio samo jednom. U rujnu ove godine. U čemu je "kvaka"? Za Albance prezime Jashari ima posebno značenje.

Adem Jashari je kosovski, ali i albanski nacionalni junak. Ima poprsje u Tirani, a posmrtno mu je dodijeljeno najviše odlikovanje Republike Kosovo. Adem Jashari je jedan od utemeljitelja Oslobodilačke vojske Kosova koja se odupirala srbijanskoj represiji na Kosovu krajem ‘90-tih godina. Njega su u njegovoj kući na Kosovu, u proljeće 1998. zvjerski ubili srbijanski vojnici, ali ne samo njega već 56 članova obitelji, uključujući 18 žena i 10 djece. Eklatantan primjer ratnog zločina i etničkog čišćenja. Stoga je Jashari za jedne junak, za druge terorist, te shodno tomu stalni izvor polemika i trvenja između dva naroda. Srbi su danas Xhakino odijevanje Jasharijevog dresa doživjeli kao provokaciju.

Oglasio se Xhaka

- Nema u tome nikakve političke pozadine. Ardon je dio naše momčadi i provodimo puno vremena zajedno. Rekao sam mu da ću nositi njegov dres ako pobijedimo, izjavio je Xhaka prema pisanju Yahoo!sporta

Inače, na samoj je utakmici službeni spiker na stadionu upozoravao gledatelje na suzdržavanje od neprimjerenog ponašanja i navijanja. Tu se mislilo na pogrdne povike i skandiranje srpskih navijača usmjerene na vrijeđanje Albanaca. To je recimo nešto što će sada vrlo vjerojatno i FIFA naknadno istraživati, jednako kao i isticanje tri prsta što je pak prisjećanje i na zločine koji su, i pod tim simbolom, počinjeni na Kosovu. Dodali bi, i ne samo na Kosovu. Kada su srbijanskog izbornika Dragana Stojkovića nakon utakmice priupitali na ovu temu, srpski zasad još uvijek izbornik to jasno "nije čuo i vidio". Nadalje, pojedinci iz obiju momčadi su se s vremena na vrijeme hvatali za svoje međunožje u gestikulaciji prema navijačima. Bit će da su im gaćice bile pretijesne. Skupile se pri pranju. Događa se to.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Je li srpski izbornik Dragan Stojković genijalac ili blefer i kako je moguće da je Srbija pokazala toliko taktične nediscipline na Svjetskom prvenstvu? To je bila glavna tema današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio trener Ivica Landeka. S njim smo pričali i o Hrvatskoj, ali i utakmicama osmine finala Mundiala. Pogledajte Mundocast:

Linker
29. travanj 2024 01:05