TOM DUBRAVEC Cropix
LOV NA MEDALJU

Bit će to super težak dvoboj, promijenit ćemo sustav igre, jedna stvar bit će apsolutno presudna!

Ulaz među 4 je već dovoljan razlog za okvir velikog rezultata. Medalja bi tome dala dužni sjaj
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. prosinac 2022. 13:26

Od debija 1998. do konačnog etabliranja 2022. godine Vatreni su nas kroz Mundijal u Kataru vratili 24 godine unatrag i oživjeli nezaboravno ozračje kada je svijet tek otkrivao Hrvatsku. I kada je Hrvatska otkrivala svijet. Tada smo bili opijeni senzacionalnim dometima generacije, koja će okvir svoje povijesne dionice zatvoriti brončanim odličjem.

Dvadeset godina kasnije njihovi nasljednici, koji su odrastali upravo na ozračju te bronce, nadmašili su idole i ušli u finale. Srebrni okvir bio je nijansa sjaja više i podsjetnik na slavnu 1998. No, kada je grupa iz Rusije uz nove snage (njih 18) ostvarila ulazak među četiri najbolje momčadi svijeta, iako nema sjaja (još) medalje, najsjajniji je domet za potvrdu hrvatske nogometne vrijednosti. Jer, kada se najavljuje borba za treću poziciju, svijet više ne doživljava Hrvatsku kao iznenađenje. Ona je ovim dosegom potvrdila kontinuitet u društvu velikih. Okvir iznenađenja namijenjen je suparniku za broncu, Maroku!

I više od očekivanja

Ova Dalićeva Hrvatska je ostvarila i više nego se objektivno moglo očekivati. Jest da se sanjalo finala i zlata, i neka je tako, jer to znači da ima nekog povoda. No, realno, Hrvatska sada nema tu kubikažu koju imaju Francuzi, Argentinci, pa i Brazilci, koje smo senzacionalno poslali kući u četvrtfinalu. Upravo zato je ulaz među četiri fantastičan za Vatrene, i oni bi trebali imati na umu i prije utakmice u subotu, da tu zbilju ne može promijeniti mogući neuspjeh u borbi za broncu.

Ona bi tom uspjehu u Kataru dala samo sjaj odličja i bonus dosega koji bi pogotovo doprinio dinamici zasluženog dočeka koji se u nedjelju sprema Vatrenima. Rasterećeniji imperativa, reprezentativci mogu lakše ući u super težak dvoboj koji ih očekuje sa suparnikom koji je motivacijski gladan trofeja.

Maroko je oduševio struku u Kataru. Momčad koja ima uglavnom internacionalce u zapadnoj Europi (18), koju vodi trener rođen u Francuskoj, igrala je gotovo pa optimalno 4-3-3 sustav. U njemu je sublimirana fizička moć, iznimna motoričnost i hitrina igrača, zbog čega su i parirali od početka prvenstva i Hrvatskoj, i Belgiji, i Španjolskoj, i u drugom dijelu Francuskoj.

Brojne vrline

No, nije samo stvar fizike, Maroko je bio tehničko-taktički izvrstan. Drže linije, plitke su formacije, tehnički izvrsno kontroliraju loptu, a naposljetku su izvanredni u kontrama. Ono što Maroku može biti problem u ovoj utakmici, slične je priče kao kod Hrvatske. Problem iscrpljenosti. Za Marokance je još i teže jer su nošeni fanatičnom podrškom 30-40 tisuća navijača jednostavno “gorjeli” svaku utakmicu. Sve to troši, pogotovo one koji prvi put igraju četvrtfinala i polufinala.

Hrvatska je također u energetskoj rezervi. Ona je, međutim, iskusnija i u kontroli emocija u subotu trebalo bi to biti značajnom prednosti.

Promjena sustava

Na taktičkom planu izvjesno je da će Dalić, prvi put, mijenjati sustav igre jer Brozović je aut. To nameće vraćanje Modrića i Kovačića na duplu “šesticu”, odnosno, uvođenje ofenzivnog veznog kroz 4-2-3-1. Po svemu će to mjesto zauzeti Lovro Majer, koji će imati dovoljno svježine da odradi važne obveze u bloku (4-5-1), ali da se i priključuje ofenzivi, kako gradeći, tako i odrađujući završnicu. Vatrenima je nedostajalo na ovom prvenstvu da s više igrača stižu u kazneni prostor suparnika...

Presudno će biti da Hrvatska fizički bude na nivou, koliko god joj bilo teško, jer osim što ima hitrog i snažnog suparnika, to je preduvjet da ona može nametnuti svoje tehničke potencijale.

Linker
19. travanj 2024 09:45